The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
屌你catman有句對白屌d白人高高在上
好撚un耳,batman都要政治正確
Riddler今次造型係參考左Zodiac Killer
還原返原著套衫唔好咩
占基利著過啦都好難carry
今次打得少唔係問題,打幾場+飛車都夠魄力
今次batman生手打得狼狽+復仇推動都ok
但係成套野個場口真係黑到乜,deadpool真係串得無錯

同埋riddler雖然plan左好多野
又話自己係為報復唔係真改革所以出黎搞事
但最後都只係想搞到個城市死,即刻無哂d深度
岩岩睇完,覺得呢個version嘅Gotham寫得好好,完全將果種墮落寫到出黎。不過解謎就弱左啲,啲riddle好易估
今集最好睇既野係成個gotham
期待下一集d 反派點樣成為gotham既受害者然後變奸
主要係想講佢查案,點破解謎題
但好老實講解謎黎講呢套真係完全失敗
大部份時間都係謎語人通曬水佢先知,俾人點曬條路點行直到終點
第一次睇真係超失望
睇完見好多人讚就忍唔住睇多次
係好少少但都係好普通

要讚既係無論景、道具、運鏡、構圖、氣氛等全部都好高分
我自己好鍾意開頭隔住兩個車窗影入去車箱班小丑同batman係全黑走廊同人打依兩個scene

但劇情真係好唔合理
一周目我中間有一下甩左係batman跟蹤企鵝,阻止貓女嗰陣明明比人射低左,突然就去左開車,仲要由瞓低個位行去車度係好難唔比人發現,搞到我一度以為係佢有啲咩科技/人係車度幫佢上車
(都唔講James見比人發現,明明無gear都要衝上去比人打
依套野劇情好老土都算,問題係多bug到傻左

好多超人無敵bug(e.g.敵人唔射頭都算)
但偏偏想表現batman新手上路仲好清澀,同前面啲超人bug(e.g.飛車)有抵觸
以上面講跟蹤去毒廠嗰段為例,你想寫佢好清澀會比人射到瞓係度就加段佢點掙扎起身開車既片,想慳時間就唔好講佢比人射中,而唔係依加咁

二周目再睇先get到佢想講batman心態改變
想做個「改變」去貫穿全劇
但得假riddler同riddler本人兩幕有關

成套戲比我感覺就係好表面既故事
貓女愛情線好突然、蝙蝠俠心態改變好啲但都好表面、查案無懸疑感等等,全部都好似時候到了就發生咁一啲都唔引人入勝
但凡集中講一點己經可以好好睇,好似batman新手好多唔熟同時好憤世、點樣一次次成長點樣改變「復仇」既執著已經可以好好睇,而唔係依加咁炒埋一碟,但無樣到肉

愈打愈唔開心,等左成年比埋啲咁既野我睇
頭一個鐘我仲睇得好enjoy,愈睇愈迷茫
希望第二集劇本可以寫得好啲
畢竟選角真係好好唔好比爛劇本浪費

另外想問假riddler係咪就係教堂同wayne講野既窮人?
如果係會加返少少分
唔係好明你假riddler係咩意思
臨尾嗰堆假係FOLLOW 謎語人個PAGE D信徒黎啦
近距離食爆炸 食散彈都冇事
啲woke位係咪studio mandate 嚟
唔啱pace嘅
man bad
father bad
white man bad
woman/black forced to be bad
woke撚到痴線,不過唔主動留意唔多覺, 但係第二三次睇觀感差好遠
每次準備woke個下都好似突然跳制咁
貪污被殺果d全部白人
頭個半鐘係幾緊湊,又係寫寫下 hold 唔住
黑人白人個問題唔係好在意,但最後又係套返落階級矛盾,而家真係太多;第二集可唔可以寫返純粹人嘅正邪本質對決?
你bad taste姐
https://youtu.be/NLU9s5lDma8
唔知點解一聽到batman啲自白嗰陣就諗起綠魔

啲人講到咁套戲咁爛,我又覺得未至於,都算幾好睇吖。
不過占基利版嘅迷語人同Nolan版嘅三部曲太入腦,始終會忍唔住有啲比較
邊幾個場景黑到睇唔到?
可能我睇imax 冇覺得太黑
大家唔好屌唔夠偵探成份 畫公仔畫腸
有d連觀眾連最後arkham個個係joker都唔知
咁應該無留意開英雄電影
最後講撚埋隻字出黎
笑死
幾個廿幾歲
仲要靚時間imax(要早幾日買定飛)
連joker都仲有討論空間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞