The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
我覺得其實有呼應到市民認同佢
一開波比佢救個呀叔救完仲要話Please dont hurt me
後尾比佢抱起個女仔捉住佢唔放 淨係信佢一個
但呢個唔係最主要同常用設定?
我見nolan , arkham knight, Gotham都係用呢個設定
不過我都覺得受忍者大師訓練個設定係吸引d既
如果唔係似一個抽得既普通人咁
冇記錯嘅話Arkham series係講Ras一直好想Bruce 做佢接班人,同Talia一齊領導league of shadows,但應該冇話係Ras訓練佢
係咪為左方便啲zip ra’s al ghul 費時又要解釋Lazarus Pits呢啲嘢
https://youtu.be/BSlYnc0QKdw

唔係啊 呢段都有
鍾意佢個vibe, 同zodiac/殺人回憶相似
蝙蝠俠角色重新定位,未吸夠經,幾有新鮮感
鍾意佢由懸案,社會百態嘅視點出發
一開始比較抽離,蝙蝠俠似係一個葛咸城局外人多

略嫌後勁不繼,麻麻地第三幕
場水浸好怪雞,唔知點形容好

想入場睇多次
但係3粒鐘好撚長,太難就時間
同探長整usb
飛鼠裝飛到一半仆街

喱兩幕好撚鳩
同探長整usb
飛鼠裝飛到一半仆街

喱兩part好撚鳩
成個post最簡而精
略嫌太左膠 太man of Steel
Batman 就緊係 I am vengeance I am the night I am batman
DC就stand for Detective Comic
Batman本身就係Detective Comic既角色
The greatest detective 本身就係設定
只係一路無從呢個角度改篇電影
唔代表9up
唔會 加插會唔連戲
果個唔係ra’s黎
漫畫batman 係周遊列國 周圍拜師 ra’s只係想佢做接班人
Ra’s係batman 師父呢個setting得nolan先有
如果third act有返d針對性 (而唔係而家riddler無的放矢咁),而且係鬥智鬥力嘅話,就會比較有張力
少林老僧都做過佢c fu
我覺得咁樣反而fit 返riddler人設
因為都係入面riddler一直都係nobody wanna to become somebody
目的係想全世界人記住佢 多過真係儆惡懲奸
所以先想冚球鏟
而家係Batman唔夠出,見唔到Batman點做到Hope。救人求其一個警察都得啦,點解Batman救人=Hope,主題突出唔到
企鵝視角正啲
下一幕再鏡頭轉90度
搵唔到嗰張嘅高清gif
岩岩睇完蝙俠神探畫面好正
節奏真係好撚慢, 影住佢用成分幾鐘係個籠到拎封信出黎, 再慢慢打開佢
Batman本質上始終都係一個Hero,救人都叫左膠
要拎住兩枝機槍殺哂啲黑人先得?一路Batman都係大愛膠,唔係點解要唔用槍又唔殺翻殺父仇人
有無巴打覺得開頭介紹蝙蝠俠嗰段真係好精彩

用Bruce嘅獨白加鏡頭解釋佢分唔到身但係靠恐懼嚇啲罪犯以為佢會喺啲暗角位,呢part嗰氣氛營造到好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞