The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
唔係用變聲器咩?
Bale版喉嚨位有變聲器
Bale版係有,只不過第二集同第三集講野太lur
cat woman成個吳卓羲咁,一味無腦衝衝衝,同batman見過兩次就無啦啦打車輪;
個薯蛋頭探長d對白得30%係完整句子,佢存在對劇情推進係0幫助
TVB d劇本都好過呢套batman
佢就係Batman打完班流氓之後放生個個細路
題外話有一句對白我自己印象好深刻
大約係個俄羅斯女仔喺電話錄音裏邊喺度尖叫 然後高登探長仲要解釋話佢比人勒死左
我果下心諗呢啲解釋性對白真係有必要咩 依家啲觀眾係咪真係弱智到連個女仔死咗都聽唔明 要加句對白去解釋
覺得呢個版本專登柒化batman 突顯佢奇奇怪怪沉醉喺自己世界 同埋諗住用恐懼拯救高譚市 其實幾有趣 不過最後又特登話佢要變做希望嘅化身好老土
城市會吞沒你都好深刻
佢點做都唔會改變到城市既本質
見到有人都話冇理由要Falcone親手殺個女仔,大把𡃁代勞
佢Titans入面做Tim Drake
個Opening好撚高質
係最尾膠膠地
鋪左咁耐個third act唔夠震撼
打兩野就完左
所以真係robin??
變左3部曲joker既劣化版
自己爆響口…
最尾Batman以為riddler估到佢係Bruce
搞到佢亂左陣腳
其實寫得幾好
可惜Riddler最尾只係純粹炸左城市就有d失望
殺無辜同佢一開頭既野都唔同
又冇表明新市長有黑底
唔明呢個Gordon點解咁信batman
仲要未知佢係Bruce Wayne
其實唔關事 係個對白寫得鳩 多鳩餘
頭2粒鐘
偵探片氣氛幾好
後尾謎語人出現之後跌曬watt
同個體育館吹得太大
收唔到科
揾小丑出黎吹兩句水就收工
我諗好多人打算入去睇打戲
點知冇咩動作場面
MCR
Emo款嘅batman
日日喺架 Batmobile 播 Welcome to the back parade
He said, "Son, when you grow up
Would you be the savior of the broken
The beaten and the damned?"

Bruce:
一開頭都叫有啲hints?
蝙蝠燈出現 做壞事既人會營住Batman 出現
大約講Batman = 打擊罪惡 = Gordon 合作開?
唔滿意劇情同節奏?
emo版batman好撚正
robert pattinson做得幾好

但係明明三粒鐘都覺得佢好多位太急
屌你d迷語快問快答咁
下一秒batboi就講答案咁

屌你最後炸牆好戇鳩
炸左牆個城咁唔使要
咁撚大個漏洞政府唔執

riddler個feel有啲似tdk joker咁想破壞一切秩序
但差joker好多极

同埋屌你睇riddler啲自拍片好有劉馬車feel

overall我覺得今次batman係一套你唔撚會care兇手嘅偵探片
riddler 套衫好醜, 每次見到都好離戲, 連一個 ? 都無...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞