The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
Liverpool ?
配樂取向似dune
三個鐘intensive 嘅配樂不配轟炸, 唔識鬆弛有道
我自己唔識欣賞
張弛有度
睇完覺得頭同中段好正 不過唔係太需要睇imax
反而尾段真係打得唔夠爽同埋riddler 個plan 唔夠Epic 搞到有啲虎頭蛇尾
反而後面可以加段好似小丑咁 好多人出嚟扮riddler 搞破壞
之後Batman catwomen Gordon 同啲警察一齊救gotham

另外想問假riddler係咪就係教堂同wayne講野既窮人?
如果係會加返少少分
臨尾嗰堆假係FOLLOW 謎語人個PAGE D信徒黎啦

我既意思就係教堂個人係咪就係riddler既信徒嚟?
因為佢特登加左段揭面具再特寫犯人樣既橋段
如果個人樣係之前無出現過既話就有啲無謂

如果我無諗錯,成套戲想靠:
1/.貓女鬧batman鬧上流社會對平民既態度
2/.riddler向batman既自白
3/.假riddler被揭面具時話:「我係復仇者」

三幕去衝擊batman既固有觀念,令佢意識到原來「復仇」係唔會有任何改變,去做出「改變」
按理嚟講其實三段劇情已經好足夠去強調依個中心思想
但我都仲係覺得欠缺說服力去有依個轉變

最大問題係依三個衝擊位都略嫌輕描淡寫
最有力最明顯既係2/.依一幕
但當時有個好大既懸疑位就係「到底riddler有無認出batman?」
而編劇可能想留啲位比觀眾推理去製造懸念,但其實成套戲既兩大重點同時係依個位度陰啲陰啲咁帶出
觀眾未必處理到咁多資訊,搞到好多人都get唔到兩大重點

雖然編劇有意識到個問題,二選一揀左「復仇者」依點去明示
但Batman同riddler兩者其實無分別依一點都係好無力好隱晦
編劇似係想以明明batman同riddler都係復仇者都係向佢地心中既惡人復仇
令觀眾去反思點解batman係正義但riddler係惡人?鋪墊batman既轉變
係好好既諗法,但事實上係捉到鹿但唔識脫角,佢寫左做riddler做依啲野係想留名歷史想出名度
變左batman根本唔關事,佢唔take依樣野唔做改變都一樣合理
如果batman唔係答佢:「你唔會出名」,而係同佢爭論兩者究竟有咩唔同
比個爭扎位佢,成件事會好好多
(反正都要爆你安排佢同個犯講佢唔會成功然後反被玩弄先係真正既老套

最後想抱怨既係
屌你到底塞黑警個頭迷宮有啲咩咁殘忍
開頭段新聞片拍到咁恐怖,死左又唔比屍體特寫
我以為個倉鼠迷宮好似啲食物切片器咁有刀片係入面,最後係靠外力壓迫切爛佢個頭死
點知最後係注射砒霜死當時真係Mind fucked
都算,James仲要好崩潰咁質問知唔知死者比人塞個頭入迷宮度
你查咁多案見咁多野憑良心講注射砒霜死會唔會係殘忍呀
大把殘殺案死者死前比人虐待直到最後一刻都承受緊巨大痛苦啦
比人塞個頭入迷宫再啪針咁仁慈就收返埋啦
我都唔講riddler咁憎佢地但咁輕手合唔合理
依度又有個位屌編劇,明明將迷語同殺人手法聯繫一齊(好似市長咁)可以提升riddler魅力之餘令劇情更吸引,但好似除左市長之死外佢都無咁做

我對編劇導演真係有好大既怨念
呢集好明顯係為左第二集而拍
所以好多方面都就住黎拍
終於睇咗,可以上水睇post
最尾個網址係咩?
如果你講作案手法,的確炸死bruce或者用狙擊槍殺Falcone的確唔太見到Riddler個種癲線嘅inventiveness

上面有個brother我覺得講得ok,未發生主劇情嘅batman只係執迷於打擊街頭罪案,某程度只係因為父母嘅死對呢個城市嘅petty criminal報仇,但佢個陣俾仇恨遮蓋睇唔到個big picture

Riddler就係用左極端嘅方式點通左成個制度嘅腐朽,街頭罪案只係symptom,打柒多幾個流氓都係將呢個制度不痛不癢的確套戲冇舖到好清楚點解riddler由頭幾個target(就算到想炸死bruce個步棋),變到後面覺得要將平民圍剿,大概推斷都只係諗住將成個腐朽嘅城市推倒重建先得(用洪水呢樣野應該係對照聖經)
個vibe好正
Threaten 黎 想叫penguin上車 唔好俾d𡃁阻住
不過個表達係幾奇怪
幾鍾意一開始嘅日記獨白, 好少咁直接去講 bruce wayne嘅想法

逃出 GCPD怕高同飛鼠裝用得唔熟練, 表現出新手 batman都幾有新鮮感
電影表現出 batman第2年嘅業務仲係好初期, 應該只係打擊吓細嘅罪案, 但套suit已經造到刀槍不入, 仲要專登開埋窿打腎上腺素, 似乎未需要咁嘅程度

今次應該係想強調查案方面, 但 greatest derective除左秒答 iq題之外都無咩表現, 啲 puzzle差唔多都係 alfred解晒

penguin炒車望出去見到 batman慢慢行過黎一幕係型, 但之後趴喺地就霸氣盡失, 寧願你一手扯開隻門
有冇人知電影poster d符號字寫咩?
少爺仔身嬌肉貴係會做裝備撚
你喺Gotham?
一手扯開係superman
傻閪
IMDB 8點幾分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞