The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
大量唔合理情節去造懶係型既畫面 etc
1. 蝙蝠車嘈L到以為有幾勁, 追極追唔到架普通車
2. 黑人光環, 十幾個對住個市長都射佢唔死, 個黑道大佬就一下死
3. 水浸走落低位?? 成個葛咸D人都on9? 水浸到上頸仲攬住D爛鐵, 要batman 走埋黎先識走? 就係為個佢著flare 帶一班人走個shot

頭段係好正 講batman 既心理角度係正係新鮮 但之後走火入魔, 咩都拖長,拖到feel 過哂開始煩
呢套同Batman Begins 都係作為首部曲比較既話
咁我覺得呢套好睇d
不過之後個d會唔會炒車就難講
睇完

只係想問一句

做乜撚唔射佢個口

係咪最好睇好主觀

但畫面呈現一定係最靚
睇完上面的留言
唔明點解呢套batman都可以俾人屌左膠
真心想知有咩位「懶係woke」
話falcone係有翼嘅老鼠係咪玩諧音 “falcon”? 唔係嘅話有翼嘅老鼠有少少勉強
條愛情線可有可冇咁
無輸哂喎 傾要殺嘅人除左wayne同新市長都殺到
Flooding又引發到

輸嗰part係Batman對佢無好感,一路都係佢一廂情願
個半面油白條0靚仔會唔會變成Robin
依個真
雖然拍打鬥係Nolan弱點
但Batman Begins打戲少得可憐
認同 有d 位拖得太撚長
Falcone都係有色人種黎
非Batman fans
淨係覺得今次依套太造作
造作到有D 反感

D人連正常講野都唔可以,句句都講到金句咁款 (真係典型電影對白)唔知做乜

好多畫面都係為左整到好似好型而拍,最後batman 著住套戰衣渣26真係唔知做乜9.... 個披風發下發下咁樣
大撚把喎清貓女gordon忠嘅大多數都黑人嚟,死嘅貪腐嘅市長警長檢察長全部白人,貓女仲要特登講White privilege
睇完唔覺無所謂嘅,我就鐘意呢套嘅,呢啲wokeness已經開始見怪不怪
睇過Trilogy同Gotham美劇
個人認為The Batman好成功咁將Gotham介紹比新嘅觀眾
就算點墮落腐敗都有人為佢奮鬥
作為第一集絕對比當年Batman begins完整好睇
好撚期待Robert版可以超越Dark knight當年帶黎嘅震撼
咁Bale版揸Batpod個披風都發發下啦
最尾段劇無乜意思 純粹扮型
好人角色大部分都黑人
好撚好睇, 前排重睇左nolan三部曲
呢部有得fight, 55波
Batman係arkham同Riddler對質個幕當然及唔上TDK個幕,但係兩者重點好唔同下,TDK係想講Joker身陷囹圄仍然佔上風,係心理上將Batman迫向牆角,一方面同佢講GCPD其實同Batman並唔係真係同一條船,另一方面迫佢要質疑一直以黎嘅no killing rule,而今集就係想以Riddler把口掉個震憾彈,等觀眾嚇一嚇,以為Riddler一早知道佢身份,而且突顯Riddler個種以為大家係同一條船嘅一廂情願
啱啱睇完 應該都有七點幾分 佳作但唔神
優:
1. Robert仔幾有feel
2. 取向同以前唔同 唔會被比下去
3. 氣氛營造幾好
4. 主線骨幹劇情唔錯

1. 左膠
2. 貓女實在唔吸引
3. 條感情線有啲突兀 唔要重好
4. batman太蠢 查案feel唔夠濃
5. 套甲太勁 敵人槍法太差

最大問題係套戲好似想探討Bruce內心戲但係全部都半桶水 想寫以為老豆係衰人但係又極速解釋 完全唔畀時間bruce去自我懷疑
最尾講到Bruce好似好有感悟 話自己以前係錯 但係就無講到點錯同佢有咩改變 初初我重以為花咁多時間寫renewal會係講Bruce明白到單靠batman以暴易暴係唔夠 要以Bruce嘅身份投入資源從根本解決問題

點知都係咩都無講
重有就係中間段飛車唔知做咩鳩同埋某啲位畫面真係太暗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞