The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=u34gHaRiBIU

無論覺得係神作、平庸之作定係垃圾,歡迎大家一齊傾

個人覺得查案方面的確並唔係好似Arkham Series咁,憑科技搵疑犯蹤跡或者作案手法,反而係透過surveillence、disguise等等去慢慢等唔同角色嘅關係網逐漸浮上水面,overall黎講唔係扭橋扭得好勁,甚至有留意開batman嘅人可能好早已經隱約估到某d人物嘅事 (Selina身世)
Third act黎講 (Stadium個sequence),stake的確唔夠高,除左靠Batman掃左Riddler嘅Goons以外都冇咩特別嘅野真係要靠佢先可以完成,反而比較更多係想呈現佢領悟到要成為大眾希望嘅畫面 (攞住照明彈係水面行)
劇情黎講個人覺得真係驚喜不大 好多劇情都係漫畫 game睇過曬(falcone係大佬 selina老豆etc)
但佢成個氣氛營造得好好 成功打造到gotham既腐敗 黑暗

唔中意既位係batman 套甲太勁 成個超人咁硬食子彈 唔玩潛行 wingsuit仆街落地都少柒
同埋Thomas wayne黑歷史果到都少怪 明明前一秒就話佢殺人 下一秒就話佢其實無 我寧願佢去盡d 真係寫佢有殺人
都明白佢想拍得真實感重啲,
但係有啲位越落力寫實反而變得唔寫實,
好似套射極唔入防彈甲+埋身搏撃啲場口
同埋suit up揸電單車果啲場口,
感覺勁似cosplay 出街咁
我要求可能再高d,除左做到Gotham個種融融爛爛、罪惡叢生嘅background之外,如果佢係first act舖多d警察、法律界點樣corrupted,點樣明幫權貴會更加好,一兩個scene都夠

佢套甲就set得太op,近距離中shot gun都只係受左d傷攤係度
貓女個面罩直頭連基本阻人辨認到都成疑
設定佢係做左2年BATMAN,但幾個位都顯得佢好遴迍無說服力做左2年
衝上屋頂,飛鼠裝個到,諗住型啦....點知下一秒
仲有突入謎語人屋個到,好似仆街咁
係有查案Feel,但唔太有Smart的感覺
中間都有小小拖,如果2個半鐘應該會好D
個人覺得氣氛唔錯,但故事實在唔得
好好睇,拍得好靚,準備二刷
係估唔到佢好似有d畏高

入左riddler屋覺得大鑊係因為佢隱然覺得riddler肯定仲有計策,而且有個鏡頭見到bruce wayne同batman嘅相擺得好近,應該係為左舖去Arkham盤問riddler個「驚嚇位」
我都覺由falcone口中得知佢阿爸搵過佢,到bruce質問alfred之間可以留多d位俾bruce懷疑自我,而家咁樣處理,俾bruce好快又可以心安理得做vigilante
好多嘢都掂到 但唔深入
以batman 戲來講好睇過tdk
雖然角色之間嘅關係交代得唔錯,但riddler動機齋口講唔夠說服力,套戲至少舖多d低下階層點受苦,同埋點樣Riddler同大眾點厭人富貴會更好

仲要最後Riddler針對新市場嘅支持者,同佢本來針對性清洗貪腐嘅代表人物好唔同,搞到佢最後變左好似只係搞民粹,是但搵人出氣嘅incluencer
個人覺得氣氛唔錯,但故事實在唔得
雖然角色之間嘅關係交代得唔錯,但riddler動機齋口講唔夠說服力,套戲至少舖多d低下階層點受苦,同埋點樣Riddler同大眾點厭人富貴會更好

仲要最後Riddler針對新市嘅支持者,同佢本來針對性清洗貪腐嘅代表人物好唔同,搞到佢最後變左好似只係搞民粹,是但搵人出氣嘅incluencer
俾人拉個下完全無交待動機係想點,除了睇到有d向se7en致敬
佢係用來對照batman

兩個痴線佬都係因外在因素suffer

兩者都搵緊自己係gotham嘅定位

riddler 選擇咗滿足自己,正正係用來襯托Batman 最後點解要做hope symbol

如果batman 最後仲係i am vengeance 咁就答唔到佢一開頭幫自己set 嘅問題
打漏咗少少

riddler 滿足自己嘅方法其實就係單純洩憤,hate crime
其實我覺得呢套cinematography 好多位都做得好靚
唔知係咪用咗mandalorian 果種led background 技術,所以咁靚

我原本都驚好黑,但係戲院睇係真係啱啱好。好多都靚到痴線

世上最強偵探係邊個講 一直都只係坊間啲人畀佢個名號

btw我覺得以佢剛剛出道嚟講算係做得好新手同唔錯,同埋本身導演講過佢想同漫畫或者過往作品有分別,寫一個唔同性格嘅bruce,充滿憤怒同魯莽,唔會去思考後果,但會透過唔同嘅事件去成長

雖然最後我都覺得導演係搏spin off同續集去講多啲背景同佢點成長 但呢一套都足夠講到佢筆下batman個性格係點
除左一開始係火車站狂毆d古惑仔外,佢點樣透過打擊罪案洩忿同報仇係著墨唔多,呢點都加強埋嘅話,去到後面嘅轉變先會更強烈深刻
晚上街景嘅時候用LED background?
初頭都講左係以查案為主
不過套戲都真係比較少打戲
求其打幾下就完
入場仲諗住有得睇多啲Arkham game嘅打法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞