The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
我都係,一時醒唔起
除左呢種畫面拍得靚,導演用左好多心思係鏡頭,用鏡頭交代想講既野
例如一開場riddler 用望遠鏡偷睇市長,殺佢個時匿係黑影裡面
之後batman又係用望遠鏡偷睇catwoman,匿係黑影裡面更加係batman signature
都未講bruce wayne一開場,帶哂帽係人群入面行,同riddler個裝扮其實好相似,我都分唔清佢係咪反派
用左好多幕交代個message: batman做既野同反派其實好相似,究竟佢同反派有乜唔同?
條黑人女幾似莫文蔚
終於見人講呢樣野
Batman仲有一句「我夜晚出波,揀目標要好小心」,根本係連環殺手嘅行為模式
呢種相似令riddler有種錯覺以為batman同佢係同路人
終於見人講呢樣野
Batman仲有一句「我夜晚出,揀目標要好小心」,根本係連環殺手嘅行為模式
呢種相似令riddler有種錯覺以為batman同佢係同路人
睇完,我好鍾意呢套野
當然入面貓女無啦啦講黑人白人,選角刻意blm係有啲odd,但我又唔係歐美人,呢啲位瑕不掩瑜

另外推薦篇影評,篇嘢我入戲院前就讀咗
不過睇完嘅感想都係差唔多
其實只要部電影係你會鍾意嘅,劇唔劇透真係冇所謂(個人意見only

影評link:

https://www.facebook.com/204247792994307/posts/5009729619112743/?d=n
終於有時間睇,初頭仲驚三個鐘難捱,好彩都ok無乜冷場。但同tdk無得比㗎喇,呢套係無可能超越嘅經典
佢覺得大家係同路人嘅原因係大家都係憤青
社會嘅腐敗無情咁摧殘佢哋
所以要復仇
而呢個Batman就係復仇嘅化身
佢畀人嘅印象就係怪人 憤怒
所以riddler會想模仿佢
一齊報仇
太多fight scenes係trailer睇過晒,搞到冇左驚喜
但呢d畫面其實係高質,少都算了但太快完
鋪晒路擺明有續集啦
係喎,好似係未話反反地面
好睇過Dr. Strange 2
依套應該算係少數去討論batman同所謂奸角/痴線佬有咩分別嘅batman戲
以前好多時只係用差佬口中強調batman係私刑者 但依套就有交代到連普通市民都好驚佢
我覺得唔掂
原本覺得唔錯
但愈睇愈出戲
簡直敗筆
Chok住咁行笑撚死
係咪honest trailer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞