The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
上個星期宣布左原班人馬開續集啦
最後救災嗰個自白真係好撚煽情同突然
同埋batman 攞著flare帶領市民走出黑暗嗰個鏡頭覺得刻意咗少少

成套戲最正係氛圍好好,配樂高汁
睇過Nolan 3部曲
再睇埋 電視版Gotham

Batman 2021 只係色tone 特別 用紅綠做賣點
但個人觀感 唔覺得Gotham 咁樣會變得罪惡感重
相反睇得耐仲有d攰同埋 kick out左

電影運鏡好
GCPD 幫黑幫做野 入去吸毒個度寫得幾好
簡單講到Gotham 嘅腐敗

但角色魅力真係零
Riddler 唔吸引
Bruce 成個傻仔咁比riddler 由頭帶到尾
Alfred 純粹為左劇情推進而存在
突然愛上Selena 純粹就係第一次打交 抱左佢上枱就愛上左
Penguin 兵仔一個 睇唔出有幾立體
睇唔出 house of Falcone 有幾強
點樣掌控個Gotham
全部口講口賠

然後Batman 食子彈當食生菜
蝙蝠車得個型字 同嘈
Batman 畏高

成個GCPD都配合Batman
唔講以為同一陣線

片長3hrs 但所有野都咁平平無奇真係會𠝹櫈
香港多人踩呢套都預咗
但我唔明點解咁多人嘈蝙蝠俠畀謎語人撚全場
籠統啲講咪「善良不瞭解邪惡」(其實唔太準確
香港人自己都體會過㗎喎
最後精神病院同riddle 講嘢果個
係乜水?
今日又去睇多次真係全程都好享受
第一集嚟講我覺得好睇過俠影之謎
Joker啲笑聲一聽到已經知
好睇過ds2 好撚多
可以睇多次
而家場次係咪已經cut左好多?

以劇本工整嘅程度Batman begins會好少少,相比之下今套由symbol of fear 到symbol of hope呢個位稍嫌舖陳唔夠 (雖然用左Riddler作用鏡像去突顯成為vengeance嘅後果係點),不過呢集善用cinematography (好多時都係shallow focus)將Bruce個種係暗角觀察,只專注係某樣事物嘅偏執刻劃得幾好 (e.g.係教堂個幕,個lens focus係Bruce自己同死左老豆嘅細路上)
咁呢個joker 又係全新?
我記得
正義聯盟又有個
反而我覺得係專登咁設定, 增加真實感
呢套唔屬於DCEU嘅franchise
一d都冇riddler成日笑笑口果份優雅同從容不迫
如果有從容一迫咪變左同JOKER一樣囉
咁先好, 少D主角光環, 唔通好似火影咁主角勁到爆咩
劇情批評中晒
啲時間都好唔就腳

今次呢集啲鏡頭好舒服好正(再配合埋音效)
成個Gotham出晒嚟
睇得出導演好用心去拍

劇本問題我都認同你
因為有啲位接駁好奇怪
但會期待第二集
垃圾戲
如果下集可以Joaquin fenix做joker就正
不過應該無咩可能
睇到訓著
中段太拖
蝙蝠車出場個舖排正到

追完車倒轉鏡頭果幕又係勁有feel
終於有一套戲唔係英雄救美
係美救英雄
女性角色唔再係花瓶存在
呢集嘅性別意識係合格嘅
(係我知之後英雄又救返美
但無貓女襲擊shotgun佬蝙蝠俠已經俾人槍殺咗)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞