The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
覺得劇情前半幾好,但係後半好似hold住hold住咁
我發現連登仔同外界嘅口味都差幾遠
btw呢套野第一次睇已經覺得左膠應該無可能搵到野鬧真係好政治正確好敏感,加左好多細節去取悅左膠
仆街,謎語人套衫唔係綠色嘅
個Iceberg Lounge講到係the club inside the club以為有d咩獵奇野睇, 點知入面d人都係跳鋼管舞同滴眼藥水上電心諗個城市有幾腐敗呀

仲有架蝙蝠車響個幾十秒儲氣郁左一下又停係到係咩事
就係太左膠先要𨳒
完全同意
入面d有錢人全部抵死
最正氣嘅幾個角色都係有色人種
個男主角可能係史上最“文弱”嘅batman,身為白人+有錢人,佢都要感到有罪
就算佢想引伸落階級都冇問題,但唔好半筒水咁寫下層對上層嘅仇恨,只係得Riddler自述童年慘事+教堂入面個窮人知道佢係Bruce Wayne就帶住仇恨嘅目光,仲要去到最後個計劃又唔係針對 Bourgeiouse,只係純粹misanthropic
我都覺得去得唔盡Batman 好似鳩流流咁
有冇人見到gordon就諗起westworld

雖然呢套係寫實向,但一去到打鬥方面就出晒事
1. Batman零距離食完炸彈藥之後都係暈一陣就無事
2. 第一次滑翔撞到條橋同馬路碌幾個圈之後企返起身又咩事都無
3. 闖入Falcone同最後大戰堆假Riddler都唔知用件甲正面硬食左幾多槍
4. 企鵝比Batmobile撞到係空中碌左幾個圈落地之後傷都唔傷下
超人都打得死 呢d小小打擊0驚
劇情就Batman
打鬥就Superman
真正謎語人去到最尾ending先出現......
咁呢個又唔係大問題嘅,至少係facetime已經露過面
依家唔係講緊好唔好睇咁簡單喎,直程係打鬥入面咁多不合理既位
DCEU同呢套點同
仲有貓女搶錢果場
明明batman中槍訓低左
轉頭已經上左batmobile
唔係小丑咩
我想問
由頭到尾都係謎語人lead住,就連謎語人落網都係自己投案
成套戲Batman除左最尾救人打riddle,仲有咩貢獻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞