The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
老實講漫畫入面正義聯盟嘅蝙蝠俠唔死全靠plot armor
bvs起碼貢獻咗蝙蝠俠最佳打鬥
zack jl嘅batman最明顯嘅作用就係得集結正義聯盟
結尾清兵仔
Zack JL佢復活超人無back up plan係柒
反而Joss版JL改左由Batman 安排Lois到場就合情合理得多
呢套野好撚劣 仲等我咁高期望
高調到咁嘅batman 不如日頭直接行出黎
Sorry呢到表達得唔係幾好
舉呢d例子純粹想回應前面巴打既節奏問題
因為我本身都算係一個好忍得悶既人黎(life of tree都忍到佢半個鐘
睇zack ver. Jl亦都覺得整整四個鐘頭都係好睇既
但bvs就真係覺得唔得
我覺得真係因為劇情問題
但睇jl又冇發現d咩膠位,就係呢樣野令我諗唔明
咁當然節奏問題我都認同,我身邊既朋友都成日屌呢樣
但黎到bvs我覺得真係可以做得更好
無論如何,我對zack仲係有信心既
而且bvs再衰都仲有幾套衰過佢(原版jl、bird of prey、原版ss)
仲好多on9 劇情
佢俾炸彈炸暈左咁耐,成堆cops 圍住佢, 竟然都仲未除佢個罩

臨尾佢吊係度俾槍指住果幕, 屌,係人都知個劇情係有人黎救佢啦, 條友好似慢動作咁慢慢入子彈慢慢指埋個頭度 以為睇緊tvb
好失望Ra's al Ghul無點打過
呢套除咗打落去feel到有力之外 無咩可取之處

依幕都好靚
我覺得3rd act 入面條女捉住佢唔肯放vs 1開波救亞洲阿叔之後俾佢驚左

嗰個位完成個3rd act 就完美
Batman係應該精通多國語言
最正都係nolan version
Riddler個URL gag
我反而鍾意bvs
我覺得打狙擊手嗰幕可以再cut短啲,救人就加多少少危機感,個呼應會好好多
仲有揀咗Nirvana首Something in the way
好型 好有feel
最尾救人嘅畫面變得多餘 因為根本唔需要佢救
Exactly,應該要做啲野係佢先做到,一個Spider-Man 2火車嗰種moment
CCTVB咁識揀,今晚播末世兇煞
姐係點?掉低曬啲人唔救由佢哋浸死去繼續揼啲訓低曬嘅槍手?
其實點解BATMAN 個恐懼會令到普通人都恐懼?
照計佢淨係制止罪惡, 唔係應該類似spider man 果類?
可能唔認同佢既做法, 但冇理由好人都會驚佢驚成咁
夜晚有條友打扮到成個蝙蝠咁 一睇就知係癡線佬黎
第二Gotham 係個罪犯集中地 條友晚晚同人隻秋

普通人見到呢個癲佬驚都好合理
我覺得市長仲犀利,俾人打咗一槍但係好似冇受傷咁樣,冇事冇幹咁嘅樣跟住Batman行出去個體育館

謎語人就真係幾好嘅,真係睇得係日常唔起眼嗰種人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞