The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
我覺得最大Ben版最大問題係佢冇batman個種冷靜同智慧 好多時候冇正義聯盟班人幫手應該一早死左
打鬥係最似batman既
所以呢個batman我覺得係最接近漫畫既
好多人評呢套戲都係用扣分法
我都覺得呢套戲係有明顯缺點(riddler)
Bruce對alfred個態度直情睇到我想幫alfred一巴cum撚死佢
但就憑佢濃厚既batman year one氛圍
已經夠令呢套戲足夠成為一套好戲
仲要好多人話既缺點我係唔認同
Catwomen除左唔係白人外幾乎無可挑剔
有幕行貓步性感到
左膠位頂盡都係catwomen果句白人
比起endgame全女班集合個突兀感簡直蚊比同牛比
電單車同batmobile果到都係明顯為左配合套戲既vintage感,我覺得個look係ok既(個人認為最型既batmobile係89‘,最肉酸既係zack ver.,其次肉酸係trilogy)
On9行為果到係因為早期batman想盡量突出自己既存在,佢想gotham既人驚左佢而唔再犯法,但我都認同敲門都真係幾膠
設備方面,防彈唔寫實一part我想講呢套戲真係唔係sell寫實,佢由一開始既日記獨白,就係想同觀眾講,呢套戲係電影版既batman year one,然後batman面對一班黑幫,唔通要batman比人射死?但飛鼠裝我都認同真係好7
最後關於batman既成長,就好似我上面話齋,batman既角色形象就係咁,batman 80幾年歷史,到今日佢都仲係比父母既死困住,直到早幾年漫畫佢見到flashpoint batman就知佢仲係走唔出黎,呢個係batman既角色魅力,至於討論埋bruce果面,對batman有少少認識都知bruce係冇討論空間,只不過係batman既一個偽裝
都仲未計而家先一套戲,tony stark都用左十年先變成一個真正既英雄
最後話套戲好悶既,我只可以話好可惜,套戲既受眾唔係你地,而我相信就算比batman year one原版漫畫佢地睇,佢地都會話悶
我都係zack fans,zack版jl比原版jl真係好睇太多,當年我四個鐘全程打住j咁睇,都未計watchmen
但bvs真係唔掂,我諗點癲都唔會唔認同啩
等睇Robert Pattinson show肌肉點知得咁少,仲要唔夠cut
仲有佢可唔可以搞搞個髮型,就算唔係油頭會展頭都唔好毒撚頭呀屌,出晒戲

成套戲dark撚到仆街有幾幕純粹聽聲

劇情一般,都係嗰d套路,好過Ben affleck擔正嗰套

6/10
果陣睇BVS wonder woman出前果一下batman係車到伸2隻手係到等死果下我真係屌左出聲
BVS先正常
呢個個個版本都係都要問
Zack 由天姫戰開始 最大問題係太過注重單一影像 而忽略咗成個電影嘅節奏同劇本
為咗過分塑造某一個場面睇落去好爽 用左大量冇意義的升格鏡頭 搞到套戲極度冗長
佢唔適合拍電影 去遊戲公司拍下Cg 大技特寫就差唔多
Zack架batmobile 我反而覺得係最型
我都唔識講,但我覺得bvs既問題又唔係咁簡單
我覺得bvs既問題係佢真係有好多無論係漫畫迷定普通戲迷都會覺得唔合理同唔好睇既位,雖然我岩岩講過唔太認同減分式影評,但佢真係多到有d離譜
而成套戲都冇乜邊個畫面或者橋段你係會覺得好到值得拎出嚟講
但睇返jl,我認為佢係有能力拍到我地想睇既野,同拎走我地唔想睇既野
好似岩岩講既flash save one,同aquaman因為比繩套住所以講真話等等膠到極致既劇情佢都知要拎走
又加到flash慢動作救人同martian manhunter等等我覺得好睇既位,更加唔駛講大家j到仆街既疑似injustice情節
所以⋯我都唔知了惟有講句restore zack universe
老實講 劇情不合格
但羅拔仔好睇 同氣氛營造ok
拉返叫做合格
未試過睇戲會恰眼訓
但呢套真係差啲合埋咗眼

5/10
簡單講就係,Zack係識搞Visuals同action sequence,但唔擅長visual storytelling
係套戲睇落太正方形如果跟返概念圖咁修長就好睇,套戲到真係太肥
代表人類面對外星人嘅無能 所以Batman同Lex 先咁防範Superman 而打Doomsday Batman係特別廢
所以佢先要集合JL同埋復活超人
Zack 由天姫戰開始 最大問題係太過注重單一影像 而忽略咗成個電影嘅節奏同劇本
為咗過分塑造某一個場面睇落去好爽 用左大量冇意義的升格鏡頭 搞到套戲極度冗長
佢唔適合拍電影 去遊戲公司拍下Cg 大技特寫就差唔多
我覺得bvs既問題係佢真係有好多無論係漫畫迷定普通戲迷都會覺得唔合理同唔好睇既位,雖然我岩岩講過唔太認同減分式影評,但佢真係多到有d離譜
但睇返jl,我認為佢係有能力拍到我地想睇既野,同拎走我地唔想睇既野
好似岩岩講既flash save one,同aquaman因為比繩套住所以講真話等等膠到極致既劇情佢都知要拎走
又加到flash慢動作救人同martian manhunter等等我覺得好睇既位,更加唔駛講大家j到仆街既疑似injustice情節
所以⋯我都唔知了惟有講句restore zack universe

你確定呢個真係佢拎走而唔係原本冇係某位導演加上去?
師兄講得好同埋蝙蝠俠係有成長,一開始讀白佢問點解做左兩年Batman但罪案率一路升(質疑恐懼無用),之後到Alfred比人炸,救貓女,發現除左Gordon仲有白警,最後見到Riddler用恐懼係只會帶嚟破壞,先明白希望嘅重要性,某程度上係一套戲走哂TDK三部曲嘅心態變化。唯一問題係最後救人出運動場嗰幕有啲求其,如果再驚險啲個主題會更加出
係story telling都有問題,搵個好編劇捉住佢拍會好好多
BVS 大把情景好J
Batman warehouse fight
Batman 隻揪Superman
Trinity 集結

當然Save Martha果幕係戇鳩
明顯係Joss 補拍架啦
要搵個好嘅監制同劇本比佢先得 任佢拍任佢剪會失控
點講好呢 佢係拍到啲靚嘢 但係我覺得佢好多嘢都唔識收 太多太濫
好似慢鏡 打鬥用下就夠 冇必要乜春都用
就好似水行俠出場 先嚟個慢鏡冰島航拍 再慢鏡水入面行出嚟 再慢慢逐條頭髮 逐點海浪喺度飛舞
佢同joss版本相差兩個鐘 但係多出嚟嘅劇情其實得鋼骨嗰到少少

你事後用YouTube 逐個場景睇其實係ok 串一齊睇就好長好攰
要知道四個鐘係拍到七武士 牯嶺街殺人事件呢啲影史神作
所以我先話佢去搞電子遊戲大作嗰啲特寫,唔洗劇情,搞畫面就得
屌睇到後面直頭想佢快d 完
個謎語人俾人捉左之後
點講好呢 佢係拍到啲靚嘢 但係我覺得佢好多嘢都唔識收 太多太濫
好似慢鏡 打鬥用下就夠 冇必要乜春都用
就好似水行俠出場 先嚟個慢鏡冰島航拍 再慢鏡水入面行出嚟 再慢慢逐條頭髮 逐點海浪喺度飛舞
佢同joss版本相差兩個鐘 但係多出嚟嘅劇情其實得鋼骨嗰到少少

你事後用YouTube 逐個場景睇其實係ok 串一齊睇就好長好攰
要知道四個鐘係拍到七武士 牯嶺街殺人事件呢啲影史神作
所以我先話佢去搞電子遊戲大作嗰啲特寫,唔洗劇情,搞畫面就得

我都認慢動作超多
如果佢好似mos咁拍會爽快好多
不過呢幕有YouTuber講過係要用慢鏡先表達到
如果用正常速度去睇成個畫面會好膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞