The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
其實追車最後嗰度我覺得好撚柒,好有殺氣咁行埋去然後趴喺度望人
btw佢兩次something in the way某程度上反映左batboi個心境

屌你老母隻ost居然冇包首something in the way

果幕心諗, 屌你行埋黎好似好型咁
但行到埋去烏低身擰埋頭望個敵人做乜尻
幾場入nightclub打交好睇過最後高潮嗰場
我以為佢會一野扯爛車門望住佢
啱啱趁辱華博士2上之前睇多次imax

嗰shot係有通電電鑬等緊落水
Batman 唔去cut電鑬救人基本上全撚部電死硬
屌救人係乜撚野事
變咗bvs 兩個第一次見咁
其實係調返轉,佢本身就係壞人,想做attention seeker
玩水之前既案我覺得都只係搵個故事同埋想凝聚一班人幫佢,實際上只係想人記得佢
同意呢套好睇過Batman Begins
得罪講句Batman Begins根本overrated
劇情方面其實好普通
壞人咪又係兩三手勢就Ko咗

所以我覺得新Batman
無論喺立意 劇情 鏡頭上面都好過Begins
雖然節奏上的確可以快啲
希望下集都可以更加好睇啦
唔覺
佢一路講自己化身成恐懼同陰影可以阻嚇到啲犯罪者
但畫面就一路show 緊啲賊只係見到bat sign 就望一望啲暗角位快啲執埋手尾走人

簡直係代表佢呢兩年係白做
咁佢都有做嘢出左名罪犯先知有嗰咁嘅痴線佬嘅
睇完覺得呢套頂多叫合格
某幾個scene 係拍得好正好撚好J
(e.g. 同貓女企天台睇日落, 企鵝炒車之後望住batman 落車)

但大部分時間都係好膠
全程比riddler 帶住撚
話係偵探片但啲查案位極hea
啲科技一方面好撚勁(副偷拍con)但另一方面又好raw(套飛行suit, bat-mobile, 電單車)

啲劇情推動位全部都有bug
例如batman 中完炸彈暈撚咗, 有時間抬佢返警局竟然無人除佢mask, 係要等佢臨醒先走去除
仲有教堂scene 又係, 出面咁多人同車封哂路
個炸彈人架車點樣搵到條路衝入教堂無人阻止佢
最後選舉嗰part又係, riddler 啲追隨者隨隨便便就可以上到去天花, 守衛呢? 選市長咁緊要GCPD 同FBI 啲保安全部揸流攤?

打鬥算ok 但係無限鎖血
零距離食一發shot gun 就算心口有幾高grade 嘅防彈都要死啦, 中完槍啪之腎上腺素就有返力打人, 之後飛過去割電纜明明會電到又好似無事人咁去推開鐵架救人(本身有幾條友圍住啲鐵架食花生)
講漏咗

條女真係好樣衰好樣衰
由上次怪獸2佢一出場我已經咁覺得
一日到黑西口西面好似全世界欠撚咗佢咁
唔係唔比你用黑妹但可唔可以揀個正常啲
呢一集明顯華納想留力
好似當年Batman Begins d人都話悶
望暗角位係表示驚佢係入面出嚟捉自己喎
何止鎖血血都無扣過,零距離硬食炸彈都無事,簡直係無限防禦。

好同意第一個point,有啲場景配埋音樂真係拍得好靚,但個個淨係睇啲場景忽視晒動作戲既不合理性
除面罩個位係好cliched 嘅bug如果set返有人強行除罩會有電擊或者類似嘅野會好d

我覺得所謂查案個位有少少兩頭唔到岸,一方面又要好似Riddler挑戰緊Batman嘅智能上限,另一方面又要講Riddler其實一直以為Batman係同路人,出到黎嘅效果就係Riddler嘅所謂謎題唔係真係咁challenging
其實啲查案位參考返Arkham三部曲咁搵多少少gadget幫手已經好好多
劇情上要jim gordon清場比batman入去
搵到啲可疑位搵舊野scan下直接link返bat computer 出result
之後靠個result再推理
甚至好似bale咁喺子彈碎片搵指紋
都好過而家咁答iq題就當查案
所謂查案都係打到你講真相呢套都唔係推理片,係Noir,唔注重用腦,注重揭開真相個過程。呢個位係同期望有啲出入,之前講到Batman會用佢偵探頭腦,結果都係用拳頭
唔使下下畫公仔畫出腸下話使唔使講下點解Alfred同Bruce情同父子又
獨白講到batman令犯罪者驚, batman阻止到罪案
但係畫面就見到啲賊係驚呀, 但全部都係得手走人
佢咪話佢cant be everywhere
仲話好想講自己有幫助到呢個城市 但2年間犯罪率仲係keep住上升

個scene只係想表達一般街頭罪犯係好驚batman
同埋佢地係見到Bat signal先開始驚,所以樓上都無錯,班賊已經得左手。之後Batman就明白希望先有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞