The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
畫面好靚
但係黑閃黑閃真係難搞啲
(我接受到嘅
配樂同畫面真係好夾
令人印象深刻
好耐都冇試過睇睇下戲有想走嘅感覺
如果比較埋人物設定,咁Nolan 版本好好多,小丑想證明人性醜惡,Harvey Dent又真係被佢引誘到,連Batman都好似有過動搖,直到最後船上個班犯人肯犧牲自己,小丑先至被打敗。最後Batman為咗令葛城嘅人相信世界仲有正義,甘願犧牲自己嘅名聲,淨係呢d設定已經高明好多倍。

今集最成功嘅地方應該係對Batman嘅“平民化”處理。佢知道自己老竇d“黑歷史”後表現出黎嘅憂鬱痛苦,同埋係醫院入面,好直白咁承認自己未克服到失去親人嘅恐懼,唔講仲以為自己睇緊美版“親情”。
漫畫貓女老豆真係Falcone?
好多動作都特登拖慢撚到型一型 有啲港產片feel
但整體好有真實感 就好似真係有gotham呢個城市咁
幾好睇
至少係某d漫畫嘅setting係,但應該唔係主宇宙
臨尾 Shortgun 兜心口打都冇事,會唔會有 d 唔合理
佢有套甲
解到密碼播片到會諗起tdk bane 嗰幕
同樣係基層被壓迫下剋上
Tdk 嗰個感染力強好多
而家riddler 似hate crime 純發洩痴線佬
個人覺得
唔係好突顯唔到佢同batman(vengeance) 分別
你囉nolan第二集同呢套第一集比唔公道
要比應該係將begins同呢套比
如果咁比,我覺得呢套作為首部曲,更勝nolan既第一集
但TDK基本上係英雄片既天花板
所以matt reeves呢套既第二集先係真正既考驗
睇咗咁耐終於有人講,段飛車片太多車廂close up,畫面得個亂字,成個流程除咗最尾之外其實好唔清楚
漫畫入面佢媽瑪莎家族真係有精神病史?
arg嚟

4月頭玩到最後出左 deleted scene之後就close
印象中,唔少超級英雄片,個主角會先要跌落絕境,然後再爬翻起身,順便開發新技能。有無人覺得今次個Batman好似比較舒服咁?佢最大嘅打擊就係懷疑自己老竇都係壞人,但就表現得極度痛苦?
Rat 指線人
有翼係指falcon
應該冇錯
佢老豆係佢既偶像 做batman 既原因都係為左佢哋
10幾年黎一直為佢哋而學藝 兩年間晚晚出去同人開片 突然知道自己一直認為係清白既老豆原來都係仆街黎 信仰突然崩塌左 所以佢咪表現得極痛苦

開頭佢都有話自己所做既就係佢老豆老母既legacy
飛車同動作仲差過nolan
都唔同bvs比啦
睇完又唔覺好失望
但明顯講故仔都係唔得
依套batman既裝甲似Arkham Knight嗰套
https://youtu.be/gm1xMbG77NM

1:09 都有Arkham Knight解釋佢心口個Bat Symbol就係顯眼d引人射心口,所以裝甲最厚就擺響心口
動作點都好過nolan啦 呢套打人起碼真係feel到用力 動作都流暢好多
話動作差過nolan係咪其實根本冇睇過nolan
Nolan動作場面根本連睇都睇唔到
Nolan第一集都算係揚長避短,大部分時間Batman都係stealthing同突襲
俠影之迷點會好睇過呢套 俠影之迷過分依賴對白介紹劇情 而且忍者大師同Rachel勁說教
同樣講falcone係奸角 俠影之迷好簡單用對白交待有幾奸 呢套氣氛明顯正好多
不過影響大係真 之後CW綠箭基本照抄俠影之迷
Nolan版劇本的確太工整,前面A講左某句野,後面另一個人又會用返同一句野應返A,係佢獨特風格嘅humor

不過都要appreciate Begins係handle Falcone, Scarcrow同Ra's Ghul點樣代表Fear嘅唔同面向上已經算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞