一個酒店從業員送上「血書」,希望各位「Staycation閪客」高抬貴手,獲網民同情!

681 回覆
1887 Like 133 Dislike
以後食完野會執返好 唔會攤曬喺度
最好個客幫佢地執埋房
2:生日有特別planning都好正常,咁我想準時送到係咪要問晒其他住客有冇人生日先?
如果佢解釋完未必可以準時送到都仲投訴就話閪客姐

7:基本上同第三點一樣,保持食物質素係酒店責任,佢又唔係睇住個客影相,點解覺得人地投訴野食凍就一定係影相影好撚耐?
5. 香港地冇比所謂Tips 習慣, 香港人冇比好正常。 加上接正規途徑係要上繳, 自己袋走係潛規則。講到光明正大係應份要比禁。另外房錢已經要加一,節日中可能加二,呢D 錢我比咗, 叫個人來執下野都唔過分啫。唔去問公司提高人工,係到屌個客唔比Tips

6. 老實講D 西客影相唔食係西, 但上面講完人手唔夠,反手下面話D 客屌D 送餐係凍, 會唔會有少少自打嘴巴
no show果單真好經典
staycation 吸埋晒啲低質公屋客
所以應該 cation 都唔好 stay ,躺平唔消費;酒店員工唔使做,自己又唔使被人話係西客
唔單係酒店
好多香港公司都好鐘意唔夠人手又唔肯加人工/人手,寧願逼啲員工做哂所有嘢
搞到員工辭職又繼續惡化落去
第四點
果然夠弱智,抵你做死一世傳菜龜
唔想有咁多西客
咪同公司講出少D廣告少D promotion
等間酒店收皮 就唔洗 serve 西客囉
$200
相宜
因為3,4千蚊係最平最cheap嘅房種
你住executive floor有獨立check in 有lounge添
睇下係叫佢做咩
如果叫佢做酒店service以外既野就應該比tips既
如果係佢應份做既,咁就怪自己老細孤寒啦,客人冇理由要補貼佢老細出糧
成班大種乞兒學人做服務業,其實香港人已經算非常唔話得,staycation 呢幾年真正離譜嘅一隻手數得晒。除咗開頭嗰幾個月有兩三單搞到間房污煙瘴氣,跟住都冇聽過再有發生,反而多咗好多人鬧酒店就真。而你哋讚不絕口嘅支那閪,日撚日偷毛巾、屙尿落水煲、屙屎落浴缸你唔屌,淨係識得欺善怕惡,咁賤格抵俾人炒魷魚啦
好憎 但係俾人屌兩句就死狗咁款
咁勁咪唔好俾人R到囉
根本佢地就係造就成件事嘅人
喺已發展地區大城市出身,讀唔成書連一技之長都冇要做服務嘅人,講嘅說話有咩價值?

Office出warning letter俾佢嘅人都知呢啲人冇價值,做死佢都有始終可以搵到replacement。

書讀唔成、一技之長又冇、ego大大個,如果係英國就變咗on social benefits日日飲酒怨連服務業工都俾inmigrant搶晒嘅廢柴囉
你有學識就唔使折墮到踎喺茶餐廳做傳菜龜啦!咁撚唔順就咪做,睇吓你唔傳菜仲識做得啲乜
有咩生意唔係計到盡
點解香港客難服侍?因為香港客鍾意投訴
點解鍾意投訴?因為投訴通常都有着數
點解投訴通常都有着數?因為服務業怕麻煩 所以會不惜比着數客去解決麻煩 即使同原則相違背

冇錯,大部份嘅原則同埋規矩,只要個客夠麻煩,就可以打破

我諗其實好多人出嚟做嘢都會試過
就係當你要求人地一樣嘢,佢比唔到你
只要你夠煩、夠進取,佢覺得你好麻煩,佢就會幫你做咗先

希望大家一齊努力,提高返香港嘅公民質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞