一個酒店從業員送上「血書」,希望各位「Staycation閪客」高抬貴手,獲網民同情!

681 回覆
1887 Like 133 Dislike
想問點解要一樣?
因為遊客做開?
你可以解釋下, 我都想知你背後係咩原因要全部人跟遊客做法
咪答左你,酒店業係咁!

唔係因為香港人而checkin慢左,

做野要時間,你個腦壞左呀?

你去旅行唔覺check in耐,

唔會所有客同一時間走去in,

而你in果刻無房,大堂職員都會叫你晏啲翻黎!

酒店唔係速食,越貴酒店越注重清潔,

清潔就係要時間。

已經解答左你原因,你要鑽牛角尖都無辦法!
我都答左你

"人地間間都做到點解你收最貴反而做唔到?
人地神仙定係請左二百個人做?"

請問依家係所有酒店都要兩個鐘check in? 我印象中唔係咁
其實你會唔會重覆睇一次先覆我, 我唔想loop問題同答案

"酒店唔係速食,越貴酒店越注重清潔,"
我上個月去四季都無等多過三個字
一定係四季好dirty, right?
其實真係唔洗俾,

你會俾唔會問呢個問題!

你去餐廳食飯都唔洗俾貼士,

高檔餐廳有人過黎拉小提琴你都可以唔洗俾
唔好做本土客,唔好搞staycation 囉
到時咩都唔洗serve
你要知酒店都有分旺季淡季,

呢排有消費卷,又有好多推廣,

Full Occupants全部back to back,

無可能做得快!
我廢事你又話無睇上面reply, copy n paste埋比你

"Btw
Book撚過rosewood
4:30pm都仲排緊隊check-in
唔可以late check out
真係巴撚閉
明知多人唔可以搵多啲人手搞check-in?
咩心情都冇晒啦 排個幾2個鐘check in"

我想問佢幾時有提過旺淡季或者幾時book?
柒左咪算, 你越兜只會越柒
然後間餐廳就會永遠blacklist條友
屌你表演埋俾你睇都唔俾Tips
兜咩呢?

你去食飯洗唔洗排隊,洗唔洗等?

無客咪唔洗排,多客咪要等位囉!

同一道理,你上個月住四季有房咪俾你in囉,

唔通有房放你係大堂做遊魂野鬼呀!

有部份酒店剩係入75%客,

部分房囉黎做轉房用,

咁第二日in果時咪有得早in囉。
係呀 但d客都會係屌左前線先
咁就應該寫文屌管理層唔係屌客
依加去staycation仲要顧慮d staff workload?
我俾咗錢㗎喎
痴線去個staycation 要顧慮咁多嘢仲辛苦過返工
酒店提供唔到,咁咪講定先或者唔好出,或者唔好應承
冇理由收咗錢又應承咗,跟住做唔到,跟住叫我體諒吓
咁邊個體諒我出左幾千蚊?
唔夠人手,接咁多生意,應該係管理層嘅問題,唔係客人嘅問題喎
上面話你係乞衣ja
比得果幾千蚊就預左比人西面啦
仲要記得袋住一堆tips每次見到職員都要派呀
咁其實係酒店問題唔敢奴隸主
最慘冇自知之明,以為自己去邊都受歡迎,但其實同支那人一樣
又撚白卡仔
同大劣人教人十幾蚊食海底撈一樣
香港人多暴發戶,有錢但又勁度縮

利申:中產物管
extra work 你有俾錢換取?
屌人:我唔理啦呢啲你地同公司既事,總之你有出糧,唔鐘意唔好做

自己:underpaid,懷才不遇,我份工最撚慘
咁份內事做唔好係咪就可以屌到佢仆街啦?
利申 朋友做酒店 識個位人兄
依家係hotel 圈中都食緊花生 笑緊佢 佢既前公司都知道左 睇緊點樣追討佢

聽講佢工作咁耐 大大小小有好多投訴 主要條友都係 傻既態度西 返工就係玩電話 好早就屋企有老婆有細 係公司食妹妹 呃蝦條

重點係話佢 返通宵更瞓覺 又喺公司入面食煙
玩野 射波射咗幾個月 條友

睇黎間公司想炒佢好耐 比佢過左新年有花紅都算係咁
又唔係大部份本地客都閪嘅,2-3/10左右啦
只不過佢哋存在感高到會令你忘記其他正常客
外國人都可以好撚閪,遇過唔少
利申:酒店人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞