一個酒店從業員送上「血書」,希望各位「Staycation閪客」高抬貴手,獲網民同情!

681 回覆
1887 Like 133 Dislike
惡性循環!

個個都想神早in,late check out!

其實要check in真係好快,

個個遲走都算,

間間房唔係氣球就蛋糕酒忌廉玩到周圍都係,

你清潔唔洗時間咩,

個個識魔法呀?
服務行業預左受氣架啦 唔通我服侍番你轉頭咩
做得到 做得好 人哋自然無投訴啦
血呢?
食兩餸飯真係痴撚線嫁
如果你一早講明係食呢d垃圾我就買外賣返黎食
浪費左我兩個鐘等佢送上黎
文化唔同
人地老外去fastfood shop都會俾tips, 因為啲侍應老底少得可憐,相對地會落力啲serve個客,希望個客會鬆手啲

相反,香港就冇呢啲文化,咁你想人哋比啲咩殷勤嘅Service你呢?有啲仲當自己俾咗錢就係大爺咁,咁唔撚係閪係乜嘢係閪呢?
係太多人排隊check in
佢前台處理唔切
我可以話你知,in 其實可以好快!

除非得一個櫃,但有2-30人排緊啦,

多數都係因為冇房
三、四千蚊,肯定有一定程度嘅服務
但講真,貴嘅酒店你想要Service,唔該你tips下啲服務員Bell boy先啦
家下成間酒店得你一個有俾錢咩,戇鳩
所以話貧窮限制想像,你試吓book一晚總統套房,你冇Service先屌鳩佢啦
多得宜家d blogger, KOL, YouTuber, 小紅書。宜家d客10個有8個唔係黎結婚周年就過生日,相識紀念, Honeymoon... 男男/女女,三男三女就話黎occasion
唔使引,香港係閪出哂名架啦
點可以漏左印度星
檢疫酒店
住7日d人送
跑步機,單車機,dumbbell 成set,幾箱紅酒
都要上房咁都唔係閪客?
試過飛印度,班印度人7點機,7點15分先慢慢上機,7點嗰陣係得3成滿
第二點,房係多,但我唔信咁多人同一日生日
多得宜家d blogger, KOL, YouTuber, 小紅書。宜家d客10個有8個唔係黎結婚周年就過生日,相識紀念, Honeymoon... 男男/女女,三男三女話黎occasion
咁應該屌腦細唔係屌客
呢個世界好多白卡,聽過有客order拖鞋,三分鐘已經打去催
然後仲話點解香港服務業咁黑面
唔係呢d日子都唔會去staycation啦,其實d酒店都係用呢d主題做宣傳
係咪大陸人扮日本人開omakase個單?
你諗多左
以前試過有人太主動成日同客打招呼結果被投訴
要投訴既人你做得幾好都可以有野入你
呢句野好撚閪
咁都講得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞