一個酒店從業員送上「血書」,希望各位「Staycation閪客」高抬貴手,獲網民同情!

681 回覆
1887 Like 133 Dislike
“今時今日咁既服務態度係唔夠既”

服務業真係比呢句野害撚死,都養出香港人西客之心
12:00 c/o,2:00 c/i,執房人手得十幾廿個,但同一時間走成百間房,個個客玩到last minute ,梗係執唔切啦。
第三點嗰個真係完全冇反省

之前冇得喺餐廳食嘢送上房
價錢菜單不變 但係質素就直線下降
因為佢地做多左野呀嘛
影相影幾分鐘都凍既話, 個餐本身上枱熱極有限啦
酒店高層都on9
on9投訴都受理
卸落員工度
晒氣 要救得返呢啲習慣 思想要幾代時間
詳情可以參考呢十年八年大陸幾多人出國讀書都係咁
民族習慣唔係話改就改
利申閪客
其實係
好多問題都係管理層問題
即係人手唔夠, 排隊排得耐嗰啲都係管理問題, 但啲傻鳩就走去屌鳩啲客都唔知做咩
諗起黃子華既一段棟篤笑
「錯就要認!要人地認!」
其實4都有啲為屌而屌
講得啱嘅,自己外賣自己落去攞
但假如係可以喺酒店房食外賣
咁如果個客唔係搞到垃圾房咁
正正常常一袋外賣垃圾放咗喺枱面
其實都係收垃圾果時一次過掉埋啫
而管理層仲要睇唔到問題源頭係管理不善
以為只係個別員工出錯
原來仲有啲禁閪嘅人
明明香港大部分嘅餐廳同酒店都有收服務費 你公司自己唔同你分又係到怪啲客
係有服務費嘅前提下 俾tips都睇你做成點啦 有時都未叫你做野已經閪口閪面咁點俾你呀
咁你讀咁多書咪又係唔識咩叫尊重,有爺生無乸教讀屎片咋你
因為酒店做低價staycation吸引大量閪客又賺唔到錢咁你咪應該寫血書比自己老闆加價,又隔離到d閪客,又有錢賺可以分比你啦
以前我會覺得係廢老先會做,
而家發現真係廿幾三十幾全部都會做閪客好撚丟架
所以盆生意係個客同公司一齊打理
香港客一向西, 今日先知?
到依家都諗唔起
Staycation除了係book嚟敦倫外,有咩意義
我想表達既係而家好多地方都收加一/加二服務費, 如果要比貼士, 禁我當初比呢筆錢黎做咩
去staycation總係覺得怪怪哋,點解有屋唔住,要去住酒店,我知香港住屋細,無私人空間,相信去得住嘅,都係跟潮流扮高貴,其間有部分人,有呢啲行為係正常不過,酒店管理層揾員工來解決問題,就係管理層管理能力不夠,因為咁樣係最容易處理。不過而家香港係咁㗎啦,袋百幾萬年薪,做最簡單決定,唔洗用腦去分析問題所在,係咪解決員工,問題就唔存在?
講個情況你知啫,喜歡咪體諒下,唔鍾意咪去投訴
多得20年前劉華廣告
係私人市場做野既個個都underpayed架啦
我都想有tips
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞