一個酒店從業員送上「血書」,希望各位「Staycation閪客」高抬貴手,獲網民同情!

681 回覆
1887 Like 133 Dislike
有啲人鍾意儀式感,又要神祕,開門懶驚喜咁迎接個蛋糕
唔係comp乞丐既問題唔大, 肯俾錢的酒店絕對肯做的
一年得 365 日
香港有 700 幾萬人
即係平均每日約有 2 萬人一齊生日
算唔算多?
有一半係間公司管理問題,但係條友比人炒就賴晒落啲客到
你都講自己係五星級酒店
佢期望返你間酒店有五星級酒店level嘅服務有咩問題
如果做唔到咪同個客講做唔到或者要加錢
香港人出名多投訴
本身酒店前線就預咗處理投訴
就算投訴 你公司都可以justify到底個投訴合唔合理
亂咁出warning同個客有咩關係
你人工低又唔係個客嘅錯 唔夠人手又唔係個客嘅錯
唔好理個客本身比幾多房錢
係你公司為咗R客減價出package
講到好似唔洗錢比人免費住咁
佢就可以free野甩身啊
前線散仔free個13:00 late c/o都俾人屌點解唔優惠價要免費俾
Yesssssss
搞錯哂喎Ching
你喺五星級酒店做緊服務業,緊係要有番五星服務啦
當然你有大客會serve得好啲,明呀
但成件事唔係all or nothing喎
人哋平賣嘅你俾番basic五星服務
人哋係大單嘅你on top再serve好啲人
你講到咁理直氣壯行規係咁嘅話
真係想知邊間酒店宗旨係你講咁
定只係你/你酒店啲人狗眼看人低
你睇人乞兒嘅時間,人哋都諗緊俾幾千你就要serve我
Serve得唔好仲可以同管理層投資你當請一日工人囉

如果係咁你睇唔起人,唔提供相應服務
人哋睇唔起你,投訴你搞到俾人炒
其實件事好fair

咁係咪又可以講一句怪就怪管理層搞promo,要你哋serve乞兒客
一係就怪自己冇其他技能,要出嚟陪笑面serve人
如果你係咁嘅心態嘅話,五星酒店應該唔啱你,旺角賓館應該適合啲
收你幾千蚊晚都唔比多少少錢請多個執房
你點manage你logistic係你做生意既問題
唔好將D問題推落個客度
如果玩到周圍都係係有問題既, 你一係就加charges, 一係就唔比人咁做
你如果間間房都玩你咪間間房都沒收deposit, 咪有錢請清潔姐姐去做野
唔係要教呀?

如果高層覺得咁樣係無問題既, 咁個客錯係邊?
而一間5星酒店要等兩個鐘check in你覺得好正常? 你大陸人黎架? 奴性咁重?
好好奇你做邊行?

你做文職個老細會唔會叫你兩分鐘後交野?

你平時翻工做開狗架?
唔係好明你想表達D咩

即係呢個世界得兩分鐘同兩個鐘?
中間無其他可能性?

同埋可以答你, 我做交易員, 我老細要既野可以係一秒內而我要比到
所以有時兩分鐘都係太長
不過同我地討論緊既問題無關
姐係咁,清潔係要時間,

酒店房唔係買個m記餐,

房單要換毛巾要換,

成間房咁大清潔要時間,

異味(榴連/煙味/香水味之類)更加需要長時間,

真係俾錢請10個人清一間房,

都係人多手腳亂。

房都唔止係清潔,維修都需要時間,

即使個師父隨傳隨到都要時間!

好多野都需要時間,

個個都要早in last out,

每間房請一個人黎做都搞唔掂。
香港大把所謂5星級都係垃圾酒店黎
人地間間都做到點解你收最貴反而做唔到?
人地神仙定係請左二百個人做?

客人唔係白痴, 大把人住過唔同酒店
所謂"耐" 係指你比其他同業慢
就算你係三星酒店都唔應該要人等兩個鐘check in

你會唔會去間餐廳叫完碟野等兩個鐘覺得無問題?
我都好想知你講邊間咁耐,

間野咁慢,冇人幫襯就會執,

大家唔好幫襯佢
遊客放底少少真係好平常,好似搵完泊車仔拎車都會比tips啦,同樣係酒店執房 送餐 送信 送行李 外國客唔敢講全部 但好多都會跌
無寫明姐,呢啲野大家識做
難得有個post咁多正評
平時都係屌人低賤,唔鐘意咪撚做,你依家無出糧咩

講真東南亞啲酒店算係咁啦,歐洲嘈小小真係趕你走,大吵大鬧直頭唔做你生意去旅行見唔少次,反而亞洲真係唔會,仲同返你道歉
大陸人你預佢粗魯無禮貌,但你同佢講經你有道理佢地有時都會聽,香港人就唔同了 一係當面屌一係出email,一定要做撚死你
我唔知你眼有事定腦有事
首先唔係我講既
第二, refer #589
即係好似的士老奉要round up比佢咁?
邊有講老奉講撚左遊客比係好平常既事囉,文化唔同得未?掉啲垃圾比喻出黎都唔知你做乜9
得鬼閒睇翻上面講邊間!

Rosewood呢間垃圾入面打到七國咁亂,

請我都唔去住!

不過我都係解答翻佢,

其實酒店check in等得耐唔係而家先有,

以前一班旅行團係到等都係咁,

而且都唔係得香港有呢個問題,

你要快既去時鐘酒店,酒店從來都唔係以快見稱。

不滿真係唔好去住
咁你都識講遊客
依家係本地客 我唔見得你個例子有幾唔垃圾
你無睇係你既問題
你連自己係度討論緊D乜都未知

Rosewood係你自己提先
另外有位巴打覆你
之後先演變出後面既replies

唔好focus係人地做邊行
focus下自己傾緊D乜好過啦
夜啦, 早少少訓啦, 睇你都未訓醒
做緊B2B Sales ,最閪一定唔係香港人。

咖哩佬/泡菜/ 玻妹 有生意都唔撚想對呢3寶
係囉土地客就係唔同一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞