一個酒店從業員送上「血書」,希望各位「Staycation閪客」高抬貴手,獲網民同情!

681 回覆
1887 Like 133 Dislike
咩都唔洗佢做,你就乖乖比錢
咁未就係好客囉!
深表同情
愛莫能助
同埋好想問啲人成日話香港客最閪嘅人有冇去其他國家做過服務業
所以咪話佢地應該轉去做青旅

啲床都好撚污槽啦, 如果上手真係淨係訓教嗰啲商務客
佢地會就咁鋪返好張床就算 因為啲房都係炒來做
所以酒店最想做返遊客, 間房淨係用黎沖涼瞓教同放行李
應該係同
“錢係我憑本事借番嚟,做咩要還比你”果種意境相近
加1攞來令個餐牌價睇落平啲啫
屌你去過間鋪, 自己電話落單 (話疫情關系減小接獨)
拎水又要自己出去倒
啲侍應淨係拎個餐埋來
但都係要加一
讀書果陣做part time都見識過做飲食有幾辛苦
閪客可以有幾閪,同埋得罪做飲食既有幾恐怖

我真係好佩服閪客夠膽閪做飲食既
轉個頭加晒料俾你仲食到jap jap聲
酒店業policy係用黎出warning用
平時都係你老頂想屌鳩你先講policy點點點
你service個客個陣你話你跟policy仲死
到你老頂屌返你唔識變通,要而客為先
姐係做唔做都死,人工包埋俾人屌
到你出撚左事,個客要投訴你,再慘Hr想查你嘅
你經理會第一時間踢你出黎做炮灰
咪撚諗到會幫你講好說話
反正香港每年咁多傻仔入行佢大撚把condom用

總之: 酒店前線全部消耗品黎
有啲酒店係直接你當日可以係apps 做online check in
之後就會係你上網訂房個張Guarantee既信用卡拎Deposit
去到個時會有部機入返資料就拎到張房卡

不過每次去拎都見到好多人打蛇餅去counter
打份工又要做埋馬嬲戲俾你睇?
雙向既
你黎買野又唔係黎買笑
「屌個 staff 閪面」呢件事本身就好閪啦
所以,如果人客係理解酒店因人手不足而導致服務得不到預期
應該係直接投訴酒店個GM,酒店話事果個人
而唔係基層嘅服務員
講得出呢句...
一係就藍屍
一係就ON9無腦
肯定冇啦,成班井底之蛙淨係踎喺香港就以為睇透個世界。如果香港客咁易湊都話難,去鬼佬國家捱到三個星期話佢叻
除咗tips
其他同意

Btw原來有人西到叫完foodpanda call酒店員工上黎執?
「Staycation」優惠,吸引本地客人入住酒店感受旅行的氣氛。近日就有網民發現尖沙咀一酒店多間客房的玻璃窗亦掛着字母氣球,大部份都是慶生為主,網民亦笑言夠熱鬧,「睇嚟酒店房變晒party room」。

加一服務費
只係公司巧立名目嘅一個項目
香港99%都係入落營業額
下線員工一啲都唔關事
所以我一向贊成取消
香港真係好撚多閪客
美帝個班d投訴先癲
當住你面可以笑笑口同你講冇所謂

過幾日你就會收到有人投訴
1.有冇同個客解釋過點解唔得先
2.同定佢講會delate,佢嘈咪同自己人夾下,我諗唔會咁多人一齊生日又咁多人唔聽你解釋
3.我唔係餐飲果part,但我識做餐飲既同事冇一個同意依個講法
4.你要人落去攞咪求其作個理由話疫情囉。仲有食完幫佢收有咩問題?你覺得有問題都係覺得公司要比多啲錢你姐
5.你明唔明咩叫做貼士?個客額外比既打賞,記住係”額外”
6.我相信你講既事係會發生,我亦都試過,不過你同我都知最後酒店都係會跪低
7.checkin 排隊好合理,你去海洋公排隊買飛排左一粒鐘唔通佢遲一粒鐘收咩。當然酒店亦都有佢問題啦,冇考慮過食唔食得到。排完冇房就係擺明酒店問題

收warning 一係大單到襟唔到,一係啲大既想你死。一個客單方面煮死人應該冇咁易

利申:酒店職員
講咗咁耐,我都睇唔到香港客有幾閪,淨係見到班前線閪。你話香港人鍾意投訴,投訴係好事嚟,如果你覺得唔好係你認知有障礙。你話香港人鍾意R著數,咁你都R緊客著數啦,唔通你開善堂?你唔想人R著數就唔好學人收錢,以後全部免費任食任住,咁你就有權話人R你著數。你話劉華乜乜物物,好撚心啦,個廣告都停播廿年,影響力有冇咁大呀?何況劉華教得好啱吖,係你班契弟學咗幾十年都仲係咁差,唔反省仲好意思話人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞