IG shop 討論區(13)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
Stranger room嗰個牌子係韓國都賣差唔多價錢喎
之前有睇過個post話呢間shop店主好大波
唔知係咪店主自爆 但多左好多仔仔follow
肥到好撚嘔心
肥唔係問題
但真係擺明唔啱著
著短牛著到成個底褲型出咗嚟
好肉酸
唔明佢點解自欺欺人
su.ica 店主 個老公係咪偷食
After_hk 淘寶
Bio寫all from Korea/ Japan
Caption又打曬日本/韓國旗
但件衫連tag都無

淘寶扮日本同韓國貨仲要係十幾蚊貨色
呢間真係唔明點解咁多人幫趁
一Scan張相上淘寶就有
其他貨都係淘寶,仲要十幾蚊貨色賣二百幾蚊
以為開得細舖仔都係真香港人
點知一個二個小紅書做腥港人客

大家記得千祈唔好買依間歐美代購,有朋友買完發現佢出錯貨就賴落我朋友度唔肯退返錢極度呃錢呢排仲係錦落廣告
pinkfriday_store
標明100%韓國貨、持商業登記證
但部份貨可以喺淘寶搵到

認真問
其實有冇可能啲ig shop都係俾韓國人「呃」?
例如pinkfriday大部份貨源都係嚟自韓國
但有一兩件係淘寶貨
見過有啲ig shops都係咁

我自己搵過東大門貨源嘅websites
發現有好多衫都係淘寶貨
所以會唔會係ig shops唔小心經韓網入咗淘寶貨
當然唔排除有啲shops係溝貨賣

東大門係有中國製 但朋友有喺東大門入貨 佢話通常入貨網都有寫係邊度造/可以揀中國製或者韓國製既衫嚟睇
同埋中國同韓國影既model相我覺得係一睇就睇得出分別入貨價錢亦都平啲 都幾難係唔小心入錯

覺得佢似溝貨多啲
有都唔訂 依家大家都唔可以飛,好多店主都係靠韓網入貨(即係韓網作為一個批發平台/agent)
咁韓網俾d咩貨俾個店主 可能店主都唔知道

同埋有d平價場韓國貨都係大陸入貨
只係兜兜轉轉由中國入口韓國再出口嚟HK
所以 都唔知道
應該都會唔小心入錯貨
但係店主應該要揀貨
因為淘寶都好多炒款
如果到手個tag無寫made in korea都唔應該賣
不過圖一模一樣咁好心個店主就唔好賣 引人懷疑
之前都有幫襯過
冇貨唔會主動通知
係咁日日ig催佢先肯退錢
一係就等成個幾兩個月
訂唔到貨或者做唔掂手頭上嘅單就唔好係咁開團啦
加返啲keywords等人方便搵到先
IG 代購 @glamgirlie.co 黑店 冇貨唔退錢
之前都有幫襯過 從此blacklist依間嘢
出貨慢都算 寄出後仲話唔會通知客人 連tracking number 都要追幾次先有
ellis_clothing都好似入好多大陸貨
喺呢間買過一件top,等成3個月都冇貨,催咗幾次先寄,原來件衫一早到咗
屌 買過,又係勁耐冇貨,whatsapp催吓仲要已讀幾日 玩失蹤,搞到要借朋友電話打去 佢先唔覺意聽咗,最尾等咗2個月終於收到已Blacklist
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞