IG shop 討論區(13)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
頂 教主真係世界級別西

羊絲的存在證明香港好多人為了平10-20蚊 真係毫無道德底線幫襯一個咁惡劣人格店主的鋪頭
教主賣淘寶貨賣到成身名牌
仲要成日公審啲客
問完價唔買又屌,入佢舖行街唔買又屌
樣衰身型柒,衫又柒
件件貨都mark up三至六倍
我有兩三個fd買過一次都話中伏

羊絲最撚冇品就係抄款仲要寫到明
叫人買完影label比佢搵
仲要經營不善
冬天買衫夏天到貨
你係咪食米唔知價
你表面見到佢mark up 1倍(~$70)
當中包含韓國agent費(4-6%)
運費($40/kg)
包裝費(如果間店d包裝係靚dd的話)
未計舖租、廣告費、人工...
所有野都係錢 你做過就知
呢條褲mark up 1倍都算係咁
我有個中同上年辭職開咗間全職做
上個月佢都話蝕咗十幾萬離場
又出返嚟打工
佢話做落發覺成本好高
尤其係落廣告每個月幾千至一萬先有少少效果
晚晚揀貨揀5-6個鐘
影相執相又搞幾日
上星期成班上佢屋企揀下有冇嘢啱
$50件幫佢清下貨回返少少本
而家啲人仲一窩蜂去開以為好好搵
Ig story睇廣告睇到攰
想問下你朋友點解會蝕十幾萬
一黎就租鋪? 定入好多貨賣唔出?
事實上好多ig shop 冇實鋪又冇現貨(你比完錢先慢慢幫你訂) ,最多蝕廣告錢
同埋以我所知幾百蚊廣告都有ok效果,會唔會係你朋友揀啲款真係唔掂
佢唔係真瘦底大波? 成日睇佢啲合埋眼片 覺得身材好好
佢有租咗個地方擺貨
同埋佢有入現貨
我覺得佢啲貨都正正常常唔係核突
好多ig shop都有賣嗰啲款
有啲仲要係我之前睇中過但冇買到嘅
我上佢度都揀咗十一二件走
但佢話佢落廣告個效果真係好一般
落廣告一次落一二百係完全冇效果
要落到五六百先有啲人買下
佢話十幾萬有一半都係廣告費
我哋五個女仔上去都幫佢清咗一箱貨走
佢都仲有五六箱係度
話遲吓擺上Carousell慢慢放
我有興趣買
我都有興趣
有興
最近成日睇到個啲賣東大門資料嘅igshop
真係有好多妹豬幫襯咁
拎一二千蚊出嚟就可以做店主
而家新開嗰啲全部都好似一式一樣咁
冇咩特色 睇到悶
網上買衫 冇實物睇 大家都會問measurement,韓國批發唔會提供
咁點啊?唯有自己買返黎量左先,批發一件唔賣,如果要量size,就要硬食兩件貨既錢
touch wood果個款訂咗返黎 賣唔出 就變成本/蝕本貨

另外 你都肯定唔知IG個演算法,依家個個狗衝去開IG shop落廣告
$1-2百/日,或者以前還會有d起色
依家咁多人賣廣告,你係IG都會揀個俾得多錢d既店 幫佢推多dd觸及率la
俾得少既,都會幫你做廣告既 只係冇咩觸及率咁解
所以啲人成日話賺$100食水深
到最後都無幾多袋落袋
好多有customer base既大ig shop
都mark up $200+

同一件衫
大ig shop有實體店請model影相賣$450
新開既ig shop無資金得張韓貨圖賣$350
咪又係大把人狗衝$450仲以為執到寶
實際到手咪又係同一件貨
咁賣$350既又係咪食水深呢
太多人覺得有賺錢已經係罪大惡極額

有時候見到批鬥d 鋪頭仔賺一百幾十都會覺得 大佬呀唔好咁癲啦

其實自己返工都會有糧出 賣衫同其他行業一樣賺錢係好合理

下下拿淘寶來比, 香港返工你老闆出大陸個份三千三五千人仔一個月比你 你o唔ok
未必 依家好多IG shops走捷徑,半真半假咁溝貨買
所以已經唔可以單睇佢係咪有實體店/舖租、影相成本去判斷佢係咪食水深

佢地就係蝦你普通市民唔知批發價、貪平,其實好多都低過批發價賣

我自己買開果間就係果間買 唔會周圍亂買,即使其他shops平d

佢賣得平,可能貨期長、有咩事又唔幫你跟 真係買到一肚火
呢個啱,你有錢賺就係唔啱
同埋批鬥人地買到名牌

大家打份牛工都可以afford到名牌 咁點解自己創業會afford唔起,咁創嚟做咩
咁當然啦 d店主買到名牌都唔好太誇張啦,好似jasper femmm咁
抵佢死
啲新ig shop賣既野來來去去都係果件
由其果件乜野多色bratop
個個都係用$99蚊加購做開店優惠
同埋有條直間可以剪既闊褲
真係睇到悶
直間可以剪既闊褲?有圖嗎 有d興趣
依個款真係第一次聽
大家都follow開邊啲ig shop
其實bratop周街fast fashion 都有得買…
zara uniqlo sixty eight 大把

呢款 我諗廣告都成日見過
間間都話呢條可以自己剪做賣點
呢條友最大問題係串柒柒
之前成日屌客乜都屌
入黎睇衫又屌,問多兩句又屌
又成日話自己賣得貴係賣服務(???????)
最好笑好多鋪賣條H褲之後發爛渣話人地抄佢
唔賣喇唔賣喇,叫d客衝去買埋淨低既現貨
結果到而家咪delete post當無事發生繼續賣
雖然佢買名牌都係誇張架喇
好欣賞佢有自信小肥都咁show自己身材
但加埋d手袋同佢d衫真係好雞風
人地賣啲淘寶衫都無睇落咁cheap
仲成日賣假貨,未見過人自己有錢買名牌但係會著咁假既名牌tee
好早期就買咗
坦白講實物幾靚幾好著下
不過我諗163或以下嘅都要剪短
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞