asso學生等於垃圾?

594 回覆
788 Like 463 Dislike
再講 睇正負皮就知連登仔係垃圾集中營
Asso前期真係比較弱 final year就去到year 1平均水平
樓主係asso仔,完。
唔想認

冇問題

去度搵工果陣

你就明自己有幾垃圾

cv印住asso連見工既機會都冇
你話垃唔垃圾?
dse 係簡叻人 聰明人入大學
asso 係簡勤力既人

dse 份卷難個d真係要有d腦先識做
仲有分析同答題技巧 唔係鳩背

asso係百幾張slide 入面直問
係鳩背 好似小學生問題咁
不過要背足百幾張slide 先入到大學

我覺得唔可以踩asso 渣既
努力都唔係易事黎
dse 考天才波(語言&數理能力), 冇讀書天份點勤力都唔會考得高分(best five >=20分)
asso 揀岩科, 憑個人努力 + 識班戰友可以攞高GPA(有唔少科靠鳩背)入返U
有唔少dse相對高分但又唔夠分入8大既人讀asso唔一定攞到高GPA, 可能retake仲好, btw要睇下自己較適合邊個玩法
出黎做野都係睇你最後學歷&work experience, 唔會在乎你經jupas定non-jupas
利申:經asso升U

高過20分就高分
咁都要比一餐,一打唔駛找cls
月經post
其實個問題唔係咩Asso 入u定點 而係出面班人點睇你
你係Asso入 出黎見工人地點都戴有色眼鏡睇你
如果要改變人地既思想 點解唔做好自己 做得俾其他人更好
利申: 外國jj DSE炒中文 讀左2年cc入左間排頭30既u
用一條rule去評核
就已經係最公平既方法
點解要因為你條垃圾去改遊戲玩法?

另外,點解讀u既一定係玩
讀assohole既一定係讀書?

呢張圖最撚on9,明知係考爬樹,大笨象金魚又不自量力咁「投入」呢個測試入面同馬嬲鬥,你話係咪自取其辱?贏唔撚到就話人唔公平,明明仲有好多條路比你自己揀而你唔撚揀

有啲人係比較適合Asso/大學嗰種學習方法
我有個friend DSE唔夠20分入左asso
但依家入左U之後CGPA好似都有3.3以上
一句講曬
你有無見過medic dental gbus嗰d神科會收asso仔先
月經post
其實個問題唔係咩Asso 入u定點 而係出面班人點睇你
你係Asso入 出黎見工人地點都戴有色眼鏡睇你
如果要改變人地既思想 點解唔做好自己 做得俾其他人更好
利申: 外國jj DSE炒中文 讀左2年cc入左間排頭30既u

睇嚟唔止炒中文喎
asso有d人係公開試某一兩科差但有d科好神既奇才
asso有d人係公開試某一兩科差但有d科好神既奇才

如果maths a chem a炒中文入唔到大學
咁咪浪費左個奇才
所以呢d route係有需要

如果係你不如屌d人特登走去外國ALevel之後報non ju啦

e.g. 有d nba球星係Undrafted
無人選中就唔可以入nba既話咁佢地都無機
用一條rule去評核
就已經係最公平既方法
點解要因為你條垃圾去改遊戲玩法?

另外,點解讀u既一定係玩
讀assohole既一定係讀書?

無人反駁?
10皮野不如拎去叫雞好過
有d咩學生自殺新聞個陣就鬧個社會同家長俾太多壓力學生
咩睇得太重學業,公開試同大學學位

根本大部分連登仔咪一樣
dse衰咗話人廢
讀asso話人垃圾
non jupas升返u要俾人歧視
淨係覺得dse一take過入得到大學既先係成功人士
al 個時都無咩見人屌asshole 仔
jupas入大學既日日玩日日係度fing?
講得出呢句已經想屌尻你
本身Jupas當年真係派左我去19 city cs嘅 咁我係唔要垃圾ugc 要讀asso啊

我理撚得啲人點講咩 反正我宜家三大已入

Jupas上ugc啲人真係特別勁嘅姐

所以話asshole仔真係零舍on9
jupas得shitty cs呢種18分就入到嘅水泡科offer都有得打飛機
靠走後門入三大都竟然值得自豪
其實asshole走後門同新腥港人靠每日150單程證走後門根本無分別

無得駁
點解一定要讀u
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞