asso學生等於垃圾?

594 回覆
788 Like 463 Dislike
見到樓主話,公開試考得好=識背書,識考試,已經唔洗討論
其實大部分讀u嘅人都唔會歧視asso仔,我身邊好多朋友都係asso升上黎yr3,我唔會無啦啦笑鳩人。
(但asso升到上黎都唔好攞gpa撻人啦,試過比個asso升上黎嘅朋友話同我鬥gpa......
當然係有少部分人鍾意踩低人,抬高自己,例如ou嘅學生自卑入唔到hku,又踩下asso仔連ou都入唔到,覺得自己有價值啲,最大問題係自己自卑。
所以樓主其實唔需要介意,成日見到asso仔嘅post,小部分人會support你,但更多嘅人係笑你自卑到要開post辯護圍爐、反感asso仔。
係呢到啲人鍾意見高拜見低踩

你係大學同人講asso上番人地都話你勁
大把朋友asso上first Hon
咁得閒打咁大篇野都知你呢條asso係垃圾
Asso仔食屎啦
dse 考天才波(語言&數理能力), 冇讀書天份點勤力都唔會考得高分(best five >=20分)
asso 揀岩科, 憑個人努力 + 識班戰友可以攞高GPA(有唔少科靠鳩背)入返U
有唔少dse相對高分但又唔夠分入8大既人讀asso唔一定攞到高GPA, 可能retake仲好, btw要睇下自己較適合邊個玩法
出黎做野都係睇你最後學歷&work experience, 唔會在乎你經jupas定non-jupas
利申:經asso升U

巴打點睇考中史世史既DSE 我又真係想睇下考中史世史係冇讀書天份又死背既高分,定考天才波既人高分

中西史=死背?考試淨係答啲史實出黎?
係呢到啲人鍾意見高拜見低踩

你係大學同人講asso上番人地都話你勁
大把朋友asso上first Hon

算鳩數啦你
班走後門狗升到u都根本唔會敢同人講自己係asshole仔
純正大學生喺asshole仔面前梗係會客氣讚佢哋
但暗地裡咪又係瘋狂恥笑
其實大部分讀u嘅人都唔會歧視asso仔,我身邊好多朋友都係asso升上黎yr3,我唔會無啦啦笑鳩人。
(但asso升到上黎都唔好攞gpa撻人啦,試過比個asso升上黎嘅朋友話同我鬥gpa......
當然係有少部分人鍾意踩低人,抬高自己,例如ou嘅學生自卑入唔到hku,又踩下asso仔連ou都入唔到,覺得自己有價值啲,最大問題係自己自卑。
所以樓主其實唔需要介意,成日見到asso仔嘅post,小部分人會support你,但更多嘅人係笑你自卑到要開post辯護圍爐、反感asso仔。

大把純正大學生都歧視asshole仔
只係表面上唔出聲
到gp project要分組嗰陣就見真章
見到樓主話,公開試考得好=識背書,識考試,已經唔洗討論

asshole仔不嬲都on99
明明自己辣殺到連公開試都考唔掂
就老屈公開試制度不公 考得好嘅都只係死背書
以此嚟掩飾自己弱智嘅事實
咁得閒打咁大篇野都知你呢條asso係垃圾
Asso仔食屎啦

ching sick ball
屌講撚到好似得asso先有interview咁

大把純正大學生都歧視asshole仔
只係表面上唔出聲
到gp project要分組嗰陣就見真章

唔係gp project asso仔仲落力啲咩?
我識嘅人又真係冇笑人,例如o camp/ hall,基本上一半都係asso,大家都冇私底下笑/明笑,無啦啦冇咩好笑。
除非係個asso仔吹噓自己先,話自己好過班juaps/鬥GPA,成日比較,咁樣就真係抵人笑。
asso學生有垃圾,亦都有啲勁。比如廿幾分但中文2咗要入嚟嗰啲,身邊識親依啲都係爆4,冇都起碼3.85 up
利申 理性討論,自問自己係垃圾asso仔
睇下邊d asso仔,係基礎文憑之後讀asso ,hd個d真係好撚on9 基本dse合格都無。仲要佢地d思考方法勁有問題
講咁多做乜 睇下上到去係邊個屌打邊個咪得囉
好心讀asso就打少啲j
我都係過來人
如果唔係靠自己主動去學好advance既知識 Asso個兩年根本就浪費時間,跟syllabus學到既野好有限,但有幾多人係咁?
唯一好處就係讀咩都可以拎到好高分,拎番啲信心

利申 asso升番上hku,grad左都覺得自己幾努力都追唔番人地個兩年intensive既學習模式
見過dse低分過我,asso 爆4上hku

我懷疑成日寸asso 嘅人一係水泡科,一係大學都冇得讀

一係讀到要比迫quit u
坦白講asso仔正正常常安份守己咁讀邊有人會笑你
係成日有班人衝出黎柒踩番jupas入u嘅轉頭
仲有唔好神化asso仔講到個個都好勤力好大競爭咁
兩個中學同學dse19,20分入到去hea住讀都3.9
有個15分英文得3嘅入到去都有3.5仲要grp proj carry人
仲未計學店本身就係派grade
考次mt大半班擺A
根本智力正常嘅入到去成績都一定唔差

上個sem有日day off屎忽痕去左sit asso堂
下晝堂成個lecture 10個人都冇
啲人Present連完整一句英文都講唔到
講到一半自己係到笑
樓豬仲好意思話asso仔個個好勤力個個發奮讀書?

仲有樓豬一開始假設埋jupas入u一定係9fing淨係識玩
唔該得閒入科大行番轉
Liba lc冇人嘅話我即刻喺蘑菇跳落去

利申: jupas入科大
坦白講asso仔正正常常安份守己咁讀邊有人會笑你
係成日有班人衝出黎柒踩番jupas入u嘅轉頭
仲有唔好神化asso仔講到個個都好勤力好大競爭咁
兩個中學同學dse19,20分入到去hea住讀都3.9
有個15分英文得3嘅入到去都有3.5仲要grp proj carry人
仲未計學店本身就係派grade
考次mt大半班擺A
根本智力正常嘅入到去成績都一定唔差

上個sem有日day off屎忽痕去左sit asso堂
下晝堂成個lecture 10個人都冇
啲人Present連完整一句英文都講唔到
講到一半自己係到笑
樓豬仲好意思話asso仔個個好勤力個個發奮讀書?

仲有樓豬一開始假設埋jupas入u一定係9fing淨係識玩
唔該得閒入科大行番轉
Liba lc冇人嘅話我即刻喺蘑菇跳落去

利申: jupas入科大

d人經常話教嘅野好難 成日爛grade 又無女仔科大其實係咪好似傳聞中咁慘?

見過好多dse低份過我,asso hea讀爆四上三大
我懷疑成日撐asso 嘅人一係asso仔,一係準備入asso嘅dse雞

見過好多dse低份過我,asso hea讀爆四上三大
我懷疑成日撐asso 嘅人一係asso仔,一係準備入asso嘅dse雞

hea讀 好睇你點睇
總會有努力既 係你睇唔睇到既姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞