asso學生等於垃圾?

594 回覆
788 Like 463 Dislike
連考試自動自覺溫書既自制力都冇,
學人講能力,笑大人個口

利申:垃圾

又攞extreme case嚟講
呢種人根本就唔會讀/安於asshole
一係就揀retake攞返3入u
再唔係就雙修 但主力谷dse
最後都係靠dse成績入u

反而你班辣殺asshole仔
9成9都係dse極低分之人
你哋dse成績係實力嘅反映

控訴乜春

其實考過公開試嘅人都知
根本公開試就係極之易考
完全唔温書去考都實攞到夠分入u
所以要讀asshole嘅人擺明係垃圾

講番先
我唔係asso仔
唔好以為反對你意見既就係asso仔先得
公開試易考
你講到咁易又唔見你攞straight 5**番黎
攞啦 唔囉啦嘛
你一味話asso學生係垃圾
咁個d掹車邊入u/但求入u揀水泡科讀唔掂個d又算唔算係垃圾

就當唔攞呢d所謂extreme case黎講
你好似無答過我點解依家中大點解可以唔睇中文收生 依家係轉best 5
係因為大學都覺得中文呢科有問題,選唔到人才
連d學者都覺得有需要重新審視

你個遊戲出左問題,你跟住個bug位玩贏左
就話呢個遊戲好易玩,人地老老實實規矩就輸就俾你恥笑。依家有人出黎要檢查啦,你又有咩高見

你拎一科中文科去講dse全部科喎
asso dse成績普遍差係事實
dse並係某程度反映讀書能力喎
你轉個論點好喎

咁點解班jupas撚係大學唔夠少部份asso鬥? 讀書贏家bor
e.g.19鏗哥

感覺上 asso 同degree 分別最大係practical 同theoretical 既分別
當一科愈theoretical asso既人讀唔掂可能性愈高
利伸 純observation 結果

其實asso好theoretical practical的係hd

愈pure Science ge course 我指緊
bba 依類科我冇讀冇乜comment

識起碼兩個一大phd 本身係asso grad

你拎兩個sample 就想represent whole population

我緊係知whole population都dse較差啦 但上面班濕尻睇死全部搵後門無料到嘛

咁asshole仔的確係垃圾啵
如果有asshole仔讀到phd
咁大學收pg/phd時應該真係有潛規則
就正如英美名校為免被告歧視會留一定quota比黑鬼蝻學生入讀
所以年中都唔少成績唔標清 能力唔高嘅蝻 成功入讀牛哈劍
其中原因不言而喻

而asshole係由政府強推嘅
所以政府ugc而加每年都要留5千幾個位比senior entry
一嚟營造asshole有認受性嘅假象
二嚟吸引更多讀書唔成嘅人讀asshole
同樣 如果數據上pg/phd學生無任何後門狗嘅話
咁咪即係擺明車馬串asshole政策無撚用
所以大學有潛規則收asshole仔入pg/phd係一啲都唔奇

除咗呢個可能性外
真係諗唔到有乜理由要收班連ug都要靠走後門先入到嘅垃圾

同d無撚腦真係費事嘈
人地淨係睇你research experience同能力 乜原來係咪asshole都有關
喂 人唔笑 狗唔笑 你老母都吠啦死傻仔

分2條隊拉curve
情況同你隻ive仔入u嘅方法一樣
同全港競爭嘅話你入撚到u咩
咪又係靠喺垃圾堆圍爐走後門

hku space同hku一齊上嘅course咪又係分開比grade
純正大學生同走後門狗分開拉curve又有幾奇
橫掂你班asshole仔都玩唔起公平競爭㗎啦

做咩又提返asshole呀
係U度分開拉架咩?

我咪就係asso仔讀到PhD
其實有咩問題 ?

又攞extreme case嚟講
呢種人根本就唔會讀/安於asshole
一係就揀retake攞返3入u
再唔係就雙修 但主力谷dse
最後都係靠dse成績入u

反而你班辣殺asshole仔
9成9都係dse極低分之人
你哋dse成績係實力嘅反映

控訴乜春

其實考過公開試嘅人都知
根本公開試就係極之易考
完全唔温書去考都實攞到夠分入u
所以要讀asshole嘅人擺明係垃圾

講番先
我唔係asso仔
唔好以為反對你意見既就係asso仔先得
公開試易考
你講到咁易又唔見你攞straight 5**番黎
攞啦 唔囉啦嘛
你一味話asso學生係垃圾
咁個d掹車邊入u/但求入u揀水泡科讀唔掂個d又算唔算係垃圾

就當唔攞呢d所謂extreme case黎講
你好似無答過我點解依家中大點解可以唔睇中文收生 依家係轉best 5
係因為大學都覺得中文呢科有問題,選唔到人才
連d學者都覺得有需要重新審視

你個遊戲出左問題,你跟住個bug位玩贏左
就話呢個遊戲好易玩,人地老老實實規矩就輸就俾你恥笑。依家有人出黎要檢查啦,你又有咩高見

你拎一科中文科去講dse全部科喎
asso dse成績普遍差係事實
dse並係某程度反映讀書能力喎
你轉個論點好喎

咁點解班jupas撚係大學唔夠少部份asso鬥? 讀書贏家bor
e.g.19鏗哥

感覺上 asso 同degree 分別最大係practical 同theoretical 既分別
當一科愈theoretical asso既人讀唔掂可能性愈高
利伸 純observation 結果

其實asso好theoretical practical的係hd

愈pure Science ge course 我指緊
bba 依類科我冇讀冇乜comment

識起碼兩個一大phd 本身係asso grad

你拎兩個sample 就想represent whole population

我緊係知whole population都dse較差啦 但上面班濕尻睇死全部搵後門無料到嘛

咁asshole仔的確係垃圾啵
如果有asshole仔讀到phd
咁大學收pg/phd時應該真係有潛規則
就正如英美名校為免被告歧視會留一定quota比黑鬼蝻學生入讀
所以年中都唔少成績唔標清 能力唔高嘅蝻 成功入讀牛哈劍
其中原因不言而喻

而asshole係由政府強推嘅
所以政府ugc而加每年都要留5千幾個位比senior entry
一嚟營造asshole有認受性嘅假象
二嚟吸引更多讀書唔成嘅人讀asshole
同樣 如果數據上pg/phd學生無任何後門狗嘅話
咁咪即係擺明車馬串asshole政策無撚用
所以大學有潛規則收asshole仔入pg/phd係一啲都唔奇

除咗呢個可能性外
真係諗唔到有乜理由要收班連ug都要靠走後門先入到嘅垃圾

同d無撚腦真係費事嘈
人地淨係睇你research experience同能力 乜原來係咪asshole都有關
喂 人唔笑 狗唔笑 你老母都吠啦死傻仔

分2條隊拉curve
情況同你隻ive仔入u嘅方法一樣
同全港競爭嘅話你入撚到u咩
咪又係靠喺垃圾堆圍爐走後門

hku space同hku一齊上嘅course咪又係分開比grade
純正大學生同走後門狗分開拉curve又有幾奇
橫掂你班asshole仔都玩唔起公平競爭㗎啦

做咩又提返asshole呀
係U度分開拉架咩?

其實有咩問題 ?

Pizza hut Delivery

其實有咩問題 ?

Pizza hut Delivery

其實讀PhD關asso成績撚事咩
到頭來咪又係睇你degree拎咩honor
根本上到黎只要你唔係柒下柒下無人會記得你係咩出身
不過呢D都係升左U之後既事
讀緊asso果陣真係要認清楚自己係垃圾先
如果唔係唔會有個心讀返上去
牙穌子冇曬還擊力
用一條rule去評核
就已經係最公平既方法
點解要因為你條垃圾去改遊戲玩法?

另外,點解讀u既一定係玩
讀assohole既一定係讀書?

高汁回覆,世界本來就係唔公平
讀大學四年觀察
nonju能力係對得住大學生個名
佢哋能力成績係可以大約等如二線學生
但真係冇見過nonju係可以上到top
nonju唔一定係垃圾 jupas亦有三線學生
但我覺得屌nonju嘅top極有譜
你係喺咁嘅高位唔會放眼係二三線嘅位
asso都有個別屈機例子嘅

我識人中學物理港隊 但係炒咗中文所以要讀HD之後再升上U
依家幾個sem dean's list
眼見好多連登仔話asso仔係垃圾,經non-ju係走後門入大學。點解jupas入大學既人就唔係垃圾?佢地既能力就勁好多?

乜你覺得dse既考試制度可以全面既評估到學生能力?識背書,識考試就係有能力既人?

asso仔果兩年時間唔係白費,亦都唔係好似jupas入大學既人咁日日係到玩係到fing, 吸收到既知識都會多啲

non-ju唔同jupas, 唔係淨係單單睇學術成績,成績只係代表左個門檻,睇下考唔考慮你。
同時都要interview, 而interview表現係好影響大學收唔收你
non ju明顯評核既角度全面啲

一個人既努力係唔應該俾人抹殺,唔該話人垃圾之前睇下你地能力有幾高

Asso 不如去讀ivy,利申asso人,畢業後做5年sales再同時讀topup,先可以做 bank front line 再亂入back office transfer 再transfer 先可洗底.....一個人既努力係唔應該俾人抹殺....吾好意思welcome to hong kong,敢你有種讀曬d FRM, ACAMS 又真係可以屌打人嘅....
講咁耐到底有答案未
講得好
利申:ust
高質po
傾咗咁耐,我只想知結果!究竟非ugc大學生係咪垃圾?
話個事實比大家知啦 就算你係大學生 讀完出黎做 你嘅人工其實都係好唔科學 做到死死下先得幾萬蚊 好似冇得抖咁 結果係最後我儲本金出黎做生意搵得仲多
之前用左4年時間讀嘅engine 一下子變左做開餐廳 9五L答8

讀倒大學只係自己喺讀書方面比一般人勁左姐

我細佬讀完兩年asso出黎做 冇讀大學 但呢加搵倒嘅錢同我讀完大學出黎做搵倒嘅差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞