asso學生等於垃圾?

594 回覆
788 Like 463 Dislike
DSE入ugc係勁,係幾叻既。
多年努力既成果,咁係抵你入既。

但入得同一間u就係自己人,4年大學生涯好快過,與其每日浪費時間,係論壇上搞小圈子,引罵戰,倒不如做好自己。你地都識講香港大學生質素低,但自己20幾歲成年人就仲係度做埋d小學雞野,你自己話點啦

最後一句:dse 入u又好,asso入u又好,你唔係讀神科,出到黎都係袋份奀人工,然後每個月繼續俾大財團壓榨,有咩好拗話邊個低唔低賤。

腥港人同香港人都有居港權
咁又算唔算係自己人

但入得同一間u就係自己人,4年大學生涯好快過,與其每日浪費時間,係論壇上搞小圈子,引罵戰,倒不如做好自己。你地都識講香港大學生質素低,但自己20幾歲成年人就仲係度做埋d小學雞野,你自己話點啦

最後一句:dse 入u又好,asso入u又好,你唔係讀神科,出到黎都係袋份奀人工,然後每個月繼續俾大財團壓榨,有咩好拗話邊個低唔低賤。

咁又算唔算係自己人

香港人根本唔承認腥港人係人
但冇得簡

咁又算唔算係自己人

香港人根本唔承認腥港人係人
但冇得簡

大學生都唔想承認走後門狗
弱智考DSE都入到八大啦
做咩要入asso

利申:垃圾埃大仔

咪影衰i大啦垃圾

有隻ive仔嬲嬲豬
樓豬講得好啱

“話人垃圾之前唔該睇下自己能力有幾高”
所以所有經公開試行正門入u嘅人
一開始就已經證明咗能力更勝班走後門嘅asso仔

講起扼殺他人嘅努力
原本就無乜人嘈你地asso走後門
係班asso仔走完後門 又要優越感又要威
仲要講到行正門入u就唔會努讀書咁
先開始越來越多人正視asso走後門嘅情況
而你地做緊嘅咪就係想扼殺行正門入u嘅嘅努力囉

ching見解獨到
一針刺中asshole仔死穴
不過喺連登講真話要小心比後門狗咬

asso都叫走後門... 都要你asso讀得好先入得返U架 DSE直入同ASSO入 係兩條唔同既路啫 但最終咪又係要靠自己先可以入返U

每年經jupas入u得萬二人
但每年有超過5千隻asshole仔走後門入ugc senior entry
即係幾乎阿豬阿狗都可以走到後門
樓豬講得好啱

“話人垃圾之前唔該睇下自己能力有幾高”
所以所有經公開試行正門入u嘅人
一開始就已經證明咗能力更勝班走後門嘅asso仔

講起扼殺他人嘅努力
原本就無乜人嘈你地asso走後門
係班asso仔走完後門 又要優越感又要威
仲要講到行正門入u就唔會努讀書咁
先開始越來越多人正視asso走後門嘅情況
而你地做緊嘅咪就係想扼殺行正門入u嘅嘅努力囉

ching見解獨到
一針刺中asshole仔死穴
不過喺連登講真話要小心比後門狗咬

asso都叫走後門... 都要你asso讀得好先入得返U架 DSE直入同ASSO入 係兩條唔同既路啫 但最終咪又係要靠自己先可以入返U

咁點解唔直入u 要讀asso?

ching小心比狗咬
的確 有人dse失手 有能力結果入唔到u 咁咪讀asso/重考去證明自己實力 我覺得絕對無問題

但任何讀asso/重考既人 都唔應該話乜撚野dse制度乜乜柒柒 依家你死左一次 都再俾兩條路你仲唔夠?成日係度話考試淨係睇成績 唔睇成績唔通睇你個樣? 大家考同一個試 一樣有基本學習時間(小學到中六) dse又唔撚係a level咁難考 已經盡量公平都仲可以屌 你話有某卷係考唔到學生實力 屌咁係咪份份卷都係咁先 係咪有實力連拎個三都唔得? 讀asso既如果係度考到好成績仲會唔會繼續屌唔公平啊 又係度吹奏咩入大學唔代表乜 係死讀書 屌 咁撚易死讀書又唔撚見你讀到? 再唔係就覺得自己好威威 咩讀asso前景好過讀學士 你咪出去睇下同一科asso高人工定學士高人工 對比下晉升機會

我唔係話asso=垃圾 但讀asso但淨係識出黎柒既就係垃圾

利申 身邊asso升上黎既都好撚勁

asso只係一堆失敗者圍爐互片
點樣證明到自己實力
另外 你係咪覺得如果班asso仔無失手嘅話 就會夠分入u先

咁又算唔算係自己人

點同
新香港人個批核權唔係香港渣番

但你大學non jupas interview
係professor個d認可既教職員去in
俾得offer 即係佢地覺得呢個人有做大學生既資格

professor都未出聲
你係度嘈乜野ge

咁又算唔算係自己人

點同

你係度嘈乜野ge

2者都係不公義政策底下嘅受益者
內地逼港府硬食腥港人
港府用ugc威逼利誘大學每年收超過5千個senior entry
唯一分別只在於港府對收邊個腥港人係無選擇權
但大學有得從垃圾堆中自行挑5千件
被選中並唔代表prof.認為隻走後門狗有資格讀大學
只係代表佢係the lesser evil

係你班asshole仔不願面對呢個事實

咁又算唔算係自己人

點同

你係度嘈乜野ge

內地逼港府硬食腥港人
港府用ugc威逼利誘大學每年收超過5千個senior entry

內乜撚野地呀你
你自己咪又係比人洗左腦
咁低能嘅dse都考唔好

我想講DSE係考你係咪個通才

ASSO/ HD 係考你係咪個專才

有人唔會係中學個時咩科都啱讀(我講core)

相反上到大專啲才能就會展示到

同一道理,贏唔贏到DSE都不代表你係一個通才/ 專才

咁又算唔算係自己人

點同

你係度嘈乜野ge

內地逼港府硬食腥港人

內乜撚野地呀你
你自己咪又係比人洗左腦

asshole仔真係可憐
駁唔到就想扯開話題

咁又算唔算係自己人

點同

你係度嘈乜野ge

內地逼港府硬食腥港人

內乜撚野地呀你
你自己咪又係比人洗左腦

駁唔到就想扯開話題

你分清邊個係asshole仔先啦大陸哩
而我真係唔見dse入大學既人能力高幾多?

大把人non-ju入到大學 carry曬啲人

你講既讀水泡科都有機會既
大把non ju 頭五入到變中下游,預著freerider同band 3仔先有得屌下grpmate英文鳩

識dse入Kong u (升yr3)同asso cgpa4入kong u(yr3 entry)
英文能力係
Dse frd>>>>>>>>>>>>>>>asso

雖然asso frd都叻,但行動力同做嘢甚至策劃能力入返yr one都仲跟得上既我諗。

再講,asso唔係背書咩
定係分科?有frd 讀asso一星期上一兩堂靠英文好背完就靚grade入三大

咁又算唔算係自己人

點同

你係度嘈乜野ge

內地逼港府硬食腥港人

內乜撚野地呀你
你自己咪又係比人洗左腦

駁唔到就想扯開話題

你分清邊個係asshole仔先啦大陸哩

連asshole仔自己都唔敢承認自己asshole身份
真係唔怪得人笑鳩你班asshole仔㗎
用一條rule去評核
就已經係最公平既方法
點解要因為你條垃圾去改遊戲玩法?

另外,點解讀u既一定係玩
讀assohole既一定係讀書?

呢張圖既話你都logic fail咗。

應該你入你既科佢入佢科,直情唔洗比較asshole and dse 生。
例如
Top-up 轉做務實型教學
正常制就理論型咁咪得,asshole又努力又做到嘢先發揮到。
咁低能嘅dse都考唔好

我想講DSE係考你係咪個通才

ASSO/ HD 係考你係咪個專才

有人唔會係中學個時咩科都啱讀(我講core)

相反上到大專啲才能就會展示到

同一道理,贏唔贏到DSE都不代表你係一個通才/ 專才

又有一隻asshole仔表演打飛機
dse對專才不利 係僅限於神科
非神科對專才根本無咩影響
例如對於一個數理天才嚟講 只要數+sci 5** 其他科當你得4 加埋都26分啦 已經夠入所有engine
所以班asshole仔少ff自己係專才啦
不過對於asshole仔嚟講 數學得4已經算係asshole界嘅數學天才
只能說純正大學生同asshole仔實力差得太遠 先導致班垃圾出現自己係專才嘅幻覺
原本想俾正評一見最後話要睇下自己能力係咪好過你班asso仔即刻負皮
而我真係唔見dse入大學既人能力高幾多?

大把人non-ju入到大學 carry曬啲人

你講既讀水泡科都有機會既
大把non ju 頭五入到變中下游,預著freerider同band 3仔先有得屌下grpmate英文鳩

識dse入Kong u (升yr3)同asso cgpa4入kong u(yr3 entry)
英文能力係
Dse frd>>>>>>>>>>>>>>>asso

雖然asso frd都叻,但行動力同做嘢甚至策劃能力入返yr one都仲跟得上既我諗。

再講,asso唔係背書咩
定係分科?有frd 讀asso一星期上一兩堂靠英文好背完就靚grade入三大

asshole仔不嬲都意揾籍口掩飾垃圾嘅事實
巴打唔駛咁認真理佢哋嘅廢話
前排仲聽過有隻asshole仔話有人dse28分入asshole努力讀書 但比班垃圾屈機喎
其實點解asso係叫走後門?

咁又算唔算係自己人

點同

你係度嘈乜野ge

內地逼港府硬食腥港人

你一開始已經將asso學生定型左做垃圾
咁仲有咩好講

你自己做左遊戲既勝利者,有着數梗係話呢個dse制度好 話asso渣

事實係依家年年都有人控訴話dse制度唔公平
e.g中文2但英文,其他科5**都入唔到
中大,港大都話要重新審視,可能有d科可以唔使睇中文,睇best5 入e.g medic

你言下之意,呢班高分到冇倫但炒一科既係唔係垃圾?
人地咁樣不合慣例都入到u又算唔算你口中走後門狗+
其實點解asso係叫走後門?

因為唔抵得班asso 1st hon grad掛
其實走後門都叫入到 專業範疇中亦需要前線人員

咁又算唔算係自己人

點同

你係度嘈乜野ge

內地逼港府硬食腥港人

你一開始已經將asso學生定型左做垃圾
咁仲有咩好講

你自己做左遊戲既勝利者,有着數梗係話呢個dse制度好 話asso渣

事實係依家年年都有人控訴話dse制度唔公平
e.g中文2但英文,其他科5**都入唔到
中大,港大都話要重新審視,可能有d科可以唔使睇中文,睇best5 入e.g medic

你言下之意,呢班高分到冇倫但炒一科既係唔係垃圾?
人地咁樣不合慣例都入到u又算唔算你口中走後門狗+

我真心覺得依班人又係扺死唔跟遊戲規則玩
btw 講撚到個個asso 仔都係extreme case 咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞