asso學生等於垃圾?

594 回覆
788 Like 463 Dislike

首先,屌臭asso ive o 既風氣,由4月尾至6月中會達至高峰,
因為班AL面對放榜壓力無從發洩
要搵人黎踩下定下個心
6月中後會突然水盡鵝飛
一黎怕自己會入,留條後路
二黎開始迷信,想積下口德

AL放榜後,愁雲慘霧
班CE仔見狀都唔敢亂屌
所以由6月尾至8月
情況相若,風氣極低位橫行,如經濟衰退一樣

到9月,開學兩三禮拜,新一屆AL CE仔開始有壓力,想搵人踩
retake緊o既又想有野俾佢增強信心,又踩
讀緊asso ive 跟唔上o個班/讀得唔開心o既,又踩
因此9月會有個小陽春,之後橫行,
12月至1月頭,同2月中,分別都會有個小陽春,因為有假放得閒,同考試迫近,
壓力愈來愈大,3月至4月頭會一直高位橫行

最後又到4月尾高峰
年年都如是,歲歲皆如此

股市係咁就好囉屌你
你覺得asso唔係垃圾的,記住將來揾工,係咁強調自己asso果兩年幾努力,幾高分
你自己知自己事啦,你屌完人唔代表你唔係asso出身
你永遠都係讀過asso的

Asso係垃圾
點解呀
因為asso仔本身就係垃圾

連登仔 大學生 dse成功人士

咁asshole仔又的確係弱智過人嘅
btw其實連登asshole仔數量遠多於純正大學生 所以連登先有失敗者論壇之稱
屌,你話dse係一個評核唔公平
咁non ju成績=門檻,咪又係靠interview
咁interview能力差唔代表我其他差?你non ju in衰左咁同prof講呀
asso唔係問題 唔撚承認自己失敗嘅asso仔咪有問題囉
你放榜前係咪預左自己dse失敗,講定dse係唔公平一條formula去考全部人?
梗係衰左先講啦
唔通你best5 30仲會話dse唔公平咩
做asso仔就認,仲講on9野只會更加無料
利申:2015dse asso仔,已入hku,我承認我dse係衰左,但係我問題 唔會走去怪個制度

無唔承認自己失敗,而係呢要大部分人以你讀過asso而定義你係垃圾,係走後門入大學

咁呢個的確係事實啵
讀得asshole嘅都擺明係辣殺/弱智
Interview果陣

老細: 點解冇first hon,你能力差?

你: 老細,咁唔反映我既能力差,都係個考核制度問題,都唔全面既,都係科ama啦,拉低我成績,我專長係commu,但係又無呢個course讀

老細: 咁姐係能力低啦

你: 你都食古不化既

老細: 睇黎你commu都唔掂,而且有first hon既人個commu絕對比你好

唔好亂咁估人點反應啦
我只係屌啲人話asso入大學既人能有比dse入大學既低

高能力就唔駛咁折墮讀asshole啦
其實asso 升反degree 同考dse 直入degree 係HR眼中有無分別?
用一條rule去評核
就已經係最公平既方法
點解要因為你條垃圾去改遊戲玩法?

另外,點解讀u既一定係玩
讀assohole既一定係讀書?

dse咪就係考驗緊一個人嘅讀書能力,智力同努力囉囉
如果有個人過唔到呢關 咁條友都分日月係辣殺嚟 仲學乜9人讀大學
更何況dse係全港學生一齊鬥
而asshole就係一個比成堆辣殺圍爐嘅地方
dse成績點睇都比asshole成績有參考價值

屌,老老柒柒啦
dse係有問題 但係你連20分都拎唔到 你就最大問題
AL都仲有得講下,因為本身已經汰左弱,再上到既垃圾極有限
DSE,冇5條2真係人唔笑狗都吠,有5條2唔代表你勁,只係代表你仲識字,唔係文盲,打乜鬼飛機話唔適合個制度
無可否認 ive asshole係走後門
Ive 考試比哂tips
你唔溫係你既事
所以 i大又好asshole都好
真係走後門入
利申 ive仔 同期有10個上番U
dse 考天才波(語言&數理能力), 冇讀書天份點勤力都唔會考得高分(best five >=20分)
asso 揀岩科, 憑個人努力 + 識班戰友可以攞高GPA(有唔少科靠鳩背)入返U
有唔少dse相對高分但又唔夠分入8大既人讀asso唔一定攞到高GPA, 可能retake仲好, btw要睇下自己較適合邊個玩法
出黎做野都係睇你最後學歷&work experience, 唔會在乎你經jupas定non-jupas
利申:經asso升U
dse 考天才波(語言&數理能力), 冇讀書天份點勤力都唔會考得高分(best five >=20分)
asso 揀岩科, 憑個人努力 + 識班戰友可以攞高GPA(有唔少科靠鳩背)入返U
有唔少dse相對高分但又唔夠分入8大既人讀asso唔一定攞到高GPA, 可能retake仲好, btw要睇下自己較適合邊個玩法
出黎做野都係睇你最後學歷&work experience, 唔會在乎你經jupas定non-jupas

巴打點睇考中史世史既DSE 我又真係想睇下考中史世史係冇讀書天份又死背既高分,定考天才波既人高分
本身Jupas當年真係派左我去19 city cs嘅 咁我係唔要垃圾ugc 要讀asso啊

我理撚得啲人點講咩 反正我宜家三大已入

Jupas上ugc啲人真係特別勁嘅姐

巴打點睇考中史世史既DSE 我又真係想睇下考中史世史係冇讀書天份又死背既高分,定考天才波既人高分

冇數理天份既人應該讀科史, 起碼有得死背先, 所以我都有d後悔當年冇揀科史黎讀
利申:phy chem 都係得lv3
讀咩都好啦,屋企有錢有樓做廢人都得
講到大學生好似唔洗供樓咁
四年後你就知有家底有人脈幾重要
拎個大學學位黎討論真係人唔笑狗都吠
我dse失手炸
仲係度講咩學生能力
讀ASSO都唔方勁得去邊啦
廢就要比人笑 唔想比人笑咪努力入大學囉
入到去邊個得閒笑你
係得D入得ASSO但又冇自知之名既人先會好似樓主咁

如果講呢啲說話係出自大學生 你都幾垃圾下 照你咁講你入到劍橋 哈佛未?
好似由細到大比啲垃圾怪獸家長灌輸呢啲價值觀灌到咁
其實好簡單 你見有幾多個asso/ non jupas 入 3大醫科 3大law 同 gbus ? 只能說 DSE 會包括埋 對有potential 入神科既學生 考核 所以DSE 既考核模式會比較有認可性
本身Jupas當年真係派左我去19 city cs嘅 咁我係唔要垃圾ugc 要讀asso啊

所以話asshole仔真係零舍on9
jupas得shitty cs呢種18分就入到嘅水泡科offer都有得打飛機
靠走後門入三大都竟然值得自豪
其實asshole走後門同新腥港人靠每日150單程證走後門根本無分別
tl.dr
回標題 yes

jupas得shitty cs呢種18分就入到嘅水泡科offer都有得打飛機
其實asshole走後門同新腥港人靠每日150單程證走後門根本無分別

真係駁唔到
睇正皮數...連登有好多asso仔
仲係度講咩學生能力
讀ASSO都唔方勁得去邊啦
廢就要比人笑 唔想比人笑咪努力入大學囉
入到去邊個得閒笑你
係得D入得ASSO但又冇自知之名既人先會好似樓主咁

如果講呢啲說話係出自大學生 你都幾垃圾下 照你咁講你入到劍橋 哈佛未?
好似由細到大比啲垃圾怪獸家長灌輸呢啲價值觀灌到咁

個世界係咁架啦,I大比asshole笑,asshole比恒大樹仁OU笑,恒大樹仁OU比lingu,lingu比bu ied笑,bu ied比cu ust hku笑(唔好問我shitty呢)
講劍橋哈佛,又係一種講馬要快過馬既概念。千祈唔好話蝗蟲拎老綜等於垃圾,因為你未係Bill Gates

真係駁唔到

跟住佢地就會話 吹咩 你要考咩Dse 先入到 我就輕輕鬆鬆係asso cg 爆4 就入反3大 仲可以exempt 濕9科既 credits 係到 笑你on 9

垃圾都唔緊要

冇人會怪你

但係唔肯認自己係廢物真係

仲要講到自己同jupas入u既人同一個lv

有自尊係好 但唔好自卑到自負

窮撚多數低智商(父母知識水平低), dse唔夠人玩咪比機會佢地走後門, 如果唔係點向上流? 經dse入神科既十居其九都係富撚, 如果冇左asso 咪比d佢地玩曬? 況且讀asso都要take risk, 升唔返u又搵唔到相關工作隨時雙失, 同中六畢業冇分別

真係駁唔到

跟住佢地就會話 吹咩 你要考咩Dse 先入到 我就輕輕鬆鬆係asso cg 爆4 就入反3大 仲可以exempt 濕9科既 credits 係到 笑你on 9

asshole仔卑鄙到靠走後門入u 仲要笑純正大學生要努力温書先入到u
腥港人攞綜援唔做野 然後笑9班靠自己努力賺錢嘅香港人
所以話asshole仔同腥港人真係好似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞