[2017]樹 大 弊 病 一 覽

768 回覆
553 Like 16 Dislike
題外話 每間學校都有一部份人係完全為讀而讀
無求學心
無目標
咁如果我係佢地 唔玩都真係會唔知有咩好做

所以咁講, 雖然要承認syu既社會認受性係低過其他大學

但係其實主流既課程難度相約
讀到其條大學你係好本事 但打飛機又未有必要囉

好簡單 一般黎講計學校ranking
都係計:
1. 學校設施 小比例
2. 學校研究 大比例
3. 引用次數 大比例
4.師資 小比例

第一你係學生既話 決定唔到學校起成點
(如果你係某d位置 e.g. SYU人又說服到學校起橦新既教學大樓, 咁你打飛機無人會話你, 你重好出色Tim)

第二 你係研究院或以上學生既話你都有可能為學校排名有貢獻既

第三 都係研究有成果又publish到又有人引用你咪有貢獻囉

第四 你只係學生或者畢業生既話 都唔關你事啦

好啦, 講咁多

你要打學校排名飛機
我想睇下你個排名邊一勿有你份

有就拎出黎等大家欣賞下 香港又多個有為青年
無就收皮讀你既書/番你既工 咪咁幼稚

一早講左入左黎係冇辦法,但未入黎係有得揀
重申多次:
個post主要目的係令DSE生了解樹仁現況
睇完佢地有自主權決定要唔要入黎
對象唔係在校人士/畢業生,唔想再覆你D老屎忽
冇人話要打飛機,盲就死返出去啦
講真,間間U都有自己嘅問題架喇
有邊間U係乜問題都無先?
HKU之前都爆左單校園欺凌喇

的確間間u都有問題,但人地無論師資、教學、校友、校舍、平均工資都屌打你樹大你班柒頭仲好意思話三大仔做野唔得

你地班飛機撚 quote就quote埋人地個reasoning

香港得SYU無拉curve計分 你話你讀其他u一樣拎足85分咁過咪抵你打飛機

拉唔拉Curve又點呀
咁你又不如回應下教學質素啦
到底除左英文系
有幾多學系的科目係用全英教學呀
菲大十一位教授又係咪仲教緊呀
題外話 每間學校都有一部份人係完全為讀而讀
無求學心
無目標
咁如果我係佢地 唔玩都真係會唔知有咩好做

所以咁講, 雖然要承認syu既社會認受性係低過其他大學

但係其實主流既課程難度相約
讀到其條大學你係好本事 但打飛機又未有必要囉

好簡單 一般黎講計學校ranking
都係計:
1. 學校設施 小比例
2. 學校研究 大比例
3. 引用次數 大比例
4.師資 小比例

第一你係學生既話 決定唔到學校起成點
(如果你係某d位置 e.g. SYU人又說服到學校起橦新既教學大樓, 咁你打飛機無人會話你, 你重好出色Tim)

第二 你係研究院或以上學生既話你都有可能為學校排名有貢獻既

第三 都係研究有成果又publish到又有人引用你咪有貢獻囉

第四 你只係學生或者畢業生既話 都唔關你事啦

好啦, 講咁多

你要打學校排名飛機
我想睇下你個排名邊一勿有你份

有就拎出黎等大家欣賞下 香港又多個有為青年
無就收皮讀你既書/番你既工 咪咁幼稚

一早講左入左黎係冇辦法,但未入黎係有得揀
重申多次:
個post主要目的係令DSE生了解樹仁現況
睇完佢地有自主權決定要唔要入黎
對象唔係在校人士/畢業生,唔想再覆你D老屎忽
冇人話要打飛機,盲就死返出去啦

我講緊一場公開考試唔能夠決定人既質素

你同我講分流咩人入邊間無意思

你要呦就呦點解公開考試可以完全顯示到一個人既質素

要嘈呢個問題你就自己出去開post
此post係講樹大學校制度、硬件問題
講真,間間U都有自己嘅問題架喇
有邊間U係乜問題都無先?
HKU之前都爆左單校園欺凌喇

的確間間u都有問題,但人地無論師資、教學、校友、校舍、平均工資都屌打你樹大你班柒頭仲好意思話三大仔做野唔得

你地班飛機撚 quote就quote埋人地個reasoning

香港得SYU無拉curve計分 你話你讀其他u一樣拎足85分咁過咪抵你打飛機

拉唔拉Curve又點呀
咁你又不如回應下教學質素啦
到底除左英文系
有幾多學系的科目係用全英教學呀
菲大十一位教授又係咪仲教緊呀

你又講番打飛機個part
你同我講師資咪又係搵學校排名打飛機
你都控制唔到班老師邊到黎

係控制唔到班老師邊到黎呀
但係未入黎的DSE可以控制自己唔入黎讀囉
一開始就討論得咁激烈
支持樓主 上年係睇咗post先知成間中學咁on9 政策又弱智
支持樓主 上年係睇咗post先知成間中學咁on9 政策又弱智

上面先有隻愛樹力入黎證明間學校的質素
屌你老母 笑到肚痛
我已經分唔到邊啲係真心邊啲係假膠

既然有愛樹力入黎娛賓
我都係去整理埋手頭上的資料先
大家睇住佢表演先啦
我間唔時都會睇下呢個post,
其實我唔會睇唔起讀書稍遜既人,
讀樹仁我都唔反對,各人有各constraints同values

只不過人地話你地唔好 (其實都唔exactly 講你),
你就要拉埋其他u講人地都唔好,
你根本都唔係辯護緊,
只係拉埋人地死等自己個d唔好咁差,
有價值咩?
你咁做只係引人地將你地唔好既一面公諸於世。

至於話學校 (唔係指學生)勁過hku,
如果你真心,我覺得你讀壞左腦,
你係有目的講既,不如腳踏實地improve下學校啦。
依類學店拖低大學生價值同質素都算啦
仲要行出黎打飛機樹中係好「大學」,行埋一二邊靜靜讀咪無人理你

再者,依家樓主討論學校唔係討論學生,睇清楚內文先啦愛樹力
有冇見過IVE仔比人嘈? 因為IVE仔有自知之名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞