[2017]樹 大 弊 病 一 覽

768 回覆
553 Like 16 Dislike
社會大學表示笑而不語
續(三)荒謬的存在:返足六日唔比上莊

上回講漏左少少,班長平日要處理的雜務除左係報答同印野之類,仲包括同學走堂/請病假時,會比大帝要求去打探真正原因,睇下當事人有冇講大話,再滙報。

Year 1&2 每個sem比其他科要上多一個強制性course(legal literacy)極佔每星期時間,其他系year 1返5日就夠,法商每個sem要返足六日,chur撚過asso。你想雙修retake都冇時間溫書。就算你唔雙修都總唔係個個都咁有錢/好意思同屋企攞錢,返六日學除左去酒吧做拳手真係諗唔到有咩時間可以返工

大帝希望同學專心學習,限制社交生活、唔建議同學打工,最好時間用哂黎溫書,真係用心良苦!禁止所有法商同學上任何莊,你地唔會見到法商有自己系莊,亦甚少見到有法商人上其他莊(有都可能係少數唔怕死份子),所以佢地亦冇Ocamp去(不過得17人又真係搞唔搞都係咁)。

此系每年都只會得一個人拎first hon,但細心留意有一年係無人first hon,因為原本拎first hon個同學唔想讀JD(即係比Bachelor唔係law degree,但又想考PCLL做律師的人讀),上頭就拎走佢個first hon。大家可以去樹仁4樓圖書館行到最左手邊,10 點鐘方向會有好大塊野寫住每年law b first hon grad的學生名,會發現少左一年,歡迎在校苦主提供圖片。

學習環境咁緊張,當然有好多人會諗Tran U、retake DSE。前者作為一大爛grade系都好難做到,後者入得黎dse都唔荒高分,加上返六日學邊有時間溫書。最重要係你咁諗都唔好講出黎,大把人等住出賣你報串。

節錄自Secrets:

續(三)荒謬的存在——法商系:後記

以上經歷都係由好多位法商同學提供,真係聽者傷心,聞者流淚。

其實你地個系已經得咁少同學,點解唔團結些少仲要玩分化,咁樣完全正中大帝下懷。大帝的一兩個grade真係咁重要?比你做到唯一一個1st hon又點,爭得嬴又點,你仲要同其他Local U仲有海歸爭先做到律師 ,而樹大咁多年黎只係出過一個律師,你今日的小學雞行為最後可以換到乜野,自己心照啦 ,為左咁樣每日番學勾心鬥角唔攰咩

根本冇當你地係大學生,連中學生都不如,除左冇體罰之外,個心理壓力同勞教中心差唔多,身邊冇一個人信得過,老師要求又唔合理。喱個系真係名符其實的「讀得耐人都癲」,本人真心覺得係此系讀左四年的同學會有唔細的心理陰影

比我係Law B year1-2,一定寧願裸quit都唔會繼續讀 ,要知道以15-16都有機會有OU/恒管讀 ,至於13分的同學,你認真谷一兩科都可以Retake到有16 or above掛?不如re完再去OU/恒管啦

有幾多人想上到大學仲chur過考DSE,冇哂社交生活又冇時間野工,仲要提防身邊人,每日提心吊膽咁過 ?講到咁都仲要入黎,唔通仲阻你食屎咩
痴線
讀書讀到咁為乜?
d學生又肯硬食
一年一度
傻仔太多
屌極唔醒
垃圾學校
本身in新傳
去到見到個main building 重舊過我中學
成班人派卷都唔識派 好似中撚左風咁
有個Dr Leung 講野口齒不清

有肥中女 mk中坑 廢老

屌你應該筆試果陣已經應該早 慳番200

巴打1999
垃圾學校
本身in新傳

雖然間學校係垃圾
但本人唔會用膚淺的point去狙擊
例如外表
咁同secrets D小學雞有咩分別
你去得in都唔荒勁得去邊
有頭髮邊個想做熾哥

垃圾學校
本身in新傳

雖然間學校係垃圾
但本人唔會用膚淺的point去狙擊
例如外表
咁同secrets D小學雞有咩分別
你去得in都唔荒勁得去邊

我讀書當然唔勁
見到班廢人着到好似去街咁 大學老師專業何在?比我印象似中學老師

派卷 收錢1999 無體制
拎住支咪個唔知係教授定係主持人 連個程序都唔清楚 一路睇一路讀
筆試完迫人睇佢地個打飛機片 比人睇新大樓 重要問人靚唔靚

最尾留意到 個lecture hall啲人坐得好散 起碼6成人無黎in
本身對樹仁都有啲期待
黎左一次睇到個環境 不了

法商科啲料真係不得了
好似文革咁
續(三)荒謬的存在——法商系:補充

剛才又收到苦主爆料,唔寫唔得!

其實唔止班長(佢地叫class rep 又名大帝走狗 ),所有同學都要隨時on call,只要大帝搵你,你要即刻蒲頭,whatsapp即覆。如果太忙冇聽佢電話,唔理咩原因(入院除外),一係你面前屌你唔聽電話,一係自己人圍內屌柒你。

仲有關於報串,大帝係非常恐怖。有次有兩個人可能係畢業生,或者係其他在校生,係中環講左法商壞話,大帝知道左即刻召集所有既class representatives開24小時通緝令,叫佢地係whatsapp問邊個係某日到過中環。雖然唔知最後大帝捉唔捉到人,但真係隨時有人上報你就係咁先。大帝點收到料真唔清楚,但你真係會防不勝防。

法商係商學士,唔係law degree,即使你first hon都只係商學士。考pcll要有law degree,法商同學要去讀完JD(學費每年廿幾萬up,要讀兩年)先可以考pcll。做律師唔係要英文好,而係要英文好撚好。上年收生最低13分,平均16分,入得黎都知自己咩料啦,要出路的話諗下轉去OU定恒管咪算,唔係仲妄想自己做到律師呀

歡迎各系苦主來信

asswhyyou@yahoo.com

推到樹大仆街
有冇人搞校徽設計大賽
嘩,就咁睇似小學多啲喎!
樹仁小學
續(三)荒謬的存在——法商系:補充

剛才又收到苦主爆料,唔寫唔得!

其實唔止班長(佢地叫class rep 又名大帝走狗 ),所有同學都要隨時on call,只要大帝搵你,你要即刻蒲頭,whatsapp即覆。如果太忙冇聽佢電話,唔理咩原因(入院除外),一係你面前屌你唔聽電話,一係自己人圍內屌柒你。

仲有關於報串,大帝係非常恐怖。有次有兩個人可能係畢業生,或者係其他在校生,係中環講左法商壞話,大帝知道左即刻召集所有既class representatives開24小時通緝令,叫佢地係whatsapp問邊個係某日到過中環。雖然唔知最後大帝捉唔捉到人,但真係隨時有人上報你就係咁先。大帝點收到料真唔清楚,但你真係會防不勝防。

法商係商學士,唔係law degree,即使你first hon都只係商學士。考pcll要有law degree,法商同學要去讀完JD(學費每年廿幾萬up,要讀兩年)先可以考pcll。做律師唔係要英文好,而係要英文好撚好。上年收生最低13分,平均16分,入得黎都知自己咩料啦,要出路的話諗下轉去OU定恒管咪算,唔係仲妄想自己做到律師呀

成個系都只係比條控制狂做皇帝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞