[2017]樹 大 弊 病 一 覽

768 回覆
553 Like 16 Dislike
其實有乜好嘈 間U係柒到唔敢睇 好多形形色色嘅問題
咁開個集中Post 打篇勸世文 年年更新資訊 叫DSE生諗清楚先入
咁樣做有咩問題?

睇見上面班撚頭 出面FB樹大撚 係到咁大反應 我只係睇到自卑心作祟

明明人地都講明唔係比你地呢班撚頭睇
你地係都要碌入黎睇
仲要係到口upup 係都要講到樹大點勁點勁 學生呢樣掂個樣掂

為樹大平反?
咁都唔係係到嘈啦 弊病一覽 你同我講樹大有幾好 Off曬Topic啦 但次次知Post佔最撚多嘅就係你地呢班人引起嘅辯論罵戰 完全偏離曬討論

你地係要平反嘅 起碼都講D客觀例子 而唔係個D主觀到極嘅「我覺得」/個別例子

最好另開一個集中Post 宣傳樹大點樣勁過8大 而唔係係到嘈

同埋都應題對題少少啦哥仔
人地就以設施制度行政軟硬件配套咁切入剖析「樹大」

你地就講咩樹大比得上8大 乜春D「樹大畢業生」其實好好 職場上表現好好

叫做稍為應題嘅 針對個評Hon制度(?
又唔知嗡乜鳩拉Curve唔拉Curve 睇到頭都大埋

好心你地班樹大撚
認清事實
樹大就係香港最差嘅個堆U
唔好詭辯
一睇排名就知

放大紅字就代表好有道理?
公道自在人心

嗯 你知我知大家都知
係有啲人呢 硬係都要講到樹中超越八大姐

唔知你又係唔係個種人呢?

屌,你張圖假架,我上年check, 樹仁世界排名千幾

啊唔係自膠,上年check千幾名個個係第二間大學,上年樹仁係冇排名,今年都冇排名

嗱,你地副校都咁講野呀
唔好話係本人逼DSE生唔讀
DSE生知道哂你地D野之後
唔鍾意真係可以唔讀架

Ou最勁 不用說了
(一)軟件篇:Reg科大炒車

樹大度縮就眾所周知,硬件上呢教學大樓D野殘到用左十幾年都幾乎冇換過(遲少少會講雞脾凳問題);軟件上,除左員工態度西之外,年年reg科D人都屌爆哂Websim老母,一間幾千人的大學,明明每個學系每個年級都分哂流,每次頂多都係得幾百人一齊reg,都仲可以死server。

有見及此,校方諗左個絕頂聰明的方法
將全世界再分流,以Ticket的先後次序(TT1最先,TT4最後)決定reg科的先後次序
但問題黎喇,因為大家都係要同一時間鬥快去搶Ticket

原本:reg cores & electives + reg free electives = 爭2次
改左:reg ticket + reg cores & electives + reg free electives = 爭3次

變左全世界一齊比以前再死多一次機
完美示範何謂換湯不換藥
本來我想講「治標不治本」,但發現佢呢個方案根本乜撚都冇治過,仲要製造左新的問題出黎
同TSA改名做BCA有異曲同工之妙

有次全世界星期日早起身坐係電腦前reg科
Reg科果個制一直都冇開比人click
開頭一眾苦主以為只係未夠鐘,點知過左成個鐘都仲係咁
有同學想打去學校問咩事,但係冇人聽電話
再過耐少少先有學校職員回應原來係I.T部同事唔記得左開個system比大家

學校當日發放呢個消息係冇透過任何官方的方法
而係某一兩個職員經whatsapp話比大家知發生咩事
然後同學一個forward比一個同學
哈利波特個世界都冇你咁落後

聽聞事後校方曾經道過歉(唔係即時),但係好快又Del左個post

唔該唔好成日話硬件(server)係資源有限所以做唔到最好(首先你地唔係窮),軟件(員工態度、開system)係唔洗好多錢都可以做好佢,唔記得開個system都夠膽死,事後你地學校成件事交代到唔清唔楚,雖然話係星期日,出個mass email交代下咩事係咪咁撚難呀
知唔知有幾多人係電腦前面乾等呀
你估個個全日都冇野做 ?
(一)軟件篇:Reg科大炒車

樹大度縮就眾所周知,硬件上呢教學大樓D野殘到用左十幾年都幾乎冇換過(遲少少會講雞脾凳問題);軟件上,除左員工態度西之外,年年reg科D人都屌爆哂Websim老母,一間幾千人的大學,明明每個學系每個年級都分哂流,每次頂多都係得幾百人一齊reg,都仲可以死server。

有見及此,校方諗左個絕頂聰明的方法
將全世界再分流,以Ticket的先後次序(TT1最先,TT4最後)決定reg科的先後次序
但問題黎喇,因為大家都係要同一時間鬥快去搶Ticket

原本:reg cores & electives + reg free electives = 爭2次
改左:reg ticket + reg cores & electives + reg free electives = 爭3次

變左全世界一齊比以前再死多一次機
完美示範何謂換湯不換藥
本來我想講「治標不治本」,但發現佢呢個方案根本乜撚都冇治過,仲要製造左新的問題出黎
同TSA改名做BCA有異曲同工之妙

有次全世界星期日早起身坐係電腦前reg科
Reg科果個制一直都冇開比人click
開頭一眾苦主以為只係未夠鐘,點知過左成個鐘都仲係咁
有同學想打去學校問咩事,但係冇人聽電話
再過耐少少先有學校職員回應原來係I.T部同事唔記得左開個system比大家

學校當日發放呢個消息係冇透過任何官方的方法
而係某一兩個職員經whatsapp話比大家知發生咩事
然後同學一個forward比一個同學
哈利波特個世界都冇你咁落後

聽聞事後校方曾經道過歉(唔係即時),但係好快又Del左個post

唔該唔好成日話硬件(server)係資源有限所以做唔到最好(首先你地唔係窮),軟件(員工態度、開system)係唔洗好多錢都可以做好佢,唔記得開個system都夠膽死,事後你地學校成件事交代到唔清唔楚,雖然話係星期日,出個mass email交代下咩事係咪咁撚難呀
知唔知有幾多人係電腦前面乾等呀
你估個個全日都冇野做 ?

人為錯誤到呢個地步又真係特別左d

嗱,你地副校都咁講野呀
唔鍾意真係可以唔讀架

好大既官威呀
(二)伙食篇 - 牙線暗黑料理、豉油溝水、食玻璃?

樹仁貴為香港最高(海拔)學府,茍且偷生於寶馬山上,四棟弱小既校舍附近只得豪宅,搭車落山用膳需時,而且銅鑼灣食肆亦大多都唔平,要數校舍附近既食肆主要得7-11、一間地盤佬碟頭飯、港女cafe、一間反佔中餐廳(唔講咁多啦,一係貴一係唔好食)。

通常一間大學既canteen都係學生既避風塘,校舍附近既野貴、難食都好,始終有canteen。樹仁飯堂供應商一年換一次,今年間野真係大把野講。

呢間餐廳度縮得可憐,一樽豉油都要溝水魚目混珠 ,對住淡而無味既飯,落完半樽豉油都仍然難以入口。原來我地俾既飯錢用左黎加料,真係用心良苦

價錢由$18至$62不等,但食物質素永遠跟唔上價錢,十八蚊既飯永遠都係神龍見首不見尾,好撚快賣唒,成功買到真係要去買六合彩,丫屌你明知多人食又唔整多D份量?焗人買四字頭既貴飯。

好多同學都已經特登reg到唔使返哂全日,一係返AM一係返PM,為左唔使俾錢養canteen,又激鳩親自己,避得就避。最近睇Secret見到昔日同窗又諗到新方法對抗頹Can,

IN FOOD PANDA THEY TRUST!!!

有D冇咁有錢叫外賣的同學會選擇帶飯,但係Canteen非常唔歡迎同學入去坐又唔消費,根據Secret,同學如果用佢地餐具而又唔係食餐廳的野,一律收費

「#N8942
"是咁的
我平時都會因為方便而幫襯canteen
佢開張咁耐我就幫襯足咁耐
今日好少有地帶飯然後同朋友去左canteen食飯
我d朋友就買canteen d飯
咁我諗住幫佢地手拎埋餐具啦
就冇啦啦有個阿姐走過黎
罵我地話只有幫襯佢地既人先可以拎餐具
話其他幫襯既同學會冇餐具用(當時係非繁忙時段)
咁其實都只係我一個係要需要佢一隻匙羹去食個飯盒姐
佢就為左依隻匙羹係隔離啤住我地食飯啤左十分鐘
係咁罵我地
叫我地以後吾好咁做
話好多同學都拎佢地d餐具食外來飯盒
下次要收我地一蚊
真係O曬嘴
D人話難食,我算
D人話貴,我都算
結果你竟然咁樣同我計一隻羹?
咁吾怪得你地生意愈做愈差啦
我以後吾會再幫襯佢地
Food panda萬歲((利伸"」

繼續咁既服務態度同食物質素,同學祝你生意興隆

節錄自Secrets

《豉油王炒麵後傳》
話說上次同fd喺舊can食咗「豉油王膠片炒麵」(想知詳情就追下post),好彩我仲健在。今日早堂無食早餐,唯有去舊can同豉油王炒麵再續前緣。好啦食到一半嘅時候,屌你老母,又有膠!今次係膠袋果隻質料!總之不用分那麼細,都是膠!

由開學到而家,我一個月最多食學校canteen一次,係呀一個月一次咁大把

但兩次我都中招。都唔知話我黑仔,定係你製造黑心食品。
明知不時收到投訴,但意見接受,態度照舊!
連續幾次食食吓無啦啦有塊膠出嚟,其實都幾恐怖,我唔要死喺樹仁呀嗚哇!

舊 can 叫左個豉油王炒面, 食食下心諗點解有條蟹柳咁趣緻啦,
搵支叉撩下條蟹柳先知原來係一塊膠黎,塊膠仲識得甩色甩到成個碗都係紅色。
原來係新春特別版豉油王炒面黎架,canteen 真係好有愛

嗱,你地副校都咁講野呀
唔鍾意真係可以唔讀架

好大既官威呀

佢個學校logo好正 新細明體J死人咩 冇錢請Designer系列
續(二)伙食篇 - 牙線暗黑料理、豉油溝水、食玻璃?

提提你,樹大同呢間供應商簽左三年合約,仲有成年慢慢捱
暗黑料理當然有圖最實際

節錄自secrets

中大有名既水蛋頹飯都只係十二蚊,樹仁送多包野飲俾你要三十蚊
你冇睇錯,係三十蚊呀屌你老母,而且以二八分既比例分蛋同飯,水蛋淡而無味,豉油落到成碟可樂咁都冇味,皆因溝左水

生炸排骨
「屌你老母新can既不撚知所謂生炒骨,我食咗廿幾年飯,從來未見過咁撚樣既生炒骨囉!
排骨淨係炸,之後再落pat好撚難食既用醋開汁」

黑蕉Pancake

烏蠅屍體滑蛋

(三)荒謬的存在:法商系全year收生僅得十七人

喱個新野要整理下,聽日見啦咁多位
記得比你認識的DSE生睇呀
其實設施差都還可 但師資/同教授品德 差 就好難接受
其實設施差都還可 但師資/同教授品德 差 就好難接受

一直都話硬件大家入學前黎面試都略知一二
要嫌都唔係讀左咁耐先嫌
最大問題同最令人嫌棄係高高在上同甚少聆聽的態度
而且處事透明度低
十頁先入到正題
樹大巴之前已經聽過你大名,嚟緊繼續拯救一眾學子

利申:讀enf一年quit 左走左去di讀,屌仲開心過係樹大
支持招瘋巴繼續打救莘莘學子!
本人當年都曾經誤入樹仁,好彩後來決定雙修retake dse,最後升咗6分,成功離開樹仁,入番中大。
咁多位2017應屆DSE生,真係要睇晒個post佢,考慮清楚,唔好因一時失手而亂咗陣腳做錯決定,否則真係悔終生。
不推不是人
成世人最後悔就係入左樹大
港大笑三大
三大笑八大
八大笑樹鯨含
樹鯨含笑i大hd asoo
i大hd asso自嘲返世界第一笑港大

就好似鬥獸棋咁 最緊要知道自己定位係邊
你樹大想笑返八大甚至三大真係會柒
乖乖地開post笑i大算啦

利申比對面海笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞