[2017]樹 大 弊 病 一 覽

768 回覆
553 Like 16 Dislike
其實理得收佢幾多分 比我做學店 0分都收啦 收每個學生成6皮野 仲可以玩死班學生Tim 何其爽..

雖然間間大學都係比錢買爛grade
但係樹仁真係貼錢做狗
真正玩撚爆班中學雞既學店
唔好入pure psy!

讀得辛苦而且畢業聽乞食

More

多group project, 平均每科1-2個
出去見工俾HR評頭品走, 少於10%若干年後可以過20K

P.S. 已畢業N年
睇完表示其實asso都唔係咁差

身邊勁多人上番cu ku 其次city bu都唔少

身邊唔少中同中學年年考包尾嗰堆,dse得十幾分咪又係經asso升ugc

呢兩三年HKCC asso收到爆哂人,放榜當日已經話full
反之上年樹仁求d中學既14分學生去佢度讀

升U率幾高

唔少係HKCC既中學同學都入得番UGC

未讀時以為hkcc狗都不屌,睇完樹大後發覺好幸福
續(三)荒謬的存在——法商系:補充

剛才又收到苦主爆料,唔寫唔得!

其實唔止班長(佢地叫class rep 又名大帝走狗 ),所有同學都要隨時on call,只要大帝搵你,你要即刻蒲頭,whatsapp即覆。如果太忙冇聽佢電話,唔理咩原因(入院除外),一係你面前屌你唔聽電話,一係自己人圍內屌柒你。

仲有關於報串,大帝係非常恐怖。有次有兩個人可能係畢業生,或者係其他在校生,係中環講左法商壞話,大帝知道左即刻召集所有既class representatives開24小時通緝令,叫佢地係whatsapp問邊個係某日到過中環。雖然唔知最後大帝捉唔捉到人,但真係隨時有人上報你就係咁先。大帝點收到料真唔清楚,但你真係會防不勝防。

法商係商學士,唔係law degree,即使你first hon都只係商學士。考pcll要有law degree,法商同學要去讀完JD(學費每年廿幾萬up,要讀兩年)先可以考pcll。做律師唔係要英文好,而係要英文好撚好。上年收生最低13分,平均16分,入得黎都知自己咩料啦,要出路的話諗下轉去OU定恒管咪算,唔係仲妄想自己做到律師呀

成個系都只係比條控制狂做皇帝

學生係狗

(四)唔撚俾你走系列 - GPA幾時出仲係無人知/補考制度WFC

雖然經上年本人狙擊後,樹大今年早左DD出GPA,但係仍然不願公開出GPA日期 ,聽聞都係要學生會三催四請先勉強比到個期。除左阻一眾想tran U的同學走人之外,亦阻唔少year 4同學apply master。最後GPA雖然出左,又唔比人申請transcript住(用作申請non-jupas & master),司馬昭之心,路人皆見啦

前年有班同學出左呢張圖自嘲後,樹大馬上因兩日Sem Break,一夜成名,登上全港最識扮勤力大專院校之寶座,令全港各大專院校包括I大驚嘆不已, 唔少同學都收到其他院校既朋友whatsapp,紛紛爭相向本校同學恥笑炫耀一番。

雖然現時Sem break加至一星期,但都係唔夠,加上樹大唔鍾意咁早比同學知考試時間表 ,搞到大家都焗住要好遲先買機票。人地大學的同學可以早成兩三個月買機票,樹大仔就要捱貴機票,平時學費已經貴過人架啦

好多苦主入讀後懊悔不已,痛定思痛後打算苦讀谷GPA走人,豈料道高一尺,魔高一丈,鍾意折磨同學既OSA點會咁輕易放走口裡肥肉,永遠都唔知俾你知GPA公佈之日 !鍾意幾時出就幾時出,出左都唔話你知,只有同學每日登入系統check實,睇完仲要人傳人先散得開去,所以話,係度讀書冇朋友都幾慘。

玩過nonju既朋友都知,咁多間院校既deadline大約係1月底,以上年為例,樹大三月先放sem1既GPA ,根本無可能轉到U。可能你會話後補都得,但其他學生一早交晒GPA,而你,唔好話GPA,連出GPA既日期都未知,你覺得人地會揀你?

Sem2一樣咁遲,唔好以為有例外,poly city遲過樹大考試,出GPA都快過樹大。
另外最慘就係year4,其他U一早出晒成績可以搵工,樹大?一黎就要輸左起跑線,工一早俾人搶晒。收你6萬蚊,出個GPA難過登天,貼錢買難受,我去一樣價錢既恆管唔好?

另外,善於利用學生既OSA,除左申請入讀要你做問卷之外,要睇到GPA都一定要做SLEQ(網上問卷評courses),唔記得左做SLEQ就遲一個星期先有得睇GPA,咁我做左又有冇得知幾時出GPA先?一間靠威逼既大學係唔會得民心,我地將會竭盡所能阻止DSE生無辜入學 身邊好多同學都不滿呢個體制,照樣唔撚做SLEQ。

SLEQ話就不記名,其實係記名,樹大係小班教學,每堂只有2—40人,小氣老師分分鐘會點你相,補考/下個course報鳩你復。當你冇做SLEQ再遲睇GPA既時候,如果知道自己要補考,可能已經過左申請補考既deadline。

題外話,補考既話考得幾好都唔可以高過C grade,就算你exam個日病左、紅事白事都冇情講,總之所有野由C range開始倒扣 !另外事假要俾補考費,多謝$150

節錄自Secrets:

[/i]
‪#‎N6782‬
「聽日要考試。
我公公琴日過世,後日出殯。
我要聽日返內地奔喪,打去同註冊處講請假,問補考要唔要降grade
註冊處主任答:
「我唔會答你降唔降grade,反正果位係你親公公,你去唔去咁大個人自己決定。反正你降唔降grade都要返,咁你就無需要諗降唔降grade呢回事。」
順便一提,到今日sem2 gpa 都係未出
上年就628先出,唔知今年係唔係都要等628

入HKCC/CCCU ASSO/HD好撚過啦

利伸:HKCC升U CC D 設備好好同埋D PROFESSOR

利伸:HKCC升U CC D 設備好好同埋D PROFESSOR

個陣幾年前DSE未放榜都知自己麻麻,諗住一心入樹大就算
但結果in比佢扔落waiting list最後reject埋
最後得返珠海offer又覺得揀唔落手最後鼓起勇氣讀asso,上年升返三大
如果個陣樹大收左我,依家我應該會屌埋一份

但結果in比佢扔落waiting list最後reject埋
最後得返珠海offer又覺得揀唔落手最後鼓起勇氣讀asso,上年升返三大

根本就無必要一開始入樹開恆大 讀完兩年ASSO入唔番8大先再報都未遲啦

根本就無必要一開始入樹開恆大 讀完兩年ASSO入唔番8大先再報都未遲啦

依家asso HD gpa2.5入番樹大仲有獎學金,根本無須要經dse入樹大

即係讀完中學 之後讀asso 跟住又讀反中學?

即係讀完中學 之後讀asso 跟住又讀反中學?

SOR應該係再報OU恆大都未遲

我地summer sem都過咗大半啦喎
我聽中大啲fresh grad搵到工半個月啦喎
樹大真係勁

樹大真係勁

跟返中學時間表姐

樹大真係勁

跟返中學時間表姐

都唔明點解佢可以升格做大學,東華學院既設施,教育都唔會俾樹大差啦

樹大真係勁

我唔係final year,唔清楚佢地係咪一樣
反正我仲等緊gpa 啦
招瘋兄
我上年都有睇你D post

樹大真係勁

跟返中學時間表姐

都唔明點解佢可以升格做大學,東華學院既設施,教育都唔會俾樹大差啦

連asso學店都夠屌打樹大
唔好拎hkcc講,cccu/太空都夠做

樹大真係勁

跟返中學時間表姐

我諗因為東華啲科唔夠「全面」
樹仁講過當年得中文,新傳,同account 係degree
要升格就要再開course,先有而家咁多科

就算齊科都由2001搞到2006 搞足咁耐
其他未升都合理嘅,政府啲程序咁耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞