[2017]樹 大 弊 病 一 覽

768 回覆
553 Like 16 Dislike
補多幾句,其實樹仁> 三大果篇文,只係啲老鬼寫嚟鼓勵啲師弟妹唔好睇唔起自己,人總有自己長處之類姐,無謂過份解讀做樹仁>三大。
其實你打果啲法商濕鳩規矩好似話係想培養法商人適應法律界既rule,唔俾亂着衫、染髮係因為做法律界其實都唔得,要保持專業形象。對senior 恭敬,係因為法律界都係行依套,所有野好講輩份。

雖然法商果班都入唔返法律界,唔知有咩用,不過佢又有佢既道理既。Btw, 傳說大帝下年退位。

利申:以上唔代表支持未出既黑暗野。

紅字認同
如果咁辛苦到最後真係做到律師又唔拘呀
但係樹大LawB的付出同收穫係咪成正比就大家心照
上面都用左CU BBA/IBCE做例子

都係個句
本人只係將校內情況真實咁講出黎
DSE生睇完頂得順咪照讀,冇人逼佢地唔好入黎

其實讀完呢科既樹仁仔出黎撈唔撈到法律界
講緊考PCLL

HKU讀LAW出黎都係得1/3人考到PCLL
你話呢
聽閒樹大咁耐以黎得一個同學做到律師
樹仁法商只係一個商學士,姐係同bba一樣係商學士,係做唔到律師,因為考pcll要有法學士或者JD,全香港得港中城大有開呢2種law degree, 所以讀完樹仁法商係出唔到黎做律師
一早正評左
留名準備恥笑
其實你打果啲法商濕鳩規矩好似話係想培養法商人適應法律界既rule,唔俾亂着衫、染髮係因為做法律界其實都唔得,要保持專業形象。對senior 恭敬,係因為法律界都係行依套,所有野好講輩份。

雖然法商果班都入唔返法律界,唔知有咩用,不過佢又有佢既道理既。Btw, 傳說大帝下年退位。

紅字認同

都係個句

紅字認同

都係個句

lawb 真係伏到喊,bba未柒之前,真係讀bba好過

講緊考PCLL

你話呢
樹仁法商只係一個商學士,姐係同bba一樣係商學士,係做唔到律師,因為考pcll要有法學士或者JD,全香港得港中城大有開呢2種law degree, 所以讀完樹仁法商係出唔到黎做律師

法商出嚟多數做返co. sec.
唔好再推啦
Year1個陣fm ocamp 同組law b組員話佢要提早quit camp因為佢地比其他系既year1早一星期開sem
呢個組員year2 quit左u law b內鬥好嚴重成個氣氛好差好tense

利申: 因為知自己唔想勤力無要Asso offer 英文系 覺得自己學系係校內少數算好之一 無乜柒事醜聞 學習氣氛同系內師資相對上好
留名
笑到姨媽到

講緊考PCLL

你話呢

Comp sec收人收好嚴架
Jd加會計師牌就優先
其次收會計師/律師
再落先收comp sec master 班人
屌你數落一百層都未到樹仁degree lawn major啦
有8隻愛樹力負皮

DSE既你地自己諗清楚 你去asso求其讀個2.5都入得返樹仁 點解唔係asso搏兩年入其他大學?

你去樹仁secrets行返一圈先 d所謂老鬼(都唔知係咪osa既人黎)成日幫樹仁打飛機 仲要打字1999 再唔係就吹奏自己再話樹仁邊到邊到好 你睇下其他大學 甚至asso既secrets有無咁核突?

就算有個別系既質素比較好 但你掛住既係樹仁個名 你唔係以為出到黎僱主會理你個系好定差掛?

入樹仁真係悔終生架 去asso搏下啦

利申樹仁畢業生
學費由第一年入黎到而家加左萬幾蚊 但間學校都仲係咁鳩

好老實答個位用dse分數決定人既價值既巴打

Dse高分同叻既關係無你諗到咁絕對同直接

主流意見之所以係咁 因為佢係主流
而大部分既人都係無critical thinking
如果一場考試就完全決定到一個人既質素
咁hku點解會有honors既出現
30分wo 點會唔係全部first hon呀?

用 top 5% 既人拉 hon 同 bottom 5% 既人拉 hon 比

我好佩服你既"Critical Thinking"
續(三)荒謬的存在:法商系拉一派打一派

上回提左有個叫「大帝」的阿head掌控法商人命運。其實除左校內生活,你地放左學一舉一動都被人監察。事關大帝喜歡係Sem頭第一堂就選一位班長。呢位班長唔同小學中學個類要品學兼優,而係要夠聽話。何謂聽話?小至要幫全班處理雜務,大至大帝任何時間打比你都要聽,唔聽都打到你聽為止(即使係半夜)。如果大帝打黎叫你即刻番樹仁,你都要番去。屌你咪即係私人秘書

衰D講句仲辛苦過打工,出去打工都叫有錢 ,做秘書班長除左有機會,係有機會,拎好少少既grade仲有D咩呀?你D grade又幫唔到人出黎搵份好工!做到班長做得好可以得大帝歡心,拎好grade都易D,做得唔好就...

唔知佢係咪參考共產黨的「拉一派打一派」,呢招的確成功將同學分裂左好多派,變到互篤背脊 。首先做班長會基於高人一等/自我感覺良好/覺得有使命感/恐懼/斯德哥爾摩症候群種種原因(唔好問我係邊一種,我都理解唔到係咩心態 ),而開始真係監察身邊的同學,事無大小都向大帝報串你的一舉一動。

而非班長的同學有時都會為左討好大帝/上頭,會主動出賣同學報串。最好你個人就完全唔用Social Media,比其他同學知你走堂而唔係病,一定會報串。有同學試過比人報串, 除左罰佢要去哂該course的其他時段, 仲要比上頭剝奪哂intern機會(本身已經少),之後唔洗旨意係佢會賞識你。

試過有唔少同學走堂,又唔識死影左相,已經隔左幾日先放上網,最後都有其他同學睇左報串。大帝即刻打比相中人召佢地番樹仁(當日佢地唔洗番學),係office問話問左幾個鐘,明明張相日期同上堂日期唔吻合,即使相中人點樣唔認都好,大帝都一口咬定佢地當日缺席就係因為去左玩。

冇讀過law都知香港係奉行無罪推定原則,唔知法律及商業學系大帝的法律知識從何而來?

待續

待續

已正皮

#b 摩牙
續(三)荒謬的存在:法商系拉一派打一派

上回提左有個叫「大帝」的阿head掌控法商人命運。其實除左校內生活,你地放左學一舉一動都被人監察。事關大帝喜歡係Sem頭第一堂就選一位班長。呢位班長唔同小學中學個類要品學兼優,而係要夠聽話。何謂聽話?小至要幫全班處理雜務,大至大帝任何時間打比你都要聽,唔聽都打到你聽為止(即使係半夜)。如果大帝打黎叫你即刻番樹仁,你都要番去。屌你咪即係私人秘書

衰D講句仲辛苦過打工,出去打工都叫有錢 ,做秘書班長除左有機會,係有機會,拎好少少既grade仲有D咩呀?你D grade又幫唔到人出黎搵份好工!做到班長做得好可以得大帝歡心,拎好grade都易D,做得唔好就...

唔知佢係咪參考共產黨的「拉一派打一派」,呢招的確成功將同學分裂左好多派,變到互篤背脊 。首先做班長會基於高人一等/自我感覺良好/覺得有使命感/恐懼/斯德哥爾摩症候群種種原因(唔好問我係邊一種,我都理解唔到係咩心態 ),而開始真係監察身邊的同學,事無大小都向大帝報串你的一舉一動。

而非班長的同學有時都會為左討好大帝/上頭,會主動出賣同學報串。最好你個人就完全唔用Social Media,比其他同學知你走堂而唔係病,一定會報串。有同學試過比人報串, 除左罰佢要去哂該course的其他時段, 仲要比上頭剝奪哂intern機會(本身已經少),之後唔洗旨意係佢會賞識你。

試過有唔少同學走堂,又唔識死影左相,已經隔左幾日先放上網,最後都有其他同學睇左報串。大帝即刻打比相中人召佢地番樹仁(當日佢地唔洗番學),係office問話問左幾個鐘,明明張相日期同上堂日期唔吻合,即使相中人點樣唔認都好,大帝都一口咬定佢地當日缺席就係因為去左玩。

冇讀過law都知香港係奉行無罪推定原則,唔知法律及商業學系大帝的法律知識從何而來?

可唔可以開名 樹仁原來咁on9?
唔假膠住
真心講句
樹仁大學 簡直係垃圾

講緊考PCLL

你話呢

Comp sec收人收好嚴架
Jd加會計師牌就優先
其次收會計師/律師
再落先收comp sec master 班人
屌你數落一百層都未到樹仁degree law n business major啦

每年大把八大fresh grad 爭住入co ao eo 呢三種荀工,講緊幾百人爭一個位,比co 低一級既aco都大把人爭,講到好似好多人讀完樹仁法商個商學士做到co呢啲工。識有個法商grad 做緊保險咋

link:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20161017/mobile/bkn-20161017155015805-1017_00822_001.html

負皮人數增至9位
係咪大帝睇完嬲嬲豬

負皮人數增至9位
係咪大帝睇完嬲嬲豬

想聽心理學故仔

負皮人數增至9位
係咪大帝睇完嬲嬲豬

想聽心理學故仔

仲有coun psy
樹仁大學正一垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞