[2017]樹 大 弊 病 一 覽

768 回覆
553 Like 16 Dislike
陣間巴打追擊到樹仁滅校
陣間巴打追擊到樹仁滅校

好傷心
一覺瞓醒竟然冇人推冇300正評
我敢保證,

法商一定係成個post最好睇的一章

你地會聽到呆哂
夠300先出

差兩個

夠數啦
開來見我
好記得上年上報嗰時樹大出左封好seven的公開信
話咩意圖打擊學生報讀樹仁的決心
咁唔要面的說話都講得出
真係人唔笑狗都吠
陣間巴打追擊到樹仁滅校

你班仆街
我樹大既人情味不滅呀!
300正皮
300啦
300 喇
陣間巴打追擊到樹仁滅校

你班仆街
我樹大既人情味不滅呀!

執笠先真正突顯人情味

唔講都唔知咁垃圾
一定要搞到樹大被殺校
咁多自資雞校,係樹大係廢得黎柒撚過人
成班樹大仔自卑到傻,喺自己個secrets度圍內打飛機
成間學校都管理得柒過人,其他野唔講,睇個校徽就知
(三)荒謬的存在:精神壓力好比勞教之法商系

當BBA臭名遠播之時,大家一定以為佢係全樹大最伏的科(雖則成間學校都伏 ),咁你就錯喇!BBA人番學都話可以染頭髮、著黑絲褸屌裙、著露趾鞋,又可以上莊去Ocamp喱 D野你唔好以為係必然,事關香港的大學入面有個學系唔比做以上所有野:

Welcome to the department of
LAW AND BUSINESS

根據樹大政策,選修科目如修讀人數不足15人,不能開班。唔知會唔會傷到法商系既玻璃心呢~事關佢地上年year1成個系得17人,你冇睇錯,係17人!佢並唔係本身就收咁少,早幾年好似都有幾十定唔知百幾人架,真係唔知係因為本身個朵臭,定係因為本人同上年一眾巴絲的狙擊?17個人係咪幾乎即報即收

要數最節省樹大資源既學系,一定非法商系莫屬。法商系2016-2017年year1收生最低13分,平均係16.4分,聽聞都係因為有一兩個人20-21先拉到咁高,而呢D特別高分的同學就真係Jupas失手喇,今年考生人數下降,升一兩科的分又或者咩都唔洗做應該都夠佢地出年走人。

聽聞法商系的命運由一個叫「大帝」的系主任掌控,佢對同學的要求既無理又苛刻。

儀容方面,所有同學不論男女都唔可以著短褲/短裙/拖鞋/見到腳指既鞋,而且頭髮一定要黑色。試過有同學因為金髮而比大帝上堂鬧,各位同學入到黎應該都係成年人,相信冇人想因為頭髮顏色當眾比人鬧,尊嚴何在?

系內文化方面,見到比你高年級的法商同學(大仙)/lecturer,要極有禮貌同佢打招呼,同佢地對話要多謝前多謝後,講少一句多謝會比人話你無禮貌,對方有錯亦唔可以話係佢錯。屌你你估讀緊HKU呀?

出席率方面,雖然大家都知樹大規定人一個Sem只可以走兩次堂,但法商系係0次缺席必須要有醫生紙(咁就叫病假唔係叫走堂啦),坦白講有時真係有其他事只可以扮病走堂,但好容易就會比上頭知,原因係點解?睇埋落去就知。

人地話「捧下出孝子 嚴師出高徒」,法商對同學要求咁樣樣,前景又係咪同喱幾年的辛酸成正比先?人地中大BBA、IBCE的同學中學真係寒窗苦讀咁多年,換黎大學一份Intern都可以出國/幾萬蚊,都叫做苦得有價值,法商又比到D咩前景同學?(待續)

由於太精彩,收到大量苦主分享,比多D時間本人整理資料,總共會分三篇或以上咁出。

[size=5]如果你地都睇到好嬲,
請繼續分享比DSE同學仔

email本人分享你的慘痛經歷[size=5]

其實讀完呢科既樹仁仔出黎撈唔撈到法律界
講緊考PCLL

HKU讀LAW出黎都係得1/3人考到PCLL
你話呢
聽閒樹大咁耐以黎得一個同學做到律師
續(三)荒謬的存在:法商系掛羊頭賣狗肉

係人都知法律界最講求人脈,系內資源愈黎愈少,仲話往後唔會再搞high table dinner,因為冇錢搞

有人來信話Intern機會本來已經少到兩隻手都數得哂,近年仲愈黎愈少,少到得番幾個。正當本人想去Law and Business個網睇數據查證,點知只係見到Year 2014-2015的Intern情況,都係得15個位,點解仲未有Year 2016-2017?自行想像啦

成日話將現時商學士law and business,涵接上中國政法大學同澳洲大學law degree,根本講左好多年,至今都未搞到,有冇畢左業的老鬼上黎分享下做緊咩工,仲有在學時期有冇聽過以上講法?

又一齊睇下師資,好似見到唔少知名法律界人士任教 ,但其實成個系總共得番6個人會教,官網好多lecturers/professors都只係擺係到,根本只係掛名,真係唔知BBA疑似假學歷的教職員仲任教緊衰D丫,定係法商的空心老倌衰D

Exchange機會只得支那可選,睇佢個網得兩個學生去過exchange,仲要大大張相貼出黎,同D band3好少人入U的中學印banner掛校門有異曲同工之妙

唔信上去睇,不服來辯!

http://www.hksyu.edu/lawbus/index.php?id=45

下一章會係法商最黑暗的一章
你會驚嘆制度及無知的可怕
正評唔該

歡迎苦主繼續來信
asswhyyou@yahoo.com

明日預告
除左校內生活,
法商人放左學一舉一動都比人監察。

都係個句我要正評
一早正評左
留名準備恥笑
認真 其實啲學生好撚慘

比佢地打下飛機啦

利申 讀過一年treeu 家陣8大
其實你打果啲法商濕鳩規矩好似話係想培養法商人適應法律界既rule,唔俾亂着衫、染髮係因為做法律界其實都唔得,要保持專業形象。對senior 恭敬,係因為法律界都係行依套,所有野好講輩份。

雖然法商果班都入唔返法律界,唔知有咩用,不過佢又有佢既道理既。Btw, 傳說大帝下年退位。

利申:以上唔代表支持未出既黑暗野。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞