其實英國真係比香港人神化得好緊要!

696 回覆
1091 Like 916 Dislike
樓主5毛
blocked
五毛創意作文大賽
幾年前樓主講嘅ok嘅,但宜家。。。。?
屎都比香港香啦
你住到 quebec嗰啲?
不過夏天會補番俾你 DST埋隨時9點幾10點先天黑
有邊度唔係咁人離鄉賤去邊都一樣
就係香港都一樣係咁
大把地方都唔係有能者居之
幾日
Elon Musk
加拿大同英國嘅福利 係有咩分別?
你pin返自己啦
唔講以為你係英國做左幾年
原來得幾日
咁你就收皮啦
你自己慢慢做啦

你咁勁叫埋其他人2做呀嘛
係度淨係叫我做有x用咩
佢明顯係五毛你仲覆
你去過幾耐?
仲要英資
自從車仔比政府咁玩,我都放棄去英國移民
我工作原因(係中國公司做)同好多中國人做過野,
發現其實中國人個打飛機culture 真係好嘔心,
中國人永遠睇自己人高幾線,
覺得自己高人幾等,
永遠有opportunity / 上位機會一定係留比中國人,
個種歧視程度比起美國白人歧視黑人有過之而無不及.

你話如果本身中國人有料你都gur,
但係實際上中國人實力真係麻麻.
個程度就好似英超好Q多垃圾英人貴過晒其他世界級球員一樣.

講經濟,
中國本土經濟麻麻大家都知,
基本上就算係local 要搵工,一年competition 大過一年,
中國又唔係好似美國咁咁著重innovation.
香港人去到10個有9個都係做藍領 / 留低做起.

天氣,
唔洗講, 一個字, 西.
冬天凍都係小事, 夏天成日落雨天陰陰咁.
真係唔係好開胃.

有得揀, 我prefer美國多過中國好多,
起碼美國人始終都係results oriented,
歧視都唔輕, 不過相對上你仲有多少少機會向上.
估唔到有人敢將真相講出,kudos!
我之前幾個老闆都係無料+自大,平時講到自己好勁,識好多野,一去到落手層面就發現靠吹。

如果係香港人就覺得個別人士問題,係英國就變成人種問題
美國公司chur到你變人乾
睇你做邊行,香港都唔唔係個個老闆係咁
你理得人去過幾耐?而家你開post定人地開?你係大灣區憑乜野去指點英國江山呀?玩井底之蛙呀?
2%
大陸人所謂respect係門面功夫咋,唔需要你嗰陣就擺埋你
講到香港唔係咁。。。
呢段野
根本上可以改做任何一個國家
係香港
你唔係刷鞋識人咪都係上唔到位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞