其實英國真係比香港人神化得好緊要!

696 回覆
1091 Like 916 Dislike
未入籍前子女係無免費教育
醫療都好似要自己搞掂
講到尾係你自卑
搞咁耐原來樓主係五毛,blocked
PR就有你所講啲
醫療一定有但等政府排得耐咁解
其實我最緊張移民去澳洲子女有無得享有免費教育
因為讀私校真心比唔起,可以好貴
醫療全世界都缺
其實加拿大好似仲多
有一定有但公校質素基本麻麻 我係Adelaide 唔知其他
除左名校個幾間 但學區房買樓都貴好多
打緊比喻
唔係講法國人點閪
你有睇套劇就明
即係美國人去法國人度做野
係異地想得人賞識就要付出比hometown更多努力
女主係劇入面係法國做左成年一樣都俾人歧視
even佢係白人,只係好彩佢生得靚有法國仔冧佢
你果到我都有考慮過,都屬偏遠地區
但係普遍私校幼同小,一年學費要幾多?
事實上英國的確係型過威過幾個世紀 , 就等佢地後世打陣飛機啦 , why not
係你自己入世未深。冇好好睇清呢個世界係點樣運作嘅車
其實well educated 既黑人(美帝果班BLM例外)同亞裔係比白人nice 同謙虛好多
始終白人祖先威左幾百年,個legacy 比後代都可以食好多十年

係香港人先對自己人咁閪對外人咁nice
出到全世界係倒返轉
升職睇國籍先
無國籍就語言
無語言先睇能力

上面都有人講
支日韓印台歐,你唔係佢國家既人,講佢地啲話又唔流利
想博上位只會做佢奴隸
係美資叫好少少能力至上
不過就會chur撚死你
係你其他香港人當鬼佬神咁拜。人哋不知幾睇唔起你。笑鳩你哋嘅咋

因為大家心照
係白人國家俾人歧視係無得避
睇唔到聽唔到當無事發生
自己做IT professional 無遇過又話人on9
lm
經tafe 攞5年485 既香港人一大堆喎
留係澳洲兩年ielts 都冇6不如早啲番大灣區
香港人去到10個有9個都係做藍領 / 留低做起.
有問題?
香港人最叻自己人鬥死自己人 見高拜見低踩 係自己地方閪開 去到鬼佬地方俾人閪就屌鬼
屌你真係唔撚識 留意多啲先出尼扮專家
你香港讀左咁多年加係澳洲加埋啲英文
連ielts overall 6都攞唔到 咁就真係唔好留係英語系國家
依加邊到係3點幾天黑
食鹽多過食米係用年齡去壓你
但英國人係用種族,係有分別嘅

不過我有個朋友初中時由香港跟屋企人移民去美國,熱愛飛機嘅佢讀航天工程之類,大學畢業後有用功餘時間學下揸飛機,但後來覺得貴到頂唔順就停咗。

然後考咗幾間航空公司,其中一間收咗佢,就係國泰啦

本來好開心,不過估唔到入咗國泰,身為亞洲人嘅佢,第一次感覺到英國人咁強烈嘅歧視
即使佢喺美國(好似係三藩市)咁多年都冇咁嘅情況
牛扒?一年食一兩次好啦

飲紅酒去法國啦

去英國唔係唔好,不過唔好諗住過得好舒服

香港人加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞