其實英國真係比香港人神化得好緊要!

696 回覆
1091 Like 916 Dislike
咁你又話全世界最有錢嗰班有錢佬喺晒倫敦
根本大部份都係美國
Elon Musk
Bill Gates
Larry Page
Jeff Bezos
Warren Buffett
Mark Zuckerberg

而家全世界最有錢嗰班都係搞科技
英國有幾多間出名嘅科技公司
不能同意更多
做過兩間英國公司
入面既英國人真係假到仆街
真係正賤精
一家嚟咗英國南部快一年,找到本地公司,做返本行IT,同等經理職級。

我唔多覺歧視,我覺得多數覺得自己被歧視的人,他們自己影住被歧視、最想本地人用香港人方法處事,最好用廣東話、Chinglish 同佢地溝通。 😅。自己英文差,人哋唔明,幫佢唔到,就話人哋歧視佢。

天氣係10-1月,日照少,8am-4pm 才有日照。 夏天日照去到9pm。

夏天,廿多度十分舒服。 只有兩、三人高過30degree C。

冬天氣溫。-2 degree C to 10 degree C .. today 15-16 degree C

好多時有藍天白雲。可能係大部份日子。 當然,時有驟雨、但未見過紅、黑雨level 。

英國人一般友善,起碼表面係,主動幫忙、讓路很平常。
加拿大淨係道友多已經夠晒趕客啦

緊急法、凍結資產搞鳩和平示威者
我遇到嘅事發覺強人藍絲勢力玩撚到佢地大多數人變左圓形添
講撚到香港職場係靠實力上位咁
仲要未計支那人後門狗
Tafe應該唔得 因為讀書就拎到居留係建基於你大學畢業後ielts拎到至少6分申請graduate visa再由呢個graduate visa變做永居 tafe好似唔合乎graduate visa個條件
補充少少 唔係個個澳洲大學畢業既人都拎到ielts6分的 雖然唔高但呢個都算係門檻之一
做咩事去大灣區
係香港咁撚垃圾啫
乜都益外人閪鳩自己人
eg 港鐵
一係就極端到淨係益自己家族
種族歧視成個地球都有
好揪又唔順氣嘅咪打返佢
人地兩米高大隻佬或者成班人嘅咪忍氣吞聲囉

有危機意識先最重要
由揀住邊區到平時去咩地方
例如唔好on99 夜晚行liverpool啲estate附近嘅公園

世界上應該無完美嘅居住地方, 只有適合/ 唔適合
例如153會覺得住香港好正
即係好似emily in paris咁
法國人唔鐘意你咪唔柒同你講英文
法文講唔好直頭串柒你話唔知你up乜鳩
根本全世界一樣閪
藍領由低做起有咩問題?
我番緊工廠,個team leader覺得我做得好
直頭唔想我轉工,重係咁比新野我學
香港?你做幾高都係黑警話曬事
話知你醫生律師都係比人玩
澳洲福利係咪好過加拿大
連登一車車盲目崇日傻西 旅行幾日當係長住 當日本係無死角完美國家
日本有嚴重問題就扮睇唔到 我唔知 唔肯承認
下至日本m記薯條 上至日本人犯法殺人 都係日本野全部好
歐洲國家嚟講,英國嘅打飛機culture其實算少相較之下我覺得德國誇張好多不過無嘢慘得過留喺大灣區
香港人係香港慘過二等公民 所以無咩所謂啦 係天氣真係有啲濕尻
咁樣踢爆樓主
係咪地區問題
倫敦同啲大公司特別閪
其實又唔係神化
只不過係有限既選擇入面,英國係較為好既一個地方而且門檻唔高
social class都唔關新移民口音事。人地一睇你個膚色就…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞