其實英國真係比香港人神化得好緊要!

696 回覆
1091 Like 916 Dislike
我工作原因(係英國公司做)同好多鬼佬做過野,
發現其實英國人個打飛機culture 真係好嘔心,
英國人永遠睇自己人高幾線,
覺得自己高人幾等,
永遠有opportunity / 上位機會一定係留比英國人,
個種歧視程度比起美國白人歧視黑人有過之而無不及.

你話如果本身英國人有料你都gur,
但係實際上英國人實力真係麻麻.
個程度就好似英超好Q多垃圾英人貴過晒其他世界級球員一樣.

講經濟,
英國本土經濟麻麻大家都知,
基本上就算係local 要搵工,一年competition 大過一年,
英國又唔係好似美國咁咁著重innovation.
香港人去到10個有9個都係做藍領 / 留低做起.

天氣,
唔洗講, 一個字, 西.
冬天凍都係小事, 夏天成日落雨天陰陰咁.
真係唔係好開胃.

有得揀, 我prefer美國多過英國好多,
起碼美國人始終都係results oriented,
歧視都唔輕, 不過相對上你仲有多少少機會向上.
有得揀去加拿大,澳洲比較好
加拿大more for 養老 嘆.
工作機會唔多

澳洲係相對上好D.
white trash 問題比英國輕微少少
美國白人歧視黑人
??
你認真 美國啲部長 大法官 總統都黑人
澳洲其實抵去 讀書就🉐️
香港只係支蝗嘅樂土,真香港人=賤民
對比去美國,加拿大同澳洲穩陣啲
你講個D係受過高等教育的黑人,
一般平民黑人係另一回事.
講任何英國壞話既人都必定係五毛
又block一隻
ok 你可以出返去了.
唔係神化 只係香港太撚惡劣
普普通通一個正常地方 我地香港人就好似係屎坑出返黎咁覺得好好
其實係,
澳洲relatively 係好D.
當然亦都係因為咁,
真係有好多好多華人 (特別係有錢大陸人)
篇文都大部分同意 但係我覺得美國佬再閪啲

唔係大town啲人都好參差 有啲成世都係呢個地方嘅uncle講到自己能知天下事咁 同埋美國佬脾氣臭啲又有槍真係怕咗佢
有名你叫 failed in London try Hong Kong
加拿大可以TN落美國撈
其實日本人都係咁
點都好過大灣區
美國係黑人歧視白人 只要我係黑人而對方係白人任何唔如意嘅事都可以用BLM嚟解決
我同意white trash 問題美國都好大,
只係從工作層面來講 係美國做野比英國做野好少少咁.

我其實個中心思想係,
可能我印象流,
但係真係唔係好多香港人有提及到英國打飛機culture 問題係有幾難頂.
可能係我個人自尊心重定點,
但係我想講當你親身體驗時個種嘔心真係我頂唔順.
飛機流我覺得同香港老屎忽差唔多
想當年我…八十年代嗰陣…我細個做仔嘅時候…
不過佢唔想當年都冇價值 由得佢講
是但啦,喺香港都唔係有能者居之㗎啦,上得位嘅咪又係擦鞋仔。
坦白講,
英國人的西比大陸人係有過之而無不及,
有部分大陸人都起碼會respect你少少,
但係我真係極少極少見到英國人係唔西的,
個種係,
你一出世就係原罪,
無論做乜都好,
佢地係集體睇唔起你.
樓主利申住緊邊?
見有D巴絲比完負皮就唔出聲走,
我都係好心分享下我個人感悟,
你係要為啖氣唔認同我冇所謂.

當然我都有可能錯,
可能我唔好彩come across 既都係white trash,
不過到最後,
如果你真係去移民,
都係你自己受返,
none of my business.

just fyi 咁.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞