其實英國真係比香港人神化得好緊要!

696 回覆
1091 Like 916 Dislike
咁又調返轉鬼佬係英國做港資都多數無運行架

保護自己人係應該
好過支那香港咪得囉
你係邊區
其實
係香港先咁崎形
冇自己嘅歸屬感
自然冇左嗰份同為香港人嘅一份團結
大陸人同鄉下都會close啲
係香港人見到自己人唔想相認

另一方面
鬼佬黎香港做野
佢地要拎visa
拎得呢d visa,佢地做嘅野/職位一定係「不能夠喺香港容易搵到人」,咁immi 先會批,但係實際上你有你up佢有佢批
做過外資都知
大把呢d manager 位係愛黎俾佢益自己人
佢擺件自己人落去,垃圾都好,都唔會擺個local做到曉飛嘅人
(呢d野,港資係唔會有架,因為上面講左,香港人係冇團結精神,你睇下港資,由李+x喺歐洲嘅公司,到中小企喺大陸開廠,邊會好似喺香港嘅中資/外資咁,管理層對上清一色母公司國藉嘅人,係唔會有架,最多都係最大粒嗰個係架咋)
你喺外資公司做野
人地主場,人地大支野就緊架啦
不過你身為有原罪嘅香港人
就算你做港資
其實你都唔會有地位
講真你喺香港都希望d 機會留返俾香港人
Ching 做邊行?
溫哥華幾正
你做過啲乜要人睇你面色先
你本事既lead返佢地local轉頭都得

點樣營造一個你老細非升你不可既環境都係你能力既一環
如果攪唔掂及早轉工吧啦
仲有一定要學普通話
澳洲人一係左膠一係on9
係囉係囉
留港建港就最好
我工作原因(係中國公司做)同好多中國人做過野,
發現其實中國人個打飛機culture 真係好嘔心,
中國人永遠睇自己人高幾線,
覺得自己高人幾等,
永遠有opportunity / 上位機會一定係留比中國人,
個種歧視程度比起美國白人歧視黑人有過之而無不及.

你話如果本身中國人有料你都gur,
但係實際上中國人實力真係麻麻.
個程度就好似中超好Q多垃圾中國人貴過晒其他世界級球員一樣.

講經濟,
中國本土經濟麻麻大家都知,
基本上就算係local 要搵工,一年competition 大過一年,
中國又唔係好似美國咁咁著重innovation.
香港人去到10個有9個都係做藍領 / 留低做起.

天氣,
唔洗講, 一個字, 西.
冬天凍都係小事, 夏天成日落雨天陰陰咁.
真係唔係好開胃.

有得揀, 我prefer美國多過中國好多,
起碼美國人始終都係results oriented,
歧視都唔輕, 不過相對上你仲有多少少機會向上.
你個堆野有一半以上用得返係香港同支那狗身上
所以連登廢人唔好以為移到民就上岸,會變飛上支頭變鳳凰埋到鬼佬堆。成日話外國點好點好,好又點?又唔一定有你份。正如香港夠大把有錢人啦,有冇你份先?

香港獨立唔到,無自己地方,去到邊都抬唔起頭,係香港、大陸就比中共針對,去到外國又比鬼佬當支那人,兩邊不是人。
得喇得喇 咪再借玩膠散播啲膠論啦
你自己咪反駁過呢啲言論 你唔同意又繼續用嚟玩膠 等其他人落搭?

出處:
https://lihkg.com/thread/2854261/page/3?post=65
落足幾個月雨 3點幾天黑
不能同意更多,擺明係五毛
有咩出奇?

鬼佬嚟到香港打工都冇人尊重啦
呢個世界係咁
一定係保護自己友
講得好啱

係外國見到香港人個個理都唔理你
望都唔望架
好差

反而大6人仲好d
香港人西都呢
你喺香港下屬有個大陸人有香港人你會揀邊個上位呀 ?
梗係揀番自己人啦
Asians are overrepresented minorities
加多個自己人 歐美都係
烏蠅,肥婆,醉酒佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞