其實英國真係比香港人神化得好緊要!

696 回覆
1091 Like 916 Dislike
你話呀,未來你寫㗎
又係兩害取其輕呀
笑笑笑係到
以前中國內亂嗰時咪又係一大班人逃難到英屬香港
重記唔記得乜叫抵壘政策?
淨係蘋果, 教協, 立場, 港台呢四樣嘢
已經搞到好多人想離開
冇得遊行示威同悼念六四係其次
The Foreign Earned Income Exclusion (FEIE, using IRS Form 2555) allows you to exclude a certain amount of your FOREIGN EARNED income from US tax. For tax year 2021 (filing in 2022) the exclusion amount is $108,700.

報稅就買個software license 填下
煩在有無收入都要報
我覺得美國稅仲算好
個人為例effective tax 大約28%
Thanks 巴打!
外國做野係咪只須要比 Federal income tax ?
https://www.forbes.com/advisor/taxes/taxes-federal-income-tax-bracket/
巴打收入係咪過左USD500k?
全世界都係咁架啦⋯⋯香港大把人都係咁⋯⋯⋯樓主大驚少怪⋯⋯⋯
係真嘅,之前係個度讀過一年書睇盡澳洲呢個shit hole 有幾柒,講真俾本passport 我都可能留係香港多
黃絲喺香港比十四億中國人同成百萬藍絲歧視
以前啲D都要走英國風,acid house
上網搵吓英國Roxy ball room ,睇吓人哋啲娛樂係乜嘢culture , 可能你會大開眼界
留低就有十四億人歧視,仲要香港咁細無得避,即刻諗返起個句無我哋中國人你地香港就完蛋
全世界都係咁架啦
以前指70-80年代? Saturday Night Fever定Boney M果期?
係周街都有人索大麻陣味好難頂
老老實實 去過咁多地方
香港係最唔friendly既地方
對比世界咁多鬼佬 香港啲鬼佬格最衰
連啲南亞大陸婆都係
pub 同 club 係兩樣野黎
其實唔只係英國,就算台灣日本都係咁。你去得外國工作就一定會遇到哩個問題
日本人不嬲排外。

台灣人就覺得港仔懶巴閉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞