其實英國真係比香港人神化得好緊要!

696 回覆
1091 Like 916 Dislike
能知天下事;瞬間看地球
英國有唔少人都知佢哋國家其實好多問題 好似鐵路 佢哋知we got there first and now we're the worst

不過佢哋自尊心強 話曬佢哋嘅英語文化影響好多世界地區 又曾經係日不落帝國 而家中東難民 去咗歐洲之後 好多都要坐橡皮艇偷渡去英國 英國係有佢嘅吸引力

不過啲英國人 唔會隨便向外國人講衰自己國家 當你同英國鬼仔鬼妹熟咗之後 佢哋都會耐唔耐彈英國唔好嘅嘢

至於種族歧視就一定有 我未去過美國 加拿大同澳洲 比較唔到邊一個國家種族歧視嚴重啲 我識好多人五六十年代已經過咗嚟英國 由小學畢業嘅新界圍村人 60年代由香港過嚟英國讀中學一路升到大學大學都有 喺職場上佢哋都認為有種族歧視

英格蘭唔單止歧視其他國家嘅人 佢哋都睇唔起蘇格蘭人 愛爾蘭人

我自己喺英國廿多年 見到啱啱去應該youtubers 話英國冇歧視 就覺得好好笑 如果一個普通料嘅人 想喺大公司有大嘅事業發展 留喺香港好過 不過如果想要嘅好嘅生活環境 英國其實幾好
有bno緊係英國 冇其他國家簡單過去英國 去英國最好去London 其他城市悶親香港人 此終香港人係都市人好難改變
去到你又會出po「其實美國真係比香港人神化得好緊要」
其實係睇你你做化
有師兄做左五年已由 graduate > licensed > associate
但都有人繼續係graduate level

印度人有口音一樣係白人公司上哂位
有d成team印度人老闆
真係講撚完......
講得好公道

你收聲都得
專登約食飯時間開會
係專登

以為自己好funny搵食飯時間約開會
個個一定唔會撞時間
其實人性啫 地方大就會有鎮仔 鎮仔出身嘅人見識少做到鎮仔top tier就會打飛機 美國啲州份都好強州份主義

美國係出名務實啲 所以會result oriented

大城市應該會好啲

但認同英國天氣閪 冬天3點日落夏天10點日落 完全唔可以靠天氣去定生理時鐘
好撚正常喎
你係香港你對南亞人都有偏見
表面唔歧視, 但內裡一定有少少

唔好話你, 白皮但係北方口音去到倫敦都有偏見
宜家大城市postcode個number大啲都知你仔女咩料

全世界移民都係咁困難
所以咁撚多netflix 戲吹奏上一代移民叫人唔好歧視咪咁解
因為事實係會歧
支那人本身就係對香港羨慕又妒忌 不過呢種嚮往我又唔覺得叫做尊重
巴打我都過十年,鬼佬點會唔歧視🤣不過係度講真話無用㗎,早排先同班鬼佬飲嘢,佢哋話大部份衝住嚟UK同吹奏個班反而係成世無係外國生活過。你都講得啱,淨睇生活環境,UK對搵唔到咩錢嘅人生活壓力係細啲,早幾年番左香港撈,諗緊嚟緊呢兩年好彩的話淨到多幾球我都可能返英算
排名一定係
無口音黑人 > 有口音西歐人 >有口音印度 > 黃種人 (非日本非韓國)

近年啲人都識分台灣香港叫好咗少少
但真係大部都理撚你支拿定香港
我未接觸過其他階層嘅人 好似間屋有七 八間房以上嗰啲有錢人 好難答到你......

不過英國人講嘢嘅口音 好似好影響你工作 做白領嘅英國黑人 講嘢唔以窮嘅黑人 一開口好似rap緊
我鍾學歷史多啲
或者係人類學

我估澳洲應該好啲?
又加拿大點樣

我冇bno?
之前睇報紙 好似係metro 話英國人 買屋會睇埋postcode 一條街左右兩邊可能有唔同嘅post codes 佢哋會買間屋個post code 畀人嘅印象覺得佢哋冇咁窮
你覺得係香港有分別咩?
上位既唔係外國人就係支那人,
普通local上極有限
英國人就諗計,搵地去住
外來人就諗計,搵方式黎英國住
That’s exactly what my mates in UK told me.
屌你老母美國啲黑人歧視我哋亞洲人
就勁
見到又係呢啲一碌鳩打一船人嘅po真係覆都哂氣
你喺hk based office做嘢咁啲expat梗係覺得自己過江龍勁啲
如果你係有料嘅 咁就係你過London長做啦 而唔係受佢哋氣
事實真係你唔好彩遇到嘅都係white trash
又或者根本expat 嘅風氣係咁

英國其實依家都好講diversity & equality
番工聽過吓啲cpd都會有提依家啲practice好應該諗吓自己公司係唔咁
著重請人要有唔同gender同唔同race

最後就係⋯喺英國做過幾日就話天氣西
真係goodest logic
係呀, 事實嚟架
倫敦或者曼就睇大number, 邊條街無咁大分別
但你都可以睇得出, 自己白人都會分grade
又點得閒分你地支拿香港定台灣
無歧視都一定唔會有平等先
唔好去加拿大 真係好撚凍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞