其實英國真係比香港人神化得好緊要!

696 回覆
1091 Like 916 Dislike
歧視黎講
係香港見到D包頭/黑人咪一樣笑人地係死黑鬼
香港人歧視番自己友既情況都見唔少,EG藍領工/厭惡性行業,
細細個唔知乜9教育成日聽話唔讀書第時掃街/做咕喱
最睇唔起香港人既其實就係香港人
人離鄉賤。70年代既情況唔講,講90年代移民潮你問返長輩親戚都講到你知。係連登仔以為白人好鍾意asian
其實有無需要咁樣去迎合人地?

你明明就對呢d運動無興趣
咁你畀黑鬼用槍指住個頭會點?打返佢?
美國淨係冇免費醫療已經
無野惡劣過香港職場文化同香港公司
韓資 日資 港資 支資 歐資
淨係得港資 同韓資ot 唔補水

仲以為你係果面住 哂氣
因為鬼佬係香港多數高層/有錢/住半山/出入乜七會所
法國佬不嬲唔講英文。
比你學
見你勤力比多啲野你做
有錢,有能力,去到邊度都係上等上

無錢無能力,永遠下等人

不過計搵錢機會,香港的確多d ,連香港都撈唔掂,都唔好諗係外國可能比人睇得起

另外,大陸人圍爐真係叻過香港人好多 , 係外國,香港人見到香港人,只係覺得佢係你個對手,咩都同你搶,講多句都驚教精你,蝕抵埋比你 ...

總括而言:香港人係自己攞來,自求多福
「連鬼頭都睇得起我,畀我上位!」

(感動中)
澳洲唔係窮白或者abo邊有福利
樓主走先我頂住
唔係話第一次買房會資助一筆錢?
係佢哋本身working class, professional 到upper class,都有唔同accent
1皮澳紙仲要樓價75萬以下先有
學多啲就少啲被替代機會
我又唔係專業人士
只係工人一名
唔明你地笑咩
可能你地個個上曬岸
或者個個都專業人士啦
至少間工廠啲英國人全部都好好人
咁快自爆, 樓主又可以買過第二個account 啦
澳洲 咪又係一樣
都係升鬼佬 多過揀你asian
Local Protection又勁
因為產業問題
工種仲要少左

香港人黎到
搵工隨時仲衰過大英
唯一好處係 就算你唔升
人工都唔太差
夠生活養車 甚至供樓

Career wise (Degree/master)
英 > 澳~加
*但如果加拿大 計埋你落到老美做野
咁就贏晒

澳洲 除左天氣 同 低層人工 之外
無野贏
超同意成日覺得自己已經做好多野,成日擺個樣:你仲想點
無神化,個個國家都有自己問題
不過無乜邊幾個發達國家有香港而家咁閪
所以先走姐
法國佬 係最閪
女人已經好少少
最少法國佬會幫下你
男的? 係社會最低層呀

英國 大把移民社會多元
根本歧視唔太多
D人都算友善
但你要用 加/澳人 黎比
咁就點都唔夠佢地友善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞