其實英國真係比香港人神化得好緊要!

696 回覆
1091 Like 916 Dislike

其實曼市好多地區
本地白人唔係主要人口
其他族裔先佔大多數
不過遲嚟嘅會唔會比先嚟嘅歧視
我估要睇吓當地嘅文化啩
講緊搶學位既區,你覺得咩人會搬入去?
唔係話黑人無錢
但少咯

你咁既意思
係話如果大6人多過hk人
就可以歧視?
講緊搶學位既區,你覺得咩人會搬入去?
唔係話黑人無錢
但少咯

你咁既意思
係話如果大6人多過hk人
就可以歧視?
點解呢兩日啲人不停開po屌英國?
英國其實依家都好講diversity & equality => 大公司係會成日"講" 但係請黑人相對多係政府 私人白領工少好多黑人

我另一半係白人 一齊出街不時俾人望.....
https://fryford.github.io/imdmap/

當地人都會盡量搬去綠色地區
尤其係有細路
香港人見你住跑馬地唔係深水埗
都暗地裏覺得你有教養同有錢啲啦
人性嚟
我本身英國公司,D鬼永遠睇自己人好掂,有咩好位都係留翻比佢地英國人。。

明明條友咩都唔識都覺得佢一定做到,仲做得好好。。。明明成日做到一堆屎出來,幾個部門一齊出來執屎
Diversity 有色人種唔一定係得黑人㗎
我自己覺得會請英國藉以外嘅人已經算係咁
而且visa sponsorship 係貴
啲私人公司唔係間間都有能力同資源去請tier2

咁望兩望又係歧視咩?
你如果喺香港見到個港女拖住個白人又好南亞又好你唔會八卦望兩眼咩
衰啲講句如果個生得樣衰你都會望多兩眼
有時望吓都唔代表啲咩
除非真係講到出口 郁手郁腳呢啲咪真歧視

我唔否認英國會有歧視不過放眼世界,度度都有
唔會特登神化亦唔會無啦啦走去抹黑
如果英國天氣長陰天又幾好。。。我最鐘意天陰陰但又唔落雨

最憎見到太陽
英國係咪好講social class?
我意思係當地主要都唔係local
自己都係移居過嚟嘅人
本身唔係個格閪
又點會唔明白要包容其他人

喺英國嘅印度人不知幾有錢
佢哋推崇知識改變命運
好多好校網區嘅屋都肯俾錢買
但印度人一樣融入到英國

歧視係感覺嚟
上面有巴絲講過係冇得杜絕
唯有自己做好啲
希望可以改變其他人對你嘅觀感
個map幾好
大陸人唔得喎
啲野無standard,啲野係交到但識睇就知錯到離譜,等之後爆鑊

當然如果你做sales位或者coordinator 位,
唔知內裏發生咩事,淨係為交貨,
就無所謂

西人就睇人,但普遍比較守規矩
你去開Iceland買肉 ?
唔講waitrose M&S呢啲貴少少嘅超市,你去Aldi sainsbury Tesco Morrison Asda 都多鮮肉呀?
再唔係去butcher ??我試過90p買到十幾隻雞翼因為平時無人買

如果喺London辛苦咁你可以考慮吓搬去其他二線城市 應該好洗好多
不過GP的確好麻煩睇得嚟都病好
但如果你成功睇到一次拎到醫生處方之後,你可以根據個prescription 去番pharmacy 拎藥/叫佢寄畀你,一勞永逸
既然依家你已經收到屋企人寄藥解決咗燃眉之急
你可以得閒下晝phone in gp 然後book睇醫生拎prescription 啦
全球宜居城市
英國城市永不上十大

因為天氣太衰

放心香港77,唔洗抽水
你柒啫 我係呢邊公司啱啱先加完人工 老細話香港人好有效率 完全感覺唔到你講嗰啲咩集體睇你唔起嗰啲嘢 唔好成日自己歧視自己先啦
on9真係費事駁
做過幾日就以為自己係人地心入面條蟲
真係唔知佢咩心態
大把人另一半係白人啦
都唔明有咩好show off
明明喺英國搵個啱key嘅華人/港人仲難過搵local或其他外國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞