其實英國真係比香港人神化得好緊要!

696 回覆
1091 Like 916 Dislike
美國衰在全球稅,人離開左美國都要交稅。
啲人好痴線,成日幻想一個世界觀出嚟

白人比黑人歧視,白人好慘
男人比女會騎住,男人好慘

好簡單,下世投胎比佢揀黑人(唔計非洲果啲,講北美,歐洲果啲黑人)定白人先

下世投胎比佢揀男人定女人先

我就一定揀白人同男人

傻啦
停紅燈俾人扑窗拎袋
獨立屋,車入黎
有人會趁架車左去門未關之前鼠入去偷車上面嘅野

呢d香港你係未聽過
東南亞大把
香港冬天我都係着短衫褲出門着長衫褲好睇啲但好撚熱
所以我覺得香港天氣係方便人類生活。
好睇喎
兩隊墨爾本勁到飛起
真, 出外最要提防的係同鄉
教精你
成段嘢都好廢老feel
咁應該點
Ching 講得好啱,加油!
其實呢d問題無絕對答案 永遠一定有人覺得好有人覺得唔好

呢個都關本身每個人際遇唔同嘅問題。

亦都係因為有d人覺得無問題,佢哋對英國人溝通亦都會唔一樣。

坦白講世界咁大咁多人咩地方都好都總有閪人享左近
咁你讚個六點有邊樣澳洲加拿大係做得衰過英國?
可能殖民地遺留出嚟嘅種子。又或者讀書嗰陣成日都話要讀好英文。老師聽到你講英文就覺得你好叻。慢慢就覺得鬼佬就高人一等。見到佢哋就要拜。諗起勁嘔心
我以前讀U個陣有個同學係ABC來 (C係上海個隻, 但佢識講廣東話),
佢見到我地whatsapp 係7成用英文3成中文,
佢問我點解我地唔係用中文傾計 message,
話佢D mainland fd 都係圍內用中文,
我個陣都唔識答佢,
而且諗番起都係一種英文高人一等的潛意識
多謝巴打嘅分享。我覺得吾洗刻意要自己高高在上。但係起碼要一視同仁。要平等。自己都矮化自己點叫人哋睇得起你。要從根本去改變思維。
香港人可以自己人為先但外國人就唔得?唔畀自己人上位等你d外人搶晒本地人飯碗?

唔畀外人上就係歧視,笑唔笑死人。你返去左膠果邊啦。

仲有,過到去只係做藍領有咩問題?第一,待遇優厚嘅工當然係優先留返畀本地人嫁啦,支那人搶你香港人荀工就唔得,你香港人搶英國人荀工就得?你靠人地政府施捨先過到去嫁咋,送埋倫敦豪宅畀你好冇?第二,外國係好睇你融唔融入到當地文化,你畀人個感覺係local嘅除咗真.種族歧視嘅人就冇人會當你外人,自然會提供好機會畀你。你一係就融入,一係就咪撚咁多嗲。

你都係返大陸算啦,英國唔啱你呢啲閪人住。
你祖先專登喺上面游水落嚟比人恰
睇住邊
住SocCal Orange County呢啲地方舒服到仆街
仲要有男做跟班女腿張開,
偏偏有班亞男仲話白男好慘比人欺壓
無錯..你岩
做咩事,以為你冇份比人恰
呢度藍領既人工同白領比起香港個gap相差好少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞