其實英國真係比香港人神化得好緊要!

696 回覆
1091 Like 916 Dislike
一句到尾
英國定香港閪
日美韓閪唔閪一件事

佢地D企業係真係有影響力

英國近年真係一般渣喎
美國周街都黑人
又要驚啲人有槍
英國起碼安全啲
澳洲加拿大啲人好啲但唔係咁移到民
英人貴係因為足球文化同埋足總規定每隊英人人數下限
無錯,但唔係神化,我覺得係英國算容易作為出走西方第一步,同自由有價,睇放唔放得低香港啲錢,揀左走就唔會投訴咁多。我到英國都搵少左錢,但香港經驗得到本地人認同,可能美資公司好少少。
其實都係comparatively speaking,
好似意粉, 西班牙咁,
足球文化一樣好強,
但係英人係英超個 premium 比起其他國家大得多,
我覺得係reflection of 英人個種pride 比其他國家大, 大到好誇張
以前份工英國老板,加人工加好少
但條仆街試水溫睇人加
鬼佬好蝦嘅一樣加好少
你都岩
有名叫Great Britain
大灣區大把位你上
我遇過嘅英國人係除咗好撚做作鍾意beat around the bush之外都唔錯喎,一般我鍾意Scottish多啲,直接啲

少數民族有啲class ceiling就邊度都有架啦

就算係北上我以前有啲中國同學都話試過俾人地域岐視

英國人起碼唔會太明顯已經算係咁
英國搵工好易wor
利申:金融
小朋友出現
香港都係歧視大陸人 好多大陸人做到高層
內地精英都係咁睇香港人
我嘗試過去留意澳式足球 但真係頂唔撚順 完全冇心機睇足全場 又用手又用腳個場又大想點樣
maybe you are right actually
50k per annum
英國唔係唔注重innovation, 成個歐洲既startup 風氣其實都唔錯
只係出唔到giant tech, 因為真係唔夠fanng 鬥

另外而家係London 做緊tech startup, 冇話本地人先有得升,本身間公司咩人都有,要睇番你間公司culture, 愈diverse 愈好,前提係你有料
眨吓眼又一世,留低做順民算
馬雲有講過, 歐洲科技做唔掂係因為歐洲 in general D protective ge culture 令到好多創新野根本係discouraged
not sure if thats right?
點會冇 問下會計班狗
澳洲有10%都係asian
大城市隨時去到30% 佢哋想歧視都難
1. 外國交稅包埋軍費 要養住一批為國家出生入死既男人女人

2. 你係人地眼中都係新移民 本土保護主義絕對係正常舉止

3. 外國種族歧視一直都有 依家武漢肺炎+反中反俄情緒燒到冚冚聲 你冇危機意識去處理就等食屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞