其實英國真係比香港人神化得好緊要!

696 回覆
1091 Like 916 Dislike
無法認同,全office 都British born 得我一個唔係,但完全無你所講問題,所以俾負皮你

利申: 喺英國超過一年
根本係樓主廢
唔同意,自古以黎歐洲出好多勁既學者同理論
只不過轉化做business 冇美國人咁好者

樓主扮ABC
如果咩工都做
呢個世界唔會出現工作機會唔多
工作機會多唔多呢個定義不嬲都係講緊自己做緊個行
Black people vs 尼哥
同意
侍應搬運全世界都易搵,咁係咪全世界都唔難搵工
點樣為之轉化做business冇咁好呢?
會唔會同政府 / regulator的取態有關?
美國同香港老闆
出名閪同算死草
英國已經係最無歧視既地方 入邊聯合國咁 英國人見慣晒 亦無咩特別眼光 去倫敦打個圈 黑人 中東人多過乜 會唔會唔係人地神化 係你醜化
無嫁,係連燈係唔可以話英國,一話英國就係你問題
淨係香港先會唔係本地人優先
同英國人做左半年野 完全唔覺有你講嘅問題
首先本地人機會優先我覺得無問題
你諗下香港果種支那人優先嘅policy+利益至上嘅culture 咪搞到成街都係藥房 d大學成堆支那人囉
除非你果行永遠機會得零星幾個比哂本地人 唔係嘅話咪慢慢競爭 遲早輪到你 起碼我係咁

自己英文聽同講都唔係特別好 有時就應唔機
d英國人都無話特別排擠我之類 會主動繼續同我傾計 感受唔到歧視
背後有無講我我唔知啦 但起碼表面上大家都相處良好
有時因為溝通不善做錯野 佢地對錯誤嘅包容力係極高
反而我覺得有d問題(無論自己做錯定人地)係少嚴重 佢地好似覺得無野咁 好唔慣
同埋 佢地做野超慢 下下臨發生前一兩日先confirm到 唔太慣
同埋 佢地6成都電腦白痴

另外 歧視黎講 真係唔駛咁睇重自己
英國文化係長期同唔同種族嘅人工作
要歧視有排都未輪到香港人
有d黑人同事 興排外+卸膊 明明自己做錯 係要卸落人地到
又有d西班牙同事 佢地講野好直 覺得有d程序野係無用就係無用 然後就會拎出黎係meeting到講 望住佢地同d英國人嘈交
果d佢地都可以一齊做到野 幾時歧視到香港人
有咩國家唔歧視外地人
住過澳洲同英國,澳洲啲白人肯定西過英國不過係澳洲易啲搵人圍爐,周街都係Asians
今時今日話澳洲啲大城市多歧視好明顯好耐冇去過
真心驚支那人/左膠驚過歧視多多聲
香港人去到邊都係最撚醒架啦
例如你見呢十年勁既startup 好多都係美國出先
airbnb / uber呢d 個business idea 係好好
係美國大把錢同歐洲既開放市場下,歐洲好難出到同樣level 既公司抗衡

regulation 係有影響,不過所有giant tech 係歐洲都有office, 仲做緊生意證明影響有限
我都係咁上下,金融
不過真心,其實英國除咗門檻低、教育好、文化屈機、方便去歐洲旅行、自己買餸平之外仲有乜嘢好過澳洲加拿大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞