[D7] 抗俄衛國 75:Slava Ukraini / 轟炸連日 Mariupol'苦戰 故都新市 一朝粉碎

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
https://twitter.com/michaeldweiss/status/1499083675463467009?s=21
可以參考下
做緊嘢未有時間睇晒篇野
但烏克蘭下下咩都講到咁揚其實對自己無乜著數
佢JM9

唔比人入又要人地保護佢

真係痴左線
芬蘭唔係討論緊入北約咩
而且芬蘭同烏克蘭唔同
北約本身有同芬蘭合作 搞軍演
而我有少量美軍駐起芬蘭
其實普京係唔可能同烏克蘭和談撒軍
除非烏克蘭保證唔入歐同北約
西方政治諗住乜嘢都係講求利益 用籌碼同你傾
但普京打烏克蘭本身就唔係為利益而係為歷史定位
基輔係東斯拉夫人嘅精神首都 普京明顯係民族主義狂熱者 佢死前一日唔攞到基輔相信一日都唔會擺休
前幾日, 回完post已經跳左幾版
其實用AOE做比喻最好.

俄軍既陸軍編製係重裝甲火力為主.
烏軍係單兵重裝手提炮.
一架坦克過百萬, 一支標槍/刺針幾萬.
兩邊打起黎, 邊個贏邊個輸?

你玩AOE, 騎兵要用黃金, 貴到死, 長矛兵只係食肉同木材,
你會唔會用騎兵打長矛兵? 俾你打得贏, 你都重傷啦,
更何況兵種被剋隨時輸鳩埋. 成個戰爭成本根本不合比例,
就算無制裁, 俾你食到烏克蘭, 唔計重建與佔領費用,
淨係戰爭支出已經係絕對overbudget.
係 eu josep borrell提過可以提供 但到目前為止都係走數
DQ左啦
我覺得攞到基輔佢會勉強收貨
覺得唔會退
反而會衝入烏國大肆搶掠
烏克蘭冇補給問題
守城市同守野外邊到凍啲,係室內開暖氣防守同戶外冰天雪地進攻
之前痴線到想覆原來1001左
然後佢將呢個精神首都打到爛晒
烏克蘭人唔收貨繼續同你打游擊咁點算
攞到基輔又要守,持續咁樣幫俄羅斯放血
拜登應該會笑到碌地
佢一打,芬蘭民意就轉向,布丁

HELSINKI, Feb 28 (Reuters) - For the first time, more than half of Finns are in favour of their country joining the North Atlantic Treaty Organisation (NATO), according to a poll commissioned by public broadcasting company Yle.

Out of 1,382 adults, 53% said Finland should join the defence alliance, 28% said no and 19% were indecisive, the poll data showed.
不厭其煩再講一次: 暫時唔借戰機, 只係為左擴大戰果.
遲早都係會借.
原來不止我一個
仲分分鐘唔夠燃料開暖氣凍死批俄軍
要怪就怪泛民用「林鄭下台」呢句slogan
俄軍會唔會入鳥搶掠?
仲慘過伊朗,北韓
入到城, 會.
所以烏軍要死守, 佢頂唔住, 就會投降.

戰爭就係睇下邊個先頂唔住.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞