[D7] 抗俄衛國 75:Slava Ukraini / 轟炸連日 Mariupol'苦戰 故都新市 一朝粉碎

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
其實我覺得烏克蘭係想背水一戰

等俄軍狂轟濫炸 現有彈藥用完

先黎個大反擊
依家係睇希魔食唔食埋波羅的海
談判有冇結果
烏克蘭首都基輔傳出兩聲大爆炸, 根據了解, 地點應該是在一座火車站, 目前死傷不明。
有,早兩年阿塞拜薑打亞美尼亞,一樣國內都要戒嚴
係天氣問題,本身應該寒凍,土地夠硬比重型部隊經過。點知今年暖凍,所有車焗住要行返公路。

加埋有天眼同民兵騷擾,補給線keep唔keep到都唔知。但要調動補給去前線再派兵穩住補給線,都唔係會好快做到
幅相掛係天安門前個位?
就咁睇東部烏克蘭主力既包圍完成加哈爾科夫係第1近衞坦克軍圍攻失守的話烏克蘭既談判籌碼愈來愈小
盡快進行下輪談判對烏克蘭係最有利
越遲談判停戰只會有更多烏克蘭人民死傷同失去更多野
呢個新聞沒咩特別

基輔市區
第2日開始就已經有一部份被俄軍控制

俄軍係度進進出出

俄軍真係要大規模攻城

係要等佢果支幾十公里長
暫時停左係度 既車隊
佢講嗰啲野, 我地呢個POST都一早講左,
1) 烏克蘭反抗超乎普京想像.
2) 篤破普京神話, 獨裁神話土崩瓦解.
3) 俄國人唔支持.
4) 無錢
5) 烏克蘭英勇到改變世界, 連德國都雄起
6) 烏克蘭人只需堅守, 俄國logistic唔得, 就會崩潰.
其實而家俄國經濟制裁
分分鐘好多人走去外國打工算
不過飛機都停哂
可能坐火車去支國比人賣豬仔
打都輸緊,談判會輸得仲多
黑海是不是有架米格21被擊落
我都岩岩起身
高度集權統治就係唔衰得,一衰就完
哈爾科夫未必咁快
但我軍越黎越近Zaporizhzhia
普京嘅要求一直冇變,根本都稱唔上談判
只希望能拖垮俄狗
只係想講,反送中之後,已經冇人再用『落台』呢個字眼。連登都冇人care, 以前都仲有人用,比較可惜姐。
雖然Kherson比俄軍拎左

但聽聞烏軍會用方法拎返,未揾到料FC
Maripol. Something like Alamo is going on.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Siege_of_the_Alamo

依家談判又係死,打又係死
其實真係不容樂觀

而家烏東雖然未失守,但係烏軍主力只能據守,長期轟炸之下應該冇機動力量徹出,令到哈爾科夫,赫爾松一失等於烏軍主力被消滅,不論軍心同人數幾乎可以話會毀滅性打擊,正規軍一失,民兵既凝聚力同戰力會大降,基輔可能真係如傳言一樣主要靠兵民,所以未見有能力幫到烏東既主力突圍

而家俄佬難打得入係因為烏東主力響度吸引火力同頑抗,但人數,陣勢,補給都可預期非常不利,城市失守雖然唔見得烏克蘭人會放棄抵抗,但戰鬥將會朝低效率既形式發展,烏東既指揮鏈斷左的話,又需要大量時間組建重整,所以情況非常唔樂觀

主要睇呢兩日烏西d增援同補給係咪有料到,同會唔會令烏東幾個城市有轉機,而家真係唔好預烏東主力徹到出黎共守基輔,佢地大概只能守到有轉機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞