[D7] 抗俄衛國 75:Slava Ukraini / 轟炸連日 Mariupol'苦戰 故都新市 一朝粉碎

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
基輔失守咁又點
烏克蘭幅員遼闊仲有4000萬人口
烏東軍隊點撤同撤唔撤到呢樣野都好關鍵,我諗都有做緊嘢只係唔會傳到出嚟(傳完就唔使走)。

單單睇烏用咗咁多年研究俄打法,同預備左咁耐,應該預咗俄會有家陣呢啲行動,不過實質要點將烏東軍撤走有難度,可能有新飛機黎到會好啲
所以等緊歐盟啲機,有就可能搞得掂
其實幅圖唔代表俄羅斯實際佔領區域,好多時佢哋只係佔據左公路公路隔離好多都係泥濘沼澤唔好話裝甲車,單兵入去都舉步維艱所以點解好多時俄羅斯軍隊都俾人伏擊到
等冷鋒到
走左數
睇下香港咁細斬有800萬,4000萬相對土地黎講唔係好多㗎啦,仲要有訓練嘅軍人只不過10幾20萬
真咩?
其實主要擔心南面嘅精銳俄軍同東面Donetsk會師會唔會係一個好大進展,而家俄軍最大問題都係補給,Mariupol同Kherson都係大城市,同埋係烏仔對海嘅窗口嚟,唔知會唔會對俄軍進攻好大幫助
利申唔識
其實同依家澤仔取態極有關系

澤仔係講緊全面抗戰,呢個係雙面刃
好既係會將國內凝聚力提升到顛峰,大量民兵響應
唔好既係貿然退守會士氣大降,會有損民氣,而家烏克蘭人就係靠啖氣頂住唔投降唔內亂唔帶路,除非承諾會反攻打返轉頭,唔係佢為左士氣都幾難徹

美國情報講晒, 俄佬補給即將崩潰.

有清話今日個PO推慢咗
但係咁樣我先追得切
俄直升機昨剛入侵日本領空 又派「4戰機」進入瑞典領空!

原文網址: 俄直升機昨剛入侵日本領空 又派「4戰機」進入瑞典領空! |

俄羅斯直升機2日入侵日本北海道領空,而日方也對此發表強力譴責。目前正逢俄國違反國際法攻打烏克蘭的非常時刻,瑞典軍方3日更表示,有4架俄羅斯戰機進入瑞典位於波羅地海的領空,再度引發關注。

根據日本防衛省表示,一架判斷為俄羅斯籍的直升機2日上午10時23分左右,侵犯日本北海道根室半島海域的領空,航空自衛隊緊急派出戰鬥機與其對應,並警告其飛離。而這也是自2021年9月俄羅斯飛機靠近知床岬後,首次有俄羅斯飛機入侵日本領空。

對此,官房長官松野博一則表示,「極度遺憾,我們將會通過外交途徑對俄羅斯政府發表嚴正抗議,同時要求防止類似事件再度發生。」

才剛發生俄羅斯直升機入侵日本領空的事件,瑞典國防軍3日同樣表示,有4架俄羅斯戰機進入瑞典位於波羅的海東部島嶼哥特蘭島的領空。

https://www.ettoday.net/news/20220303/2199971.htm
有source 咩 歐盟唔比,隔離個幾個前蘇聯國家會比掛,打完烏就到佢地
北約係等緊俄軍山窮水盡嗰一刻.
不:約。
一離開防線上公路走實比人炸到仆街,加上俄軍重火力限制已經解除d城比他炸幾日士氣低落都係要投只會有更多傷亡,已經係死局,依家仲係談判再遲d就係無條件投降仲要有更多傷亡
估計佢應該會開始派大量軍機去波羅的海三國,瑞士,波蘭呢堆挑釁
Mariupol 失守,最擔心係可以直入Kyiv
咁就對了
軍人聽命令咋ma
如果佢真係叫射你估d人有得反抗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞