召集所有精神病情緒病患者(7)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

乜我真係咁嚴重?
有時自己諗返都覺得好似無事發生過咁
我見我家姐食左好多年
用好多錢睇醫生到依家都仲勁嚴重
所以好驚會變到佢咁
我覺得我爸媽承受唔到兩個女都咁樣

情緒病同其他病一樣都係病向淺中醫呀絲打
如果覺得自己開始出現情緒病症狀嘅話, 我同上面絲打一樣都會建議你搵CP先
CP會同你一齊搵出生活壓力嘅源頭, 睇吓有冇辦法解決/改變心態同佢共存
如果症狀太嚴重影響到生活(完全唔想返工, 想自殘/自殺etc.), CP都會建議你搵精神科醫生開藥
就算你一開始搵精神科, 醫生除咗開藥之外通常都會轉介你去CP
記住精神科藥物只係控制/減輕症狀, 個問題根源一日未解決, 無論點食藥都會有情緒病

但我醫生無話轉介我做cp
正係識叫我覆診,hea爆醫生
我家姐話返香港帶我去睇cp
不過可能到時好返呢

之前我睇果個一路都無叫我睇CP, 真係一個個架咋, 我新果個醫生都話睇CP 係好, 但睇幾次夠, 佢話成日睇好曬錢

咁又真係幾貴
但都無辦法啦

咁我都有睇三次, 醫生話三次ok, 唔算多, 佢係怕我焦慮下下搵cp, 搵太密先咁問

我都唔知我家姐睇得密唔密
我淨係知佢會自行停藥

所以咪一路唔好
聽日覆診
傾下轉藥

我都聽日覆診

改左名

我成日都改名, 有糖字都係我
聽日覆診
傾下轉藥

我都聽日覆診

改左名

唔講都無留意
絲打一直係我地呢到嘅能量糖黎

情緒病同其他病一樣都係病向淺中醫呀絲打
如果覺得自己開始出現情緒病症狀嘅話, 我同上面絲打一樣都會建議你搵CP先
CP會同你一齊搵出生活壓力嘅源頭, 睇吓有冇辦法解決/改變心態同佢共存
如果症狀太嚴重影響到生活(完全唔想返工, 想自殘/自殺etc.), CP都會建議你搵精神科醫生開藥
就算你一開始搵精神科, 醫生除咗開藥之外通常都會轉介你去CP
記住精神科藥物只係控制/減輕症狀, 個問題根源一日未解決, 無論點食藥都會有情緒病

但我醫生無話轉介我做cp
正係識叫我覆診,hea爆醫生
我家姐話返香港帶我去睇cp
不過可能到時好返呢

之前我睇果個一路都無叫我睇CP, 真係一個個架咋, 我新果個醫生都話睇CP 係好, 但睇幾次夠, 佢話成日睇好曬錢

咁又真係幾貴
但都無辦法啦

咁我都有睇三次, 醫生話三次ok, 唔算多, 佢係怕我焦慮下下搵cp, 搵太密先咁問

我都唔知我家姐睇得密唔密
我淨係知佢會自行停藥

所以咪一路唔好

我都唔知點幫佢好
我有叫佢唔好再咁曳
生生性性咁
不過我都知我講咩都無用
其實好想知你地點面對抑鬱嘅源頭?
例如屋企人呢啲避無可避嘅嘢

我係會好想避
之前係ex令我唔開心我就想分手 但又唔捨得
搞到勁辛苦
但主要原因都係自己

我依家死心啦, 咩都唔想理, 當屋企人死咗就算

以前係會一直諗點解 宜家會諗點解決或者避免
打算一有能力就搬出去
但係都係會令到自己好唔開心
究竟要點做?

我係會好想避
之前係ex令我唔開心我就想分手 但又唔捨得
搞到勁辛苦
但主要原因都係自己

我都係避得就避
但係我知解決唔到
聽日覆診
傾下轉藥

我都聽日覆診

改左名

唔講都無留意

你個名都好有正能量呀
聽日覆診
傾下轉藥

我都聽日覆診

改左名

我成日都改名, 有糖字都係我

糖尿病

打算一有能力就搬出去
究竟要點做?

為左避屋企人所以過左台灣讀書
不過老老實實係香港讀hd個一年開心好多

利申dse完讀左一年hd再過tw
聽日覆診
傾下轉藥

我都聽日覆診

改左名

唔講都無留意

你個名都好有正能量呀

個陣想改名咁啱又清一色自摸
聽日覆診
傾下轉藥

我都聽日覆診

改左名

唔講都無留意

你個名都好有正能量呀

8番

唔識計番,淨係記得最後贏左錢
lm

打算一有能力就搬出去
究竟要點做?

為左避屋企人所以過左台灣讀書
不過老老實實係香港讀hd個一年開心好多

利申dse完讀左一年hd再過tw

未grad
打算grad咗去下wh先
儲舊錢翻黎出去租都好

曬左幾年時間終於同屋企人搞好關係,點都唔想返返以前咁

曬左幾年時間終於同屋企人搞好關係,點都唔想返返以前咁

我屋企係有人執迷不悟, 仲想拖埋我哋落水, 先搞到我入精神科
詳情唔講

情境好似 幾個累全家
聽日覆診
傾下轉藥

我都聽日覆診

改左名

唔講都無留意

你個名都好有正能量呀

個陣想改名咁啱又清一色自摸

咁就更加正能量, 贏錢喎
有無人知第一次新症會做d咩

應該都係由你細個d 野問到大個咁囉
好想知 大家點樣應付到日常生活,好似返工返學咁
唔想返 但要迫自己返 好辛苦

都係迫自己咋
無病既人都係一樣唔想返, 呢方面大家其實一樣
有無人知第一次新症會做d咩

應該都係由你細個d 野問到大個咁囉

問家庭史,屋企人有無
以前有無咁樣發生過
有咩症狀
係咪第一次睇精神科
維持左幾耐
大概呢啲

之後就會話你大概咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞