召集所有精神病情緒病患者(7)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
血清素

買罐橙味纖維粉沖水飲,點解會開新藥都可以八個星期後複診?

唔係新藥黎, 係食過, 只係無試過日日食deanxit, 之前係發作先食幾日, 我第一次一個月覆, 同埋今之撞左去旅行咪開兩個月, 其實唔算新藥, 血清無轉

食完deanxit 完全唔覺有開心到
有時仲係好灰

係架, 佢未必會令到你開心左, 不過我係IBS 呢隻藥又好似幾岩使, 食左個半月無咩痾, 都係1,2次, 以前係一星期2,3次痾, 而家一個月先2,3次, 最緊要係睇佢KEEP到幾耐

你又食lexapro 15mg又食deanxit?咁都幾重藥喎

搭單問下 其實點先叫重藥

多過一隻同類藥物

買罐橙味纖維粉沖水飲,點解會開新藥都可以八個星期後複診?

唔係新藥黎, 係食過, 只係無試過日日食deanxit, 之前係發作先食幾日, 我第一次一個月覆, 同埋今之撞左去旅行咪開兩個月, 其實唔算新藥, 血清無轉

有時仲係好灰

係架, 佢未必會令到你開心左, 不過我係IBS 呢隻藥又好似幾岩使, 食左個半月無咩痾, 都係1,2次, 以前係一星期2,3次痾, 而家一個月先2,3次, 最緊要係睇佢KEEP到幾耐

你又食lexapro 15mg又食deanxit?咁都幾重藥喎

都無計, 幾年淨食血清都反覆,問返我個家庭醫生佢話又唔叫好重,都可以試咁囉

食血清係咪可以有開心感覺

血清其實都係焦慮要食0既藥, 又唔係話可以開心, 只係調節返好0的血清素等你穩定, 之前好似睇個醫生訪問, 話普通無病0既人食左血清其實只係無感覺
唔見左個散紙包 裡面有我好鐘意嘅兩個御守
好唔開心 連個散紙包都可以唔見 我真係好撚廢

有時仲係好灰

都無計, 幾年淨食血清都反覆,問返我個家庭醫生佢話又唔叫好重,都可以試咁囉

血清其實都係焦慮要食0既藥, 又唔係話可以開心, 只係調節返好0的血清素等你穩定, 之前好似睇個醫生訪問, 話普通無病0既人食左血清其實只係無感覺

咁血清同deanxit既分別係?

deanxit係鎮靜劑0既一種
請問有無人知邊到有得睇私家精神科醫生?

私家上網搵, 好易搵, 你想睇邊區?可以問呢度有無邊個巴絲睇過

九龍區

唔好睇蕭宏展,淨係一味話有新藥,完全冇意欲去了解underlying cause

其實係咪全部精神科醫生都只係開藥
唔會有心同人傾計

當然唔係

我而家個醫生係公立既 都好肯同我傾 叫我覆早d方便傾 因為晏d會多人咁 有咩事都肯大家攤出黎慢慢講 thanks醫生
所以遇到唔好既真係唔好hesitate 想轉就轉啦 話哂俾咁貴 你係消費者 有得揀架

原來香港個啲有得傾下計
我個啲都無得傾嘅
關心你嘅狀況之後就無
點解重型抑鬱變返中型個陣先最大可能自殺
上網睇完都唔明
係咪因為佢地重型個陣連企起身都冇力?

因為真係去到最depressed既stage係會連牀都落唔到 連自殺既動力都冇埋 一旦佢冇咁depressed 佢就有動力去死 所以個risk就會大d 好似係
但我唔覺得係重變中先會咁 我覺得應該係重變冇咁重先會咁

原來係咁
咁正係寫mdd係咪要問醫生嚴重定中度?

其實真係隨你 想問咪問囉 醫生都會答既 不過有時知得太多又係咪好事呢 其實自己都大概估到啦

我朋友有睇過我張診單
話佢好似係寫左大概中度
但唔sure,因為睇左幾眼比人收左
頭痛既你地死忍食藥

食止痛藥
由細到大都係咁
偏頭痛

有時仲係好灰

完全唔覺會開心返
開心完下一刻照舊又係咁
不停loop

有時仲係好灰

多過一隻同類藥物

我唔係兩隻唔同類藥咩?

Deanxit有tca 成份,lexapro 係ssri,二樣都係antidepressant,甚少會一齊用,多數ssri唔得會轉tca/snri,唔係加,deanxit 仲有antipsychotic 成份去加強效果
唔見左個散紙包 裡面有我好鐘意嘅兩個御守
好唔開心 連個散紙包都可以唔見 我真係好撚廢

有時仲係好灰

多過一隻同類藥物

我唔係兩隻唔同類藥咩?

應該唔算多

同dxyx比無人算多

覺得做人好辛苦
係度
大前年有睇過醫生確診抑鬱但冇KEEP住食藥
因為窮人冇錢 而家一樣冇錢
我係會想死果隻 諗埋自己點樣食果隻
冇勇氣先冇實行
頭痛既你地死忍食藥

食止痛藥
由細到大都係咁
偏頭痛

日日都頭痛喎

我睇醫生前幾乎都日日痛
你依家咁講起
好似食個啲藥之後無點痛過
呢兩個星期無食過止痛藥
淨係頭暈,不過副作用黎

突然覺得好神奇
我居然兩個星期無食過止痛藥
係度
大前年有睇過醫生確診抑鬱但冇KEEP住食藥
因為窮人冇錢 而家一樣冇錢
我係會想死果隻 諗埋自己點樣食果隻
冇勇氣先冇實行

窮人連病嘅機會都無

有時仲係好灰

多過一隻同類藥物

我唔係兩隻唔同類藥咩?

Deanxit有tca 成份,lexapro 係ssri,二樣都係antidepressant,甚少會一齊用,多數ssri唔得會轉tca/snri,唔係加,deanxit 仲有antipsychotic 成份去加強效果

咁我唔知, 不過呢度都好似有幾個巴絲同血清一齊食緊, 我問過我家庭醫生佢又無話有0的咩問題呀

竟然咁多地方ban左

巴打你都食緊?香港好似好常用, 我睇過兩個家庭醫生, 你一同佢講有焦慮FEEL佢地都係開呢隻

多過一隻同類藥物

我唔係兩隻唔同類藥咩?

咁我唔知, 不過呢度都好似有幾個巴絲同血清一齊食緊, 我問過我家庭醫生佢又無話有0的咩問題呀

家庭醫生咁呢叻唔係家庭醫生,佢in咩position 去challenge 專科開藥的決定,我係話重藥,副作用多,唔係鎮靜劑,不過唔係問題,as long as you can take it and have positive effects
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞