召集所有精神病情緒病患者(7)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
唔好自殺嘅原因可以有咩

我搵唔到

你仲有我哋?呢個世界真係冇嘢比到樂趣你?你仲有冇野想要/想試/想睇,don't do any you would regret, sleep on it

返工返學唔開心咪最多唔好返

同獎學金say bye
努力左一年,只差最後一個月
算啦,唯有靠資助去渡過人生
頭痛

長期頭痛
不過由細到大都係
頭痛

長期頭痛
不過由細到大都係

頭暈頭痛
轉藥個胃又唔舒服
轉藥個胃又唔舒服

記得同醫生講
可能係副作用個人受唔到

我之前轉新藥
食完日日胃唔舒服

佢淨係比左escitalopram 10mg我食
每晚半粒 我係咪算好輕微

而家d 醫生你唔問佢地就唔講, 好多都係咁, 我次次都諗定一大堆問題, 所以我成日煩d 醫生, 可能焦慮症係咁, 我咩都要知

點解你地成日話半粒?
點解我10mg都係一粒?
唔係個個都係一粒咩?

因為我輕微掛

10mg每日一次係effective dosage,最高20mg/daily,有啲醫生想去食型啲,一開頭副作用唔好咁勁,就會由5mg/daily 開始,你要問返醫生target dosage係幾多

一開始個一星期
依家轉夜晚食好啲

其實你夜晚瞓得唔好就應該夜晚食,通常可以幫助睡眠
轉藥個胃又唔舒服

記得同醫生講
可能係副作用個人受唔到

我之前轉新藥
食完日日胃唔舒服

未食藥
轉夜晚食

而家d 醫生你唔問佢地就唔講, 好多都係咁, 我次次都諗定一大堆問題, 所以我成日煩d 醫生, 可能焦慮症係咁, 我咩都要知

點解你地成日話半粒?
唔係個個都係一粒咩?

因為我輕微掛

10mg每日一次係effective dosage,最高20mg/daily,有啲醫生想去食型啲,一開頭副作用唔好咁勁,就會由5mg/daily 開始,你要問返醫生target dosage係幾多

一開始個一星期
依家轉夜晚食好啲

其實你夜晚瞓得唔好就應該夜晚食,通常可以幫助睡眠

但都係訓得唔耐
不過都進步左
比起未食藥之前
唔知有冇人同我一樣 覺得自殘嗰陣先有生存緊嘅感覺 雖然唔會好痛 但我好enjoy嗰種感覺 甚至係成個過程
我知咁樣唔啱 不過控制唔到自己 自殘對我嚟講就好似索k咁 上曬癮
點樣先可以阻止自己繼續落去?之前有同一個最熟嘅朋友提及呢件事 但佢好似覺得冇乜大件事 安慰咗我十分鐘 然後大家都冇再提 依加唔敢再講 怕煩到人
我唔想睇醫生 如果睇醫生 屋企人一定會因此而知道

一齊爭取安樂死

唔想再系呢個地獄生存
想去極樂世界

可能死後更悲慘

可能死後就化為烏有

就是不知道才驚

講真, 我好似好怕死, 所以先有焦慮症

我成日都會諗想死 但係一直都冇"勇氣" 去到死 就係因為唔知死左之後會點
諗到死左之後冇左"自我"呢個意識好可怕 就只可以捱落去

好幾次諗住真係自殺,但計劃到咁上下就因為太怕死冇做到,意識永遠消失實在太恐怖
精神科醫生點先算hea 廢
我第一次睇感覺好hea好廢咁

無人會夠我廢
咩都唔解釋
一句食完有副作用
副作用有咩唔講
最後我因爲啲副作用搞到生不如死
連我嚴唔嚴重都唔話我知
聽晚又要見個垃圾醫生
好厭世添今日

佢都冇乜點講副作用
淨係講有啲人食完想嘔

點解你地成日話半粒?
唔係個個都係一粒咩?

好多藥都可以半粒食, 不過睇你需要, 有d 醫生保守d 咪開半粒, 好似我地隻血清, 我1粒唔得而家都加做粒半, 唔會一加加到兩粒

無人會夠我廢
咩都唔解釋
一句食完有副作用
副作用有咩唔講
最後我因爲啲副作用搞到生不如死
連我嚴唔嚴重都唔話我知
聽晚又要見個垃圾醫生
好厭世添今日

佢都冇乜點講副作用
淨係講有啲人食完想嘔

點解你地成日話半粒?
唔係個個都係一粒咩?

好多藥都可以半粒食, 不過睇你需要, 有d 醫生保守d 咪開半粒, 好似我地隻血清, 我1粒唔得而家都加做粒半, 唔會一加加到兩粒

但係lexapro effective dosage係10-20mg(10/15/20mg都得),所以5mg我幾乎可以肯定唔係target dosage

佢都冇乜點講副作用
淨係講有啲人食完想嘔

點解你地成日話半粒?
唔係個個都係一粒咩?

但係lexapro effective dosage係10-20mg(10/15/20mg都得),所以5mg我幾乎可以肯定唔係target dosage

我都係由一粒開始
長期心痛有野壓住 個腦不停諗同一樣野可以點搞
長期心痛有野壓住 個腦不停諗同一樣野可以點搞

呢d 好難, 迫自己出街, 落街行, 分心
醫生唔肯定我係咪有adhd
比左張關於集中力嘅問卷比我叫我拎比呀媽做
但我轉個頭唔見左
大家唔好唔記得做運動可以減壓

想出去架 不過日日都落雨

屋企有部單車機

屋企有部單車機

之前跑開步
自從個胃有事後就停左

屋企有部單車機

之前跑開步
自從個胃有事後就停左

你係咪IBS 咋, 所以先胃唔舒服

屋企有部單車機

以前屋企都有單車機、慢步機(唔係我話買)
一來得我做運動,二來我又鍾意出街跑
所以就扔曬畀人

屋企有部單車機

以前屋企都有單車機、慢步機(唔係我話買)
一來得我做運動,二來我又鍾意出街跑
所以就扔曬畀人

部單車機N 年前憶世家買幾平, 唔使一千, 買黎玩, 但中間有幾年無玩過

屋企有部單車機

之前跑開步
自從個胃有事後就停左

真係唔知
醫生話我adjustment disorder
早排自從婆婆走左個胃就開始脹住同痛
超多胃氣又食唔到野
後尾睇普通醫生唔得先試下精神科
本來食緊deanxit 就無咩
但副作用有啲煩咪轉下
到今日轉又有啲唔舒服
啲副作用搞到全身好攰
無力之餘自己諗野又好負面
成日怕自己有咩病有咩病
唔係幾開心咁

屋企有部單車機

之前跑開步
自從個胃有事後就停左

真係唔知
醫生話我adjustment disorder
早排自從婆婆走左個胃就開始脹住同痛
超多胃氣又食唔到野
後尾睇普通醫生唔得先試下精神科
本來食緊deanxit 就無咩
但副作用有啲煩咪轉下
到今日轉又有啲唔舒服
啲副作用搞到全身好攰
無力之餘自己諗野又好負面
成日怕自己有咩病有咩病
唔係幾開心咁

咁係啦, 食deanxit 係長效型既鎮靜劑, 早兩日睇醫生佢有講, 你應該係長期情緒低落, 食呢隻藥係幫助到, 不過你副作用大就麻煩d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞